Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naposledy

17. 05. 2005
3
0
1078
Autor
Synergy

Naposledy je jen jednou...

Probudila se a otevřela oči. Absolutně si nemohla vzpomenout, co se stalo a cítila se velice unavená. Skrz nějaké polootevřené plastové zastřešení viděla tmavě modrou oblohu s těžkými tmavými mraky. Byl teplý letní večer. Ležela na zádech.
Když se chtěla postavit, zabránily jí v tom pevně utáhnuté pásky a řemínky obepínající celé její tělo. Malá kovová očka byla upevněna na zemi pod ní a jimi byly provlečené pásy svazující její tělo. Hlavu mohla nadzdvihnout sotva o několik milimetrů, celé tělo měla pevně zafixované, jedině dlaně a chodidla byla volná. Kvůli řemenu přes hrudník se jí těžce dýchalo. To ještě zhoršoval nějaký kus látky nacpaný do jejích úst, pevně utáhnutý. Snažila se křičet či alespoň se nějak vymanit z pevného spoutání, ale při každém pohybu se pásky ještě více zařízly do jejího těla. Po chvíli marného snažení se přestala pohybovat. Začala tiše vzlykat. Nedokázala pochopit co a proč se tak děje…
Po chvilce se rozhlédla kolem. Uvědomila si, že leží na dně nějakého venkovního plastového bazénu. V jejím zorném úhlu se nacházely pouze okraje bazénu, jeho průsvitné zastřešení a trochu byly vidět i schůdky do nádrže. Chvíli zmateně ležela a snažila se vzpomenout si alespoň na pár minut z včerejšího dne. Nic se jí nevybavovalo. Najednou uslyšela zvláštní, syčivý zvuk… V rohu bazénu zpozorovala nějakou zelenou, podlouhlou věc, jak se zachvěla. Snažila se ještě trochu nadzdvihnout hlavu aby se tam mohla lépe podívat, ale úzké řemínky, zařezávající se stále hlouběji do jejího krku, jí to nedovolily. Náhle ucítila vlhkost nejdříve pod nohama, za chvilku pod celým tělem. Vůbec nechápala, co se děje... Ale pak jí to došlo… Do bazénu začala zelenou zahradní hadicí vtékat voda. Začala sebou zmítat a i přes roubík v jejích ústech se snažila křičet. To přeci nemůže být pravda, to musí být nějaký špatný žertík, někdy jí podobné věci kamarádi přeci dělají a pak se dívají, jak se ona lopotí... Ale tady nikdo nebyl. Byla tu absolutně sama. Sama se svým životem. Snažila se vyprostit z pevného sevření úzkých řemínků a bylo jí jedno, že ze zápěstí, kotníků a krku jí začíná téct krev, ona se odsud musí dostat…
Když už se popruhy zařezávaly příliš hluboko do kůže a nedalo se to více vydržet, přestala se zmítat. Prosebně se podívala na oblohu. Muselo už zapadat Slunce, mraky na tmavě modré obloze začaly dostávat růžový nádech. Pomalu pluly po nebi a někdy mezi sebou nechaly vykouknout zatím jen slabě viditelný srp Měsíce. Kolikrát v životě se dívala na večerní oblohu, ale nikdy jí nepřipadala tak zvláštní jako dnes, jako právě nyní… Napadlo ji, že tohle je nejspíše naposledy, co něco takového vidí. Hrdlo se jí sevřelo a po tvářích jí začali stékat stříbrné slzy. Nedotekly ani k začátku vlasů u ucha, když se už dotkly hladiny. Voda byla nesmírně studená a pevněji a bolestivěji než řemeny svírala tělo, oděné jen v tmavě fialových plavkách. Snažila se osvobodit od zakrvácených popruhů, přeci se odtamtud musí nějak dostat!... Nešlo to… Z končetin se spolu s vytékající krví začal ztrácet i cit. Nemohla se pořádně nadechnout, po celém těle jí naběhla husí kůže a dostala zimnici. Voda jí pomaličku pokrývala tělo jako zhoubný plášť. Krev z ran se mísila s ledovou tekutinou, která se neodvratně blížila k jejímu obličeji. Nemohla absolutně nic dělat… Byla odkázána osudu, mohla jenom čekat, co se stane- snad nějaký zázrak a ona se probudí z toho strašného snu… Ne, na sen to bylo až příliš reálné a strašlivé.
Náhle jí do koutků očí začala pronikat voda. Rychle a pevně sevřela oči a v duchu se snažila soustředit se na něco jiného… ale nemohla se upnout na žádnou myšlenku, v hlavě slyšela jen ten skličující, syčivý zvuk hadice, ze které tryskala ta nesnesitelně ledová voda… Najednou jí pár kapek vteklo do nosu. Snažila se zvednout hlavu nad hladinu co to šlo, na bolest nedbala, přece musí zůstat ještě chvilku živá… ne, ona musí zůstat napořád živá! Tohle není možný, ona tu nemůže umřít, takhle ne!... Najednou si to uvědomila. Otevřela oči… To poslední, co kdy viděla, byla přes zvlněnou hladinu se vlnící zář srpu Měsíce majestátně plujícího na čisté, černé obloze…

Synergy
20. 05. 2005
Dát tip
Jak sebe znám, tak bych k tomu vymyslela nějakou ptákovinu, takže jsem to nechala, tak jak mě to přišlo do hlavy... Tak si aspoň procvičíte fantazii, ne?! ;o)

Synergy
19. 05. 2005
Dát tip
No, napadlo mě, že bych mohla dát nějakou zápletku- kdo a proč jí to udělal apod., ale nejdříve jsem vymyslel ten nápad s bazénem a řemeny a to je pak blbý k tomu vymejšlet příběh... ostatně, zapojte svou fantazii- každý si může domyslet co se stalo-třeba neumřela, mohla akorát oslepnout :D

Beketamon
19. 05. 2005
Dát tip
samozřejmě-každy má svou fantazii, ale tady je to snad trochu přehnaný, je to takový "urob si sám", domysli začátek-domysli konec, ale jinak je to moc pěkně napsaný. A vážně neni blbý vymejšlet příběh :)

Synergy
18. 05. 2005
Dát tip
Jenže pokud jste to dobře četl, tak ona ztratila naději až na konci, celou dobu to mohla být jen "blbá" hra... A spíše než strach to byl "úlek" ;) -Co chcete od čtrnáctiletý holky, která píše co jí večer v posteli napadá :o)

Beketamon
18. 05. 2005
Dát tip
Připadá mi to jakoby vystřižený-jako by to žádnej začtek ani konec (konec to má samozřejmě má, ale mě se prostě zdá že nedotaženej....:)

overflow
17. 05. 2005
Dát tip
hezky napsaný nechci dělat nikomu reklamu,ale připomíná mi to povídku, kterou jsme napsaly ve škoe s fiume (A tak jsem vám uvěřila:))

Synergy
17. 05. 2005
Dát tip
Mě to napadlo včera v noci, když už jsem ležela v posteli a čučela na strop ala do blba ;)

na písmáku se krade

Finch
17. 05. 2005
Dát tip
Co se týče stylistiky - neškodilo by vychytat ty drobné nedostatky typu opakující se slova, ale jako celek je to docela dobré. Jinak, k příběhu podotknu jen, že osoba s neurovagální inhibicí (kterou podle popisu hlavní hrdinka nepochybně zažívá), jíž těžko bude vzpomínat na modlitby, a doufat v nějaký zázrak. Jakmile jednou ztratí naději, ovládne ji panický strach a dostaví se parasympatická reakce (náhlý pokles krevního tlaku v důsledku snížení srdečního tepu, zpomalení dýchání, atd.). Oběť se tak často ani nemusí utopit, ale doslova "zemře strachem" :D Ale to jen tak na okraj...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru