Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Starý kostel

10. 07. 2005
1
0
2396
Autor
Daša

Ten kostel optavdu znám...

Starý kostel

 

Po hladině bruslí vážka, pampeliška se k nebi obrací. Ženský hlas někde v dáli kvílí, bodá do uší. Svět se ve smutku utápí, nemůže se nadechnout.

Po stopách krvavých se vydávám, po hlase, po tom šíleném kvílení.

„Laj, laj , laj…laj, laj, laj,  lajajaj…“ Snad pouze víla zpívá tak čistě.

         Stoupám kaštanovou alejí, po cestě staré tři sta let. Kolem mých nohou se vine barvínek, jeho jemné zelené lístečky se  zvláštně vlní, v malém množství lék- ve velkém smrtelný jed.

Hustý déšť, jemná mlha a křížek na krku. Stará železná vrata se otvírají, skřípají. Množství hrobů v zástupu, staré náhrobní kameny, rozbité pomníky a to šílení všudypřítomné kvílení.

Po cestě ke starému kostelu se dají číst pomníky: Zde odpočívá v Bohu náš nejdražší syn a jeho nezapomenutelná matka,…1834….

Mrazení v zádech je silnější a silnější, strach se uhnízdil v srdci. Pouhá modlitba  vychází skrze rudá ústa: Panenko Maria, Matko Boží ochraňuj mě prosím!

         Stará kostelní vrata, staletím sešlá, načichlá kostelním vzduchem a starým železem se otvírají. Jako by někdo neznámý říkal: Vstup, pojď blíže!

Celým kostelem se nese ten ženský nesnesitelný hlas, její vzlyky a slzy. Ze stěn shlížejí svatí, ale mají zavřené oči a z výrazu jejich tváře  naskakuje husí kůže. Na schodech pod oltářem leží žena, pomalým krokem přistupuji. Hrůza z onoho místa a pouhé Ave Maria. Žena zaslechla kroky a otočila se: Bílé šaty, na kterých jsou krvavé fleky, na prsou roztrhané, bosé nohy, černé rozcuchané vlasy, krev na ústech  a šílenství v očích. Drží v náručí malé dítě, zkrvavené tělíčko s vypouklýma očima. Nůž  leží opodál.

         „Bože!“ ……

„Ne, toho nevolej, ten ti nepomůže, pouze jeho bratr Satan.“ Řekla žena, její slova postrádala kousek citu, prázdná slova.

Svatí bez očí se houpají na zdech a ona zpívá to své: laj, laj, lajajaj.

Pouhá otázka : Proč?

„Protože jsem ztratila víru v Boha, když mi vzal manžela a Satan si přál mého jediného syna a já mu ho musela dát.“

„Ne, nemusela. Chápeš co jsi udělala ty vražedkyně? Vlastního syna jsi poslala do hrobu a sebe jsi upsala ďáblu!“

„Satan se o mého synáčka postará a o mě taky, až přijde můj čas, miluje mě, chápeš?“

Oči bez výrazu, tupě na mě hleděla. Vstala a položila mrtvé tělíčko na oltář  zapálila svíce.

„Už můžu jít domů.“ Slova bez citu, bez lítosti. Nejsem schopna to pochopit, neustále zpívala, byla tak krásná- chladná. Přemohla jsem se: „Vyprávěj mi.“

         Temně hnědé oči se na mě podívaly a zalily se slzami: „Tebe zajímá můj příběh? Nikoho nikdy nezajímal.“

„Ale mne ano.“

„Manžela zabilo auto- byl na služební cestě a narazil do stromu. Všichni říkali, že se musel pomátnout, protože narazil na rovince a do jediného stromu v okolí.

Já vím, že se nepomátnul, to Bůh mi ho chtěl vzít. Zůstala jsem sama- pouze já a synáček, našla jsem si novou rodinu- sektu, chovají se ke mně moc hezky a i náš Pán Satan.“

 Hrůza z pouhého jména byla strašná, kostel byl zahalen do temného oparu. A vzduch prosycen krví bodal štiplavě do nosu.

„Proč jsi tedy zabila synáčka?“

„Ne, já ho nezabila, pouze jsem ho poslala našemu pánu, který se o něho postará lépe než já.“ Bránila se ta temná víla. Dohadovat se s ní nemělo cenu, sama jsem měla strach- zabila dítě, muže zabít i mě.

V dálce něco zašramotilo: Uteč, nebo tě pošlou za naším pánem!“

Nechápala jsem proč mi to říká, ale její oči se zdály být jasnější, jakoby pomalu začínala vnímat okolní svět.

„Do kazatelny!“ Přikázala.

Její příkaz nesnesl odpor a ani nevím proč, ale poslechla jsem.

         Do kostela vtrhli temné stíny, až po chvilce zjišťuji, že to jsou lidé zahalení od hlavy k patě v černé kápi.

„Uposlechla jsi náš rozkaz, dobře jsi udělala, teď je řada na tobě.“ Promlouvá k ženě temný stín.

„Svlékni se!“ Poroučí temný stín a pohlédne na mrtvé dítě. Žena svlékne zkrvavené šaty.

„Lehni si na oltář ke svému dítěti, náš Pán tě rád uvítá, staneš se jeho další milenkou. Uposlechla, lehla si nahá mezi hořící svíce na oltář, před Krista se zavřenýma očima. Dech se zadrhoval v hrdle, srdce bilo nahlas, měla jsem strach, že mě uslyší, že vycítí tu hrůzu.

         Temný stín přistoupil k ženě, vytáhl z kápi zářící nůž, na kterém se leskl obrácený pentagram. Nepřestávala si zpívat. Nůž se zabořil do bílého těla a z krvavých úst se dral smrtelný jekot. Krev stéká po oltáři, stéká po kříži. Temný stín vynořil rudý nůž, a zasunul ho zpět do kápi. Celé shromáždění něco zamumlalo a odcházelo.

Po chvíli, když v kostele bylo prázdno jsem přistoupila k ženě, dvě nahá mrtvá těla, její ústa jako by nikdy nepřestala zpívat. Slzy mi stékají po tvářích, nevím proč, neznám je, přesto se tomu nemůžu bránit. Svatí otevřeli oči, Panence Marii stéká po kamenné tváři slza.

Utíkám pryč z kostela, chci pryč od toho strašného místa, chci zapomenout. Ráno najdou v kostele dvě mrtvoly, v novinách článek: Nalezli se dvě mrtvá těla, podle vyšetřování se jedná o dvojnásobnou vraždu. Matce dítěte se v krvi našla neznámá droga. Matka ve stavu nepříčetnosti zavraždila svého syna, posléze se v kostele vyskytl někdo  třetí,  neznámá osoba, která zabila matku. Vše je stále ve stavu vyšetřování, nejsou známí žádní očití svědkové.

 

 


Daša
12. 07. 2005
Dát tip
Dobrá, přesto Ti děkuji.......

Daša
11. 07. 2005
Dát tip
No, mně jenom to slovo nahání hrůzu a myslím si, že si lidé překroutili satanismus podle sebe, že ho využívají jak se jim zachce....Ve svý podstatě nemusí být špatný, ale lidi jsou "kurvy"

balsiker
11. 07. 2005
Dát tip
To je tedy diskuze. Satan, to je spíš takové zosobnění lidskosti a touhy po moci. Ostatně každý, kdo aspoň trochu zná bibli ví, že Satan byl andělem, ale byl příliš lidským a po moci prahnoucím. No nic, k tomu dílu. Je to napsané docela dobře, i když by to mohlo být lepší. Až na těch pár chyb. Nejvíc mě ale ničí jedna - do kápi, z kápi - má to být do kápě, z kápě. Kápi je jenom čtvrtý pád. No, vlastně i třetí.

balsiker
11. 07. 2005
Dát tip
A šestý. :0))))) Ale hlavně to není druhý.

Daša
11. 07. 2005
Dát tip
No, tak tu kápi bys mi mohl odpustit ne?:-).......Jj, byl to anděl a prý chtěl pro lidi to nejlepší a to se Bohu nelíbilo

balsiker
11. 07. 2005
Dát tip
Ne, tu bych ti odpustit nemohl. No, vážně netuším, co chtěl pro lidi, ale hlavně chtěl co nejvíc pro sebe. Tak to je. A v tom se stal velmi lidským, takže je asi snazší se s ním ztotožnit. Bohužel.

Daša
11. 07. 2005
Dát tip
Ale dílo přeci nehodnotíme podle toho, jestli autor má nějaké gramatické nedostatky, ale podle kvality.a jedná se o dosti nefrekventované slovo

balsiker
11. 07. 2005
Dát tip
No, jeho frekventovanost závisí na druhu literatury. Ne, gramatické nedostatky nejsou to hlavní, ale nesmí to kvůli nim místy doslova tahat za uši.

kopírka
10. 07. 2005
Dát tip
proč si myslíš, že satanisti sou lidi bez citu? nebo že satan je zlej? On jen nerozezná dobro od zla a dělá oboje. takhle negativní povídku o uctívání ďábla sem už hodně dlouho nečetl. když by to bylo realističtější, tak bych dal tip, takhle se mi to jen docela líbilo

Daša
10. 07. 2005
Dát tip
já neříkám že je jenom zlej, však vlastně on ji pomohl od trápení, ale tady se jednalo o jistej rituál.Ani mi nepřipadá moc negativní, však já tak nijak Satana neshazuju a neházím na něj špínu, je to jenom z pohledu člověka, kterej je v tom kostele a ten člověk když to viděl, tak měl strach.

kopírka
10. 07. 2005
Dát tip
já neříkal, žes shazovala Satana, ani bych ti to nechtěl proboha nějak vyčítat, jenom mi to přišlo, že je tu na něj nahlíženo v obecným duchu nastoleným filmy jako Vymítač ďábla a Přichází Satan, což je velice jednostranné zaměření, Satan jako ďábel uchvatitel, který si bere, aby mohl soužit, který ničí, aby mohl brát a přetvařuje se, aby mohl ničit, víš co? ten tip ti dám

Daša
10. 07. 2005
Dát tip
:-) ale já se Tebou nechci přít o tip, jenom jsem si chtěla udělat jasno...ale díky

kopírka
10. 07. 2005
Dát tip
já se taky nepřel o tip, a není zač #:-), mimochodem, můj názor na satanismus, i když to tam nejmenuju, jsem dneska zveřejnil, a rád bych i názor jinýho člověka?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru