Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fáma

27. 12. 2000
1
0
2090
Autor
Podracký

„Mezi náma, já to sice nesmím nikde říkat, ale vám to povím. No vždyť vás já znám, na vás je spoleh. Vy to nikde nepovíte...“

Ta slova sice nepatřila mně, ale poslouchal jsem. Byla určena postarší korpulentní dámě, která stála za mnou ve frontě u řezníka. Pocházela od další, neméně tělnaté ženy, která v ruce držela objemnou tašku, ze které čouhaly bochníky chleba, lahve piv a desítky dalších pochutin.

„Víte,“ pokračovala ta osoba „on ten můj švagr, jak jsem vám o něm říkala, no ten z toho výzkumáku, tak ten mi včera volal.“ Stop. Zarazila se a zalapala po dechu a celá rudá jako krocan polohlasně pokračovala. „...a povídá mi do telefonu. Tak si to představte, on mi totiž vyká, je dobře vychovanej chlapec, tak si to teda představte Mařenko, že jsem udělali fantastickej objev. On je to kluk šikovná, já mu to přeju. Ona si Kačenka móc dobře vybrala, to jo. No, a tak teda povídám jakej že je to fantastickej objev a von mi povídá: Mařenko, tomu nebudete věřit, ale už je konec.“

Dáma se obezřetelně rozhlédla kolem. Když se ujistila, že je bezpečno, pokračovala v monologu neztenčenou silou. „To víte, že jsem se lekla. Říkám proboha Františku a s čím? A teď tomu věřte, nebo ne, on povídá: s tukem Mařenko, s tukem. A to je celá ta věc. Představ si,“ ztlumila trochu hlas, „že šepty šept.“ Pak se na sebe obě udiveně podívali a ta druhá špitla na Mařenku: „Fakt?“

Mařenka horlivě pokývala hlavou. Bylo na ní vidět, jak je pyšná. Zaprvé že je to její švagr, zadruhé, že to věděla první a zatřetí už živě viděla, jak jí všichni závidí a dožadují se protekce. Štěstím se jí zavlnila třetí brada.

„Ty hele, Mařenko,“ naklonila se k ní ta druhá a začala jí vzrušeně cosi šeptat do ucha. Ta se na chvilinku zarazila, bylo vidět, že přemýšlí, ale pak se jí po tváři rozlil úsměv.

„Kdyby to byl někdo jinej, tak ne. Ale pro tebe ano.“

Teď pro změnu zase zazářila druhá dáma a hruď sejí zadmula pýchou. Prodavačky obsloužily dalšího zákazníka a fronta se hnula.

Ještě během odpoledne oblehl dav více či méně tučných postav výzkumný ústav v sousedním městečku. Jásaly, křičely, skandovaly různá hesla, tančily a křepčily. Prostě nádhera. Nadšení ovládlo celý kraj a šířilo se dál a dál. Kolem desáté hodiny večerní již kolem výzkumáku tábořily tisíce a tisíce lidí. Policisté zoufale bránili ploty kolem areálu a venku na lukách zaplály stovky ohňů. Nocí se nesly tóny radostných písní, lidé jásali a celé to nadšení nebralo konce.

Teprve druhý den ráno přinesly místní noviny zprávu. Zprávu, že v ústavu vynalezli nový „požírač tuků“ který má skvělé využití. Zejména jako přísada do saponátů. Dav tlouštíků se rozešel.


Anonym
17. 02. 2001
Dát tip
..udiveně podívaly..ne? (mezi ženskýma, slengově, jde vždycky o tvrdý a třeba y:-) aspoň nás to tak, ale nepoučuju, taky mívám překlepo-výpadky :-) a krom jiného píšu pod tajtlem "vlastní názor - kritika" ne? Umíš pobavit a mj. to byl fakt mňam drb, teda, opravně fáma :-))) Sala

Anonym
17. 02. 2001
Dát tip
Chtěla jsem připsat Sala, požírač tuků :-) a jednu ti za tu famóznost líbezně típnout, ale fakticky ten šedej popelník nahoře - nedá se Ti podkuřovat :-)) teda, mi to nechce hořet..

Anonym
14. 02. 2001
Dát tip
líbí - připomíná to trochu moji oblíbenou Berkovou

Laďa
08. 01. 2001
Dát tip
Milý Rozervaný, to mě mrzí, ráda bych ti napekla, ale sotva jsem ztěží dopekla, trouba mi vybouchla pod rukama. Nestačil by ti namazanej chleba? :-)

Rozervanec
08. 01. 2001
Dát tip
Ti teda nevim. Asi jo, ale jak to vysvětlim tasemnici? Ona je, víš, no, trochu mlsná. Ale pošly třeba i ten chleba

Laďa
05. 01. 2001
Dát tip
Když já si ho nedala z důvodu, že už nebylo.

Rozervanec
05. 01. 2001
Dát tip
Seš teda pěkná. Ani se nerozdělit a všechno sníst sama. Se nestydíš? Co já a moje tasemnice? Zase budem ohladu?

Rozervanec
04. 01. 2001
Dát tip
Láďo, Jestli teda už nebudeš, tak nějaký pošli. :c))

Laďa
02. 01. 2001
Dát tip
Docela dobrý. No já si asi už cukroví nedam. :-)

myrinda
31. 12. 2000
Dát tip
:-))))

kafka
28. 12. 2000
Dát tip
;-))) dobře tedy, jdu si dát ještě drobet cukroví..:-)

Rozervanec
28. 12. 2000
Dát tip
Vzhledem k tomu, že momentálně bojuju s tasemnicí, teda žádné dobré zprávy. Ale jinak fakt ze života. Jo, tak to tady chodí. :c))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru