Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na slunci

13. 06. 2005
4
0
939
Autor
Lúca_K

Neustále se procházím po okolí a přemýšlím zda sním či bdím a zda je možné, aby se člověk přemístil za pomoci snů. Pusto a vedro. Jako z vyprávění. Doufám, že mé existenční problémy nejsou tak vážné. Dost by mě mrzelo… Co to plácám, nic by mě nemrzelo. Nikdy nic nemělo cenu ani dřív a ani teď.

Na nebi je něco, co připomíná žhavou kouli. Tu žhavou kouli cosi překrylo a mě přejel mráz po zádech. Stejně, jako když vypnou topení. To cosi odkrylo kouli a běželo dál. Už jsem trochu unavená a někdo tu zhasnul. Zhasnul! To znamená, že tu nejsem sama. Určitě. Přece se světlo nemůže samo zhasnout. Někdo tu byl, a nebo pořád ještě je. Lehám si na zem, která chladí a snažím se usnout. Nejsem si jistá, co bude pak. Ztrácím i ten poslední kousek odvahy co jsem ještě měla, srdce mi silně buší a v krku se mi svírá…

Co je to se mnou. Nemohu se hýbat. No to snad né! Někdo mě mezi tím, co jsem spala zalil do betonu. Už je zase rozsvíceno. Celé mé tělo mám v zemi. No to je vynikající.

Jé! Já se hýbu, ono to je sypké. Předpokládám, že až po několika hodinách vrtění, jsem se dostala ven a usoudila, že ten beton nebyl beton, ale to ze starých obrázku. Jak jen se to jmenuje. P… P… P… Ppp… Písek. To je to slovo! Ale jak to, že je ten písek uvnitř?! Strejda vždycky říkal: „Písek tu nikde nehledej. Ten je jen venku. Ale jen ať tě ani nenapadne jít ven. To se ti sevře v krku a…  udusíš se.“

To ne. To znamená, že… umíram. To sevření v krku… písek… ne já nechci…

Něco do mě strká, otáčím se. Jé! Erika. „Vstávejte slečno. Už je ráno.“ Promlouvá ke mně její elektronický hlas.


kopírka
28. 07. 2005
Dát tip
Jak říká alojs, občas mi to přišlo dobrý a občas ne. Hlavně ten konec se mi líbil, ale to zakončení, že to byl sen je už strašně vohraný. To už sem viděl tolikrát, že ani nevím kolikrát. Možná, kdyby po probuzení byla pointa, tak by se to dalo, ale udělat pointu jen ze skutečnosti, že to byl sen... No nevim. Jinak stylově a slohově docela dobrý, ale dal bych si být tebou pozor na, ani nevim jak tomu říct, možná na trošku umělost výraziva (příkladem je třeba první věta). A to s tou žhavou koulí mi připomnělo ten vtip, jak sedí feťák deset minut na balkóně. Přes nebe se třikrát po sobě přežene žhavá koule. Když pak strčí ven hlavu jeho kámoš, feťák celej udivenej říká, co viděl. A jeho kámoš: "Ty vole, to bylo slunko, dyť ty tu sedíš tři dny." Tak to bylo pro zasmání a na konec jeden típec za docela dobrou snahu.

ZAWA
23. 06. 2005
Dát tip
Je to dobré, ale mohlo to být delší, připadá mi to spíš jako část nebo okamžik nějaké povídky, ale je to dobrý

StvN
15. 06. 2005
Dát tip
Nic moc napsaný.

Alojs
15. 06. 2005
Dát tip
střídavě roztaženo zataženo. Občas skvělé momenty, jindy ne tolik prokreslené. ale dobrý pokus. Tímhle směrem by se zdejší povídky určitě měly ubírat. Dost bylo lásky :-)

fungus2
14. 06. 2005
Dát tip
Povedené**

Lúca_K
14. 06. 2005
Dát tip
tak to moc díky, jsem ráda, že se líbí

V_I_Lennon
13. 06. 2005
Dát tip
je to nádherné,toho je na písmáku nedostatek.

Gotroch
13. 06. 2005
Dát tip
souhlasím s lennonem. vidí to zkrz své brýle stejne jako já. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru