Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bratislava

02. 01. 2001
0
0
2911
Autor
Svetielko

neviem ale píše sem aj dost slovákov tak co vy na to? vlastne ani neviem ci niekto z Ba ved sa ozvyte
Silvinka
22. 05. 2001
Dát tip
SVETIELKOOO!! OZVI SA, AKCIA SLOVACI JE NAPLANOVANA!!!! :o))) NA SOBOTU, CITAJ POSTU!

Davidek
29. 03. 2001
Dát tip
Blava je hezke mesto, lec .. jak tu kdosi zminil, klasickych slovensky/ceskoslovenskych hospudek je tam opravdu malo, pokud vubec nejake jsou, jsou hezky z ruky... Co se centra tyce je tam plno kavaren, vinaren, restaurace a pseudo hospod.. Co se tyka tech vasich uspor, za 40sk si v centru nedate ani pivo... za 110 si date tak 2x2dc vina.. Znam z vlastni zkusenosti. V Blave jsem 1-2x 4ri dny v mesici... Sme nechali v centru za 3 pifka a sodu tusim 260sk.. Ci nejakou podobne horentni sumu.. Takze se to podle meho nevyplati.... Ale jestli chcete neco usporadat.. Je dost pravdepodobne, ze nekomu nevyhovuje tenhle termin,.. jinemu zase jiny, coz udelat treba kazdych 6 mesicu neco ??? Stanov pevny termin.. rekni kolik lidi kam kde proc muzes ulozit ;) v lete treba i nazahradu... PS: Treba se i ukazu..

Bacil
28. 03. 2001
Dát tip
Tak už v té Blavě něco udělejte, třeba budu i moct...

Correggio
18. 03. 2001
Dát tip
Zraz na SK ? Mailujte, telegrafujte, píšte, volajte - rád prídem !

Naso
21. 02. 2001
Dát tip
keby že nejaký zraz milovníkov múz v Blave, tak dajte vedieť. Aj mailom: reemoray@pobox.sk Naso sa už teraz teší!!!

Bix
17. 01. 2001
Dát tip
Čajovne nechám tak ( i keď...), len hovorím, že ako Bratislavčanka rozhodne prídem !! :o)

Merle
10. 01. 2001
Dát tip
Falčík: obrátím se na nějakýho hospodoznalc, aby mi nějakou tvým požadavkům vhodnou doporučil... v nejhorším půjdem zase do tý čajovny no...

AZALIN
10. 01. 2001
Dát tip
MERLE: No teda.. jak v nejhorším???... ;-)

Falka
10. 01. 2001
Dát tip
Merlí... :o) Já se snad začnu kát a projednou oželím i to mlíčko (čili - vezmu si je s sebou). A všem lidičkám tam vysvětlím, jak je strašně škodlivý kouřit (tedy aspoň pro moje plíce je strašně škodlivý, když kouřej) a bude tam hezky :o)

Falka
09. 01. 2001
Dát tip
Taky nejsem pro tenhle termín... Do 5. února ještě nemám školu, a proto už mám naplánováno... Co nechat to na teplejší počasí... třeba v dubnu, ráda bych Bu viděla na jaře... :o) PS: Merlíku, vyber prosím pro ten svůj sráz nějakou hospu bez cigaret a s mlíčkem a budu tě tam slepě následovat ;o)

Falka
08. 01. 2001
Dát tip
Sadaf@Cavalera@racek: sadafe, ty už mě snad znáš natolik, abys věděl, že nehledám a nevybírám si to, co je in... Chodím tam, kde je mi hezky a kde se můžu cítit příjemně... Rozumím vám, vím, že chodíme poslední dobou pořád jen do čajoven... kdyby nebyla venku taková zima, ani mě nenapadne se jít vůbec někam schovat... jenže já zimu moc nemusím, zato horkej čaj docela jo :o) Proti hospodám mám jedno - je pro mě hodně důležité, aby v místě, kde jsem, nebyl cigaretový dým... když budou kolem mě příjemní lidé, milé prostředí a bezcigaretovo a když budou mít na nápojovém lístku mlííííko, jdu s vámi kamkoli :o)))

Merle
08. 01. 2001
Dát tip
tak a můj příští srazík bude v HOSPODĚ :-)))

Silvinka
08. 01. 2001
Dát tip
Sadaf, racek, Cavalera: Tak sa sem vraciam už v dobrej nálade :o). A ako sa tak dívam na reakcie, môžem iba s chuťou podpísať Falku, opäť. Je mi úplne jedno, čo je in a čo out, čajovňa pre mňa znamená miesto, kde som DOMA. A nechodím tam po inšpiráciu, nechodím tam písať básne. Chodím tam oddychovať a vychutnávať čas a stretávať svojich priateľov. Ale priateľov stretávam aj v kaviarničkách, bohužiaľ vždy zafajčených a ja ako alergik som/chcem/musím byť proti :o). Aj ja chápem, že sa vám do čajovne nechce, a je mi to úplne jedno, nikto vás tam predsa nenúti. Sadaf: Dúfala som, že svojou reakciou zastavím túto nezmyselnú debatu o tom, či sú lepšie hospody alebo čajovne, že každý napíše svoj názor a ty potom možno založíš auditorium o čajovniach, kde si vymeníme svoje názory, a trebárs aj razantne... Že máš toľké národné cítenie je krásne, navštevuj čo je československé a necháp čo vidíme na čajovniach. Roznášať Ťa za to v zuboch nebudem :o)

cloviecik_3
08. 01. 2001
Dát tip
navrhujem zalozenie noveho diskusneho klubu z nazvom PRIATELIA A NEPRIATELIA CAJOVNI a potom pokracovat v diskusii o stretnuti v BA, kedy, kde? tak napriklad co takto posledny januarovy alebo prvy februarovy vikend ? (asi uz budeme ma tto skuskove za sebou a nebudeme mat skolu - teda vaccsina)

racek
08. 01. 2001
Dát tip
To není dobrý termín. Je zima na spaní pod hradem. A taky nemají děti prázdniny, anebo někde naopak už mají.

Cavalera
07. 01. 2001
Dát tip
Já se sice srazů neúčastním a můj "příspěvek" tudíž má nižší příspěvkovou hodnotu:-)) .. ale .. Nemám sice na věc tak "tradicionelní" pohled jako Sadí, přesto však s ním musím v jedné věci souhlasit. A tou jsou ony čajovny. Všechny srazy (s vyjímkou těch venkovních) se točí okolo čajoven. Čajovna v Praze, v Brně, Bratislavě, Ostravě a co já vím, kde všude. Nemůžu si pomoc, ale napadá mě jediné: ..aby jste se z těch čajoven nepo... :-)) ... Není to trochu póza? Jen pouhé hraní si na něco a na někoho, kdo navštěvuje čajovny? A argument, že tam můžu tři hodiny sedět a neotravuje mě číšník, mi přijde poněkud ..ehm .. plácavým. A co se týká zmiňovaných kategorií hospod. Jsou IV. cenové a IV. cenové. Jedna může být hnusným zaflusaným pajzlem a druhá může být naprosto útulným místem, kde člověk cítí v pohodu, kterou ještě umocňuje příjemný výčepák. Nemluvě o tom, že oproti "lepším" podnikům se zde člověk nemusí bát, že když pronese nějaké to slovíčko hlasitěji, že se u něj hned objeví pingl s mravokárným výrazem, že se může posadit jak mu prdel narostla apod. Co jsem chtěl říci? Vůbec nic:-))) Choďte třeba do hradní vinárny, když se Vám tam líbí a napadají Vás tam verše. Mě ne. Já se v hospodě věnuji zcela jiným činostem a psaní si nechávám na doma. :-)) A nazávěr snad jen přání příjemné zábavy a spoustu nových kamarádství! Mějte se:-)

Sadaf
07. 01. 2001
Dát tip
Silvinko, máš naprostou pravdu, že když se člověk cítí někde dobře, že je úplně jedno, jestli je to tam nebo onde..ale o tom jsem vůbec,VUBEC!!! nehovořil!!!! Viz Cavalera....mě na tom vadí prostě to, že dnes všichni jenom pořád - čajovna , čajovna...a sami ani pořádně neví, jakou tradici by měli chtít nebo aspoň tušit... Jo, Cavy, tys to zase napsal za mě...absolutní souhlas. Třebas chápu, že je dneska IN chodit do čajoven, ale lidičky, proč????PROČ???? racku, máš naprostou pravdu, v čajovně chybí prostě něco, co člověka (ne snad nutí) ale provokuje k psaní. A to je ten život.... Meditovat a přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta, to můžu kdekoliv, ale asi mě to prostě nepřiměje k napsání čehokoliv, i když, samozřejmě, nejde tady o psaní jako takové.... A na závěr, aby jste to dobře pochopili, mě vůbec nejde o to, kde se parta skvělých lidí sejde, jenom mi už prostě leze trošku krkem, když je to 10x z deseti v čajovně. To je mi potom líto těch, kteří vlastně vědomě nechtějí poznávat pestrost života... (Tak, a teď to vidím, jak zase dostanu vynadáno ....-))))

racek
07. 01. 2001
Dát tip
Ja s Tebou, protoze souhlasim.

Silvinka
07. 01. 2001
Dát tip
Milý ľudkovia, nezávidím Vám schopnosť takéhoto rozčuľovania sa nad cudzími názormi. Tak si tu teda vylievajte ďalej svoje rozhorčenia... Úplne zbytočne... Nikto Vám nenadáva a preboha, nikto Vám nič nevnucuje, nestačím žasnúť....

racek
06. 01. 2001
Dát tip
V čajovně Vás sice nikdo nevyhání, s výjimkami, viz předvánoční sraz, ale z čaje...Mluvím teď za sebe, mě pravá inspirace nachází v hospodách, ať jsi jsou třeba zakouřené, syrové...Připadá mi to rozhodně /mému/ životu bližší, než několikahodinové zadumání v čajovně. V hospodě se můžu seznámit, v čajovně jen pomeditovat...Ne že by to nebylo čas od času zapotřebí, ale přeci jen, hospody mám radši...a nemusím v nich vypít ani deci alkoholu. A jinak, do Bratislavy přijedu ráda, ještě jsem tam nebyla. A spát u trosek hradu, proč ne. Zatím mám za sebou jen jednu noc na Karlštejně, a to už je hodně let a hodně ztracených lásek.

Merle
05. 01. 2001
Dát tip
ikdyž už bych ty čajovny (kam pořád chodíme klidně obměnil) za nějakou tu hospodu, naprosto a totálně souhlasím s Tynicem!

papouch
05. 01. 2001
Dát tip
A papoušek zase souhlasí s Merlem. :-)

šroubek
05. 01. 2001
Dát tip
moj otec je zo Spišskej a mam tam staru mamu, stareho otca vlastne skoro celu rodinu P.S.bohuzial, v Bratislave som nikdy nebola

AZALIN
05. 01. 2001
Dát tip
Když chce někdo dokazovat, jak je nejchytřejší a nejzcestovalejší a jak ostatní ničemu nerozumí, tak ať to dělá.. ale čaj s ním pít nemusím.. ostatně pivo taky ne.. ;-)

Silvinka
05. 01. 2001
Dát tip
Falčí sestřičko, vystihla si to nádherne :o))

Silvinka
05. 01. 2001
Dát tip
Sadaf :o))) Veď je to aj tak úplne jedno, kto sa kde cíti lepšie, nie? Keby sme sa vo vśetkom zhodovali, bola by na svete šeď. Do Bratislavy pred zrazom kľudne príď skočíme aj s Bix do nejakej tej Tebou poznanej Slovenskej "hospody", ale potom sa pôjde do prírody :o)))

cloviecik_3
04. 01. 2001
Dát tip
zraz v ba - urcite sa zucastnim

Silvinka
04. 01. 2001
Dát tip
Taktiež :o)))) Už sa teším, ale zorganizujme to až na poskúškové obdobie :o)))). Čo tak zájsť do čajovne? :o))) Silvinka

Sadaf
04. 01. 2001
Dát tip
grrrrrrrrrrrrrrrr... já jsem myslel, že ty pseudočajovny jako tady u nás, na Slovensku neexistují... Proč lidičkové nechcete někdy také jít někam,kde je to naše.kde je to slovenské a české. Copak neumíme být svými????? Je mi někdy smutno..... Když jsem byl naposledy v Bratislavě, navštívili jsme s přáteli tolik krásných, typických,Bratislavských a slovenských hospůdek,že do smrti smrťoucí nelze zapomenout. Tak proč pořád do nějakého pseudoprostředí???? Copak naše národy neumí opravdu ctít svoje tradice a musí pořád někomu někam lézt???? Já vím,Silvinko,Ty za to nemůžeš, ale prosím Tě o jedno,až bude ten sraz, zkus najít nějaké hezké prostředí pro krásné město Bratislavu typické. Vždyť čajovny nejsou naše!!!! Mír,lásku a slunce . Tobě:-)))) P.S.Ne, to neznamená , že mám něco proti čajovnám,naopak,šálkem dobrého čaje nepohrdnu,ale copak musíme pořád jenom do čajoven????

Silvinka
04. 01. 2001
Dát tip
Brarislavské hospody nie sú v žiadnom prípade typické Slovenské a nech sa budú tváriť akokoľvek, vzíde z nich klasická krčma, či kaviareň, ktoré sú v akomkoľvek meste. A ak sa aj nájde nejaké pekné Slovenské miesto, bude príliš drahé. Ak poznáš niečo, čo sa mne podarilo prehliadnuť Sadaf, nechám si poradiť. Vieš, než stráviť Písmácký zraz v nejakej zadymenej hospode, ktorá sa tvári hrozne moc nóbl, vezmem niečo dobré so sebou, vyštverám sa na Bratislavský hrad, posadím sa na hradby a budem sa cítiť nádherne, voľne a svojo! A čo sa týka čajovní, nie je tu ani jedna, ktorá by bola pseudoprostredím, všetky sú prestavané v západnom štýle, takže je to vlastne taká slovenská kaviareň, kde podávajú čaj. Vieš Sadaf, je to ideálne miesto na to, aby sa nás tam dosť zmestilo a aby sme na seba mali čo najviac kľudu. Mám nápad, usporiadajme zraz v prírode, na jar, keď bude teplejšie a bude sa dať spať pod holým nebom. Napríklad pri Mariánke, je tam Pajštún, krásna zrúcanina hradu a ešte nádhernejšia dedinka, púťové miesto. Prečo byť v zajatí miest, kde treba platiť? :o)

Sadaf
04. 01. 2001
Dát tip
Silvinko moje zlatá:-)))) To by byla dlouhá debata odvádějící od tématu a proto Ti píšu takhle soukromě. Na téma -čajovny- se chystám napsat takový jakoby článek, nevím kdy, nosím ho v hlavě už dlouho. Píšeš - sú prestavené v západnom štýle -.... To opravdu neumíme být svoji??? To musíme všechno dělat jak to dělá západ???? Já, ač kuřák, také nemusím být v zakouřené putice nejhoršího kalibru, ale víš, už jen díky tomu, jak všichni dnes jenom -čajovna,čajovna,čajovna - už jen tím mi začínají ty čajovny být protivné. Asi jsem příliš velky nacionalista, vlastně ne asi, jsem a ještě ke všemu nacionalista česko-slovenský. Politici si můžou roztrhávat co chtějí, moje srdce neroztrhnou... Proto jsem za naše i slovenské tradice, a promiň, použiji znova ten výraz, všechna pseudoprostředí, ať jsou to čajovny,MacDonaldy a podobné, mi nikdy k srdci nepřirostla a prostě už asi nepřirostou... Co se týče jara, a srazu venku, můžu Ti říci, jsem všemi dvaceti PRO!!!! Jako starý čundrák, nemusím celý víkend vidět než písmáky, pamětihodnosti a večer moudrý oheň se spoustou národních písniček. A ještě na závěr: až bude známo datum srazu, dám si tu práci, přijedu klidně dříve a typické slovenské nebo Bratislavské hospůdky najdu i přesto, že v Bratislavě jsem byl naposledy v roce 1985. Jen to nej,nej,nej Ti přeje sadaf - saša a :-))))))))))))))))))

Falka
04. 01. 2001
Dát tip
Silvinka, moc se těším... ať už to bude čajovna (doufám, ža ta "tvá") nebo nádherná příroda s troskami hradu, jak ji líčíš... Sadáfku... čajovny u nás tak nějak nejsou postavené v pseudostylu... Budeš se možná divit, ale takové čajovny, jako jsou ty naše, bys v cizině těžko hledal... Nepřivykla jsem českým hospůdkám, ač je to malebné označení, realita už tak malebná není... nebo ji nelze postřehnout přes mlhu cigaret, zápach rozlitého piva a nebo řádky nul v ceníku... v čajovnách se neřve, obsluha neoběžuje (většinou) a nikomu nevadí, když se u jednoho šálku zdržíš třeba tři hodiny... nikdo tě nevyhání... je tam klid a volný prostor... proto je mám ráda... když jsi sám, můžeš tam přemýšlet nebo si číst a nebo jen vnímat... a když je vás víc, v klidu si popovídáte, měkké osvětlení, vlídná hudba a tlumené tóny barev jsou příjemní společníci, o čaji nemluvě...

Sadaf
04. 01. 2001
Dát tip
Falinko moje milovaná:-)))))) Já jsem nikde nemluvil o zaplivaných , špinavých knajpách, kde mě jako pravověrného číšníka, ctícího ty nej...tradice českého pohostinství, štve úplně všechno co Tebe a většinu normálních lidí. Víš, já mám prostě rád národní tradice. Projel jsem velkou část Evropy a všude jsem vyhledával tradici. Tradiční restaurace, tradiční jídla, tradiční hudbu , prostě, mě třeba v Římě prostě nemůže oslovit restaurant v americkém stylu, protože vím, že to prostě není to pravé ořechové. Co se týče toho, že čajovny jako jsou u nás, bych ve světě těžko hledal, v tom máš pravdu, byl jsem sice jenom po Evropě ale čajovny jsem skutečně nenašel. Jistě, možná proto, že jsem ve Španělsku hledal to španělské,v Itálii italské, ve Švédsku švédské atd. Máš i další pravdu: I tady na Kladně jsou čajovny, celkem dvě. I já tam rád zajdu a popžemýšlím, popiji lahodného čaje (apropo,čaj s medem jsi mě naučila Ty a za to díky:-)))),ale prostě , snad je to i věkem, prostě mě to tak nějak míjí,no... A ještě jedna věc, čajovny , tak jak je tady známe my, v zemích s čajovou kulturou a čajovým hospodářstvím , neexistují. To samosebou nemohu posoudit objektivně, neb jsem osobně nenavštívil. Já jsem vlastně chtěl jenom říci, ano, do čajovny, proč ne??? Ale pořád??? Jo, a Falinenko,stejně Tě mám rád:-)))))

Tynic
04. 01. 2001
Dát tip
Hospoda nebo čajovna... je mi to FUCK... hlavně že tam budou fajn lidi ! :o)

Sadaf
03. 01. 2001
Dát tip
Já,ač z Kladna, jsem pro. A to by jsi možná ani nevěřila, kolik Písmáku z Bratislavy je... Jenom by to chtělo upřesnit datum, místo a v neposlední řadě také pár informací pro přespolní, kde by se dalo eventuelně nocovat, neb jak jistě pochopíš, jet z Kladna ráno a večer se vracet....no, prostě by to asi nabylo to pravé ořechové:-))) Držím Ti palce, aby se Ti to vydařilo. Já se hlásím, že bych přijel:-)))

Merle
03. 01. 2001
Dát tip
jde hlavně o termín... ale pokud budu mít volno, nějak bych se asi dorachotil

Falka
03. 01. 2001
Dát tip
Jojo, jestli to nebude dřív než v únoru, tak se tam ráda podívám, Bratislava mi ještě cvhybí na seznamu poznaných měst... :o)

papouch
03. 01. 2001
Dát tip
Mně zbylo 60 Sk, tak je tam můžu utratit :-)

Tynic
03. 01. 2001
Dát tip
papouch : Taky můžu prochlasat nějaké slovenské kačky (asi 110) moc si za to neužijem, ale lepší než drátem do oka ! :o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru