Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jiří Urban

Výběr: zuzuzu
06. 06. 2005
4
0
922

Lampy nesvítily moc jasně, foukal studený vítr. Na druhé straně země bylo poledne. Jirka vešel do ulice, ve které se odehrála už alespoň polovina jeho života a něco se v něm houpalo. Někde uvnitř jeho těla plavaly předměty, co chtěly ven a ho to bolelo. Zakolísal a zastavil pád. Zapřel se o třpytivě bílou omítku jednoho z rohových domů...

Tyršova ulice byla dlouhá a špinavá jako on. Od četných pádů ji měl totiž na kolenou a na dlaních i za nehty, jak se chtěl rozběhnout a zbrousil jimi v pádu chodník. Dům jeho rodičů a jeho postel od rodičů byla až na opačném konci a jeho neměl kdo podpírat. Ta jeho byla daleko, a tak neměl ani s kým tancovat. Jinak by se neožral. Každý chlup a krok mezi nohama jej svědil a potřeboval močit.

Reflexivně si zakryl hlavu lokty při vzpomínce na tu neuchopitelnou hmotu objemné tíhy prsou nějaké náhodné holky. Nechala jej, aby ji přehnul přes koleno a ač byla milá, tak něco v jeho břiše při té vzpomínce zakřičelo banzai, vylétlo to a mazlavými tlapkami se to pokusilo zachytit jeho zubů, aby to konečně skončilo pod ním na chodníku a na botách mezi tkaničkami. Hekl, nadechl se a zopakoval si to. Na chodníku pod sebou viděl grapefruit a ne neobvykle obvinil ze svých potíží první věc, která mu přišla pod ruku. Přesvědčil se, že je mu špatně z grapefruitu, cítil ho v krku a na dásních, ale bylo to chlastem. Grepy byly jenom dekorace na skleničkách. Neměl to míchat. Neměl pít tequilu a neměl ji zajídat citrónem a pak i grepem. Ovoce se nemíchá. Díval se na ty trhance z toho velikého hořkého plodu pod sebou na chodníku a myslel na ňadra té šestnáctileté holky. Byla nádherně přítomná, bez budoucnosti, a tak se ožral, aby byl chvilku jako ona. Našeptávala mu to. Měla v očích a ve vlasech jeho touhu. Měla v uších jeho jazyk. Bylo mu jednadvacet, mohl se vedle ní cítit jako stařec, ale ona dokázala vzít jeho vyžilou upracovanou tvář do dlaní, máčet ji v kořalce a nutit ho, aby se radoval ze života. Naučila ho přejícnosti. Když on už byl starej a vyžilej, tak se měl těšit alespoň z jejího mládí. Z jejího mladého těla. Chtěla, aby ji svlékal a on si nepamatoval, co dělal. Pokusil se o potácivý krok k další „nepoblité“ dlaždici a následně o další krok. Chodník mu přišel jako žebřík. Jako skládanka.

Soused na něj přes moskytiéru křičel, ale byl to spíš hukot. Jako by posadil slova do vlaku a Jirka ležel vedle kolejí s ukazováčky v uších. Tlak v rozkroku jej opustil nahrazen novými pocity volnosti, úlevy a tepla na stehně a dál po proudu i na lýtku a kolem límce ponožek. Vydechl úlevou pouhých deset kroků od domu. Vydechl a zvracel.

Jirka normálně nevěřil v boha. Přes všechno, co si myslela Denisa, ta obdařená šestnáctka, tak byl ještě dost mladý na to, aby uvěřil sám v sebe. Běžně trpěl jen mladistvým syndromem nesmrtelnosti. Měl zatím štěstí. Podvědomě se přesvědčoval, že jemu se vyhnou bolesti v zádech, autonehody, hemeroidy nebo problémy s erekcí. Běžně si připadal na vrcholu i bez boha, ale v okamžiky jako tento se modlil přes zvratky a mlhu, mluvil k něčemu nad sebou v přesvědčení, že tím nic nepokazí. Až časem přišel na to, že je jednoduší žít s bohem než bez něj. Že to zakryje víc ran a otázek a na delší dobu, než chlast a nevěra s nějakou medovlasou Denisou. Časem se měl ztupit jeho vnitřní chlapský hlad všechno prohledat, porazit a pochopit a měl jej přijmout pod ultimáty hemeroidů, impotence a smrti řádící mezi jeho kamarády. Teď klečel a dávil se, protože nebylo co blít. Zapřel se dlaněmi o chodník, předklonil se a připadalo mu jako by zvracel vlastní maso a tkáň. Byla to zvláštní modlitba. Byl tak blízko k bohu, jako ještě nikdy v životě, ale přesto dokázal dojít domů, padnout do peřin a zase na něj zapomenout.




to je...(uf, poprskala jsem monitor) sssssssssssupr!!!!!!! tak procítěné, prožité, protrpěné, sugestivní a autentické...ach, paní urbanová, kdybyste byla muž...:-))) samozřejmě *t + avi

a eště jedno avi:-)

honzzik
30. 10. 2005
Dát tip
asi nemůžu říct nic jiného než týýýýýýýýýý krááááááávoo. omlouvám se za ty zbytečné zasrané floskule je to dost dobrý. *

avi

avi

avi

zuzuzu
06. 06. 2005
Dát tip
to se fakt stalo jo? která je denisa? je to skvělý

Miroslawek
06. 06. 2005
Dát tip
A čo si predstavujete pod takým slovom "recenze", Kefalín?

drfaust
06. 06. 2005
Dát tip
já myslm, že to neodpovídá kategorii recenze.

drfaust
06. 06. 2005
Dát tip
bylo by záhodno tu kategorii změnit

Eidam
06. 06. 2005
Dát tip
to jsem o něm nevěděl. hmm asi se u vás stavím paní urbanová :D

Milý drfustíku a Miroslawíčku, to víte že jde o recenzi. Volným stylem jsem zde popsala hlavní kladné i záporné rysy díla (mého syna) a tak připravila případného návštěvníka (nápadnici) na kulturní zážitek. Je to celé pravda, sama jsem pak vytírala schody. Je to velký uličník a nazvracel mezi papuče v garáži a do mechanických převodů v soustruhu.

Miroslawek
06. 06. 2005
Dát tip
A polemizoval jsem snad s tebou? Jen jsem se na něco ptal, s domovnicema se totiž zásadně nehádám... ;o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru