Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O kaprech

06. 01. 2001
1
0
3702
Autor
Basnilek

Vánoční kapr nedočká se svátků již předem ho vyloví ze sádků teď plave přidušen v nevelké kádi lidi jej prohlížej ,kapra mají rádi zváží a odnesou jej rychle domů že bude hostina neřeknou mu druhý den navečer chtějí ho klepnout kapr však nečeká snaží se leknout. ps:Na Stedry vecer nejim kapry
Klárka
13. 02. 2001
Dát tip
Falka + Ženatej: cccooo? jakýýý děti? Vy DVA? :-)))

Falka
13. 02. 2001
Dát tip
Klárko... pro radost vašim dětem... ;o) Já mam zatim jenom anděla a ochechule a ti si dohromady hrajou radši s lybiškama... :o) S živejma lybiškama!!!

Klárka
13. 02. 2001
Dát tip
Falka: Jo tááák :-) Pošly nám nějaký, aspoň dvě, zabalit, expres, poštovné uhradím - nebo dobírkou. Thanks :-)

Ženatej
13. 02. 2001
Dát tip
Hele, ale já je chovam pro radost dětem, nevěřila bys, jak jim svítí voči nad králíkem na česneku! ;-)

Falka
13. 02. 2001
Dát tip
Klárko... lybišky...??? Expres...??? Ehm, ono to tvoje "pošly nám nějaký" s ypsilon spíš vypadá, jako že vám nějaký lybišky pošly, protože se o ně nestaráte... tak to snad ani nebudu posílat další, ne? :o))) A ochechule jsou neposilatelný, ty se musejí vyskytnout... no a anděla vy dva určitě máte, to si jsem celkem jistá... ale nejspíš má chudák spoustu práce, tak si s váma nestíhá povídat... ;o))) Ženatej... nevěřim, máš pravdu :o)))

Klárka
12. 02. 2001
Dát tip
Falka: Máš recht, kdekdo říká kdeco. Pan doktor, co nás školil, jak se starat o malý miminka, když jsme se ho ptali, jak je to s těma vegetariánama a "prodloužením života", říkal, že to jo, že to je pravda, že se dožijou delšího věku, ale v důsledku nedostatku, teď už nevim čeho, na vozejčku. no, třeba jednou budu vegetarián, člověk nikdy neví, ale svýho psa na bezmasou stravu asi nenaučim. Vždycky si říkám, jak to vegetariáni dělají. Jestli psy nemají, nebo mají a vypouští je na lov, aby si sami něco chytili... ? Jak je to? Prosím...

Falka
12. 02. 2001
Dát tip
Klárko... :o) Neboj se, není mým snem vyhubit šelmy a dravce proto, abych zachránila "ubohá" zvířátka... Chápu koloběh v přírodě, ale také vím, že zvířata přijímají takovou potravu, jaká je jim dostupná a že zabíjejí proto, aby ukojila hlad. To není případ lidí, kteří zabíjejí (a dost nevybíravými způsoby) ne z pocitu hladu, ale z vybíravosti a z pocitu nudy a rozmaru... (Slavičí jazýčky jsme ještě nejedli, třeba by mohly být dobré, hmmm, tak připravte sítě a vyražte na lov...) Jde mi o to, co způsobujeme my, lidi, tím, že jíme maso... o ty jateční krváky, o bolest, kterou musí zvířata projít, abychom si my mohli dát srnčí kýtu s bylinkovou omáčkou, vepřové medailoky na víně, kančí guláš a ještě pár dalších chodů před odchodem, nezřízeně se přejíst, nacpat se Gutalaxem a nad novinami nadávat na to, že se místo pomníků staví prasečáky... A přitom by stačilo, aby lidé byli skromější, vždyť v jídle není podstata života, jídlo by mělo umožňovat život a ne být jeho důvodem... Nenarodili jsme se proto, abychom jedli... Jíme proto, abychom žili... Promiň, doufám, že mi rozumíš, to není osobní útok proti tobě, Klárko, jen se snažím navodit ti obrázek toho, co denně vídám a co mě vedlo k tomu, že nejím maso... Ostatně hodně toho je už v mých minulých kritikách... Já vím, že psa jíst maso neodnaučím, ani se o to nepokouším. I když pejsek, kterého máme doma, zas tolik masa nebaští, miluje zeleninu (ne, já mu ji fakt nepodstrkávám, ale vážně se může utlouct po mrkvi, po salátových okurkách a po bramborách, a o ovoci nemluvím, jablíčka jíme napůl) a dostává polívky, co vaří maminka... v granulích, které má v micse, určitě něco z masa bude, ale také je tam mnoho obilovin a vitamínů... a protože mí rodiče maso jedí (naši vůbec vedou hodně konzumní život, snad také to mě vedlo k zamyšlení, že tohle přece není ta cesta) dostává pejsek masové zbytky od stolu... Víš, já se jen snažím nepřispívat k tomu, aby se mou vinou zvyšovala poptávka po mase, mám představu, že čím méně masa bude žádáno, tím méně se ho bude produkovat a tím méně utrpení a surového zacházení tady od nás pro zvířata bude...

Ženatej
12. 02. 2001
Dát tip
No jo, ale vem si to utrpení armády nezaměstnanejch řezníků! :-)

Falka
12. 02. 2001
Dát tip
Ženatej :o))) Ráda je přeučím třeba na zahradníky :o))) A králiky můžeme chovat jenom tak, pro radsot dětem... :o)

Basnilek
11. 02. 2001
Dát tip
Za takovou debatu se vůbec, ale vůbec nezlobím a jsem rád , že dovedla alespon některé lidi k zamyšlení a ne jenom ke sváru.S úctou Basnilek.

Ženatej
11. 02. 2001
Dát tip
Jo, svejm králíkum dávám fakt jen roslinnou stravu, aby měli zdravější a odolnější organismus... ;-)))

Falka
05. 02. 2001
Dát tip
Basnilku, doufám, že se nezlobíš, že jsme tu pod tvou básničkou rozvedli takovou rozsáhlou debatu... Na omluvu posílám sluníčko, ju? ☼ ... :o) Blázen: Co by jim pomohlo? Jídlo přece, jakékoli výživné jídlo, nemusí to být přece maso... No, ta polívka nebyla hrachová, ale čočková, s mrkvičkou :o) A ještě... já měla na mysli poptávku po mase vůbec, u kaprů jsme jenom začali... nevím, nenapadlo mě, že by nás Země nemusela uživit, kdybychom přestali jíst maso všichni... stále ale platí, že když se poptávka sníží, nebude zabíjeno a týráno tolik zvířat, že jo? A při menším množství by se s nimi mohlo alespoň lépe zacházet... Co se týče toho, že tělu něco chybí, když nedostává látky z masa... pokaždé slyšíš něco jiného a pokaždé to je "potvrzeno" x výzkumy... jednou ti řeknou, že je to strašně nebezpečné a nezdravé a jindy, že vegetariáni, kteří dbají na správné složení stravy, mají zdravější a odolnější organismus a dožívají se vyššího věku... čemu věřit? Zatím se cítím dobře, líp, než dřív... psychicky i fyzicky... věřím sobě... Krásný den a promiň, že jsem tě nechala tak dlouho čekat na odpověď, ale neměla jsem přístup na síť. :o)

ta báseň nestojí za nic...ale za podnětnou debatu bych Ti Basnilku měl asi poděkovat...tedy děkuji vyjadřovat se k tomu nebudu,z jednoho prostého důvodu...všichni máte jistým způsobem pravdu...ale tenhle svět je o přežití,člověk se stal nejsilnějším životní formou na Zemi...máme kulturu,společnost,vědu a techniku...ale máme také války,epidemie,hladomory a zbytečné násilí...jsme největším virem,který se na naší planetě vyskytuje...jsme hrozbou nejenom pro zvířata,jsme hrozbou i sami pro sebe...sakra a to jsem se nechtěl vyjadřovat :)))

blázen
18. 01. 2001
Dát tip
Falko, dlouho nad tím a přemýšlím a nechtěl jsem vypadat jako vůl, ale furt nevím, co by jim pomohlo... ať už se dostaneš mimo základní debatu nebo ne, pokud mi to krátce vysvětlíš, uděláš mi radost :-) Pokud jde o poptávku ... poptávka po kaprech je jedna věc a poptávka po mase obecně je věc druhá. Kdyby se nejedli kapři na Vánoce, jedlo by se něco jiného ... teď jsem znova nestudoval všechny komentáře, co sem kdo napsal, ale nevšiml jsem si, že by někdo z těch, co tady odmítli na Vánoce pojídat kapříky (snad kromě Tebe) skončil u hrachové nebo jiné "nemasové" polívky. Poptávka po kaprech se tedy může změnit v poptávku po něčem jiném, ale poptávka po mase zůstane ... taky Tě nechci přesvědčovat, aby ses stala milovnicí bifteků, ale kdyby všichni udělali totéž co Ty, tahle planeta by nás nejspíš ani neuživila (i když to nemám spočítané ani neříkám, že takhle nás uživí) a to už vůbec nechci mluvit třeba o některých bílkovinách, které odjinud než z masa vpodstatě nedostaneš a tělo si je vyrobit neumí, ale jejichž absenci taky můžeš fyzicky pocítit až za pár let (ačkoli Ti to rozhodně nepřeju)...

Miroslawek
15. 01. 2001
Dát tip
Zlobíte. Všichni. Kdo to má po vás číst ;o)))

JiKo
15. 01. 2001
Dát tip
STOP globalismu!!

Klárka
11. 01. 2001
Dát tip
Falko, já bohužel nejsem prodavač květin, to jsou beznadějně obsazený místa a ani se na ně nevyhlašujou konkurzy. Jen někdy, když vidim, jak ty kytky vadnou a už si je asi nikdo nekoupí... Ale jo, určitě je ten pan majitel pak rozdává dobrejm lidem. Je mi kytiček líto úplně stejně jako zvířátek. Obojí pěstujeme za účelem sežrání. Nejen zvířátka, který už nelovíme oštěpem, ale i rostlinky pěstujeme ve velkým - se stejným účelem. Kytička má ještě menší obranyschopnost než zvířátko. Nemůže se bránit, nemůže utéct, nemůže zhola nic, ani smutný oči dělat.... Rostlinky jsou mnohem slabší a zranitelnější než zvířátka. Přijde mi poněkud nespravedlivé, že se tolik lidí zastává zvířat a bojuje za jejich práva, a rostlin skoro nikdo.

Ženatej
11. 01. 2001
Dát tip
Klárka: Von už tu někdo řikal, že rostlinky tim že se pěstujou pro sežrání (asi i do vázy), se jenom rozmnožujou, ale dyk to já s králíkama dělám taky, ne? A kolik pak miliónů kuřat by dneska asi žilo volně v českých luzích a hájích, kdyby se nechovaly proto, že jsou tak dobrý grilovaný, nebo s nádivkou? A kolik spokojených kraviček by asi v tomtéž případě spásalo na svobodě naše sojové monokultury? A kdyby jo, nemusela by se ta havěť jen tak, z nutnosti střílet, aby nám nesežrala všecku jedlou trávu, he? I když, možná by stačilo, vysadit nějaký zlý dravý zviřátka, co z tý ochrany hodnejch zviřátek eště nemaj ten správnej rozum, co my. Z těch by sme pak mohli dělat ty řízky, neboť by to vlastně byla ochrana těch hodnejch zviřátek, co se jenom pasou a zobaj semínka, ale ty zlý zviřátka by pak pravděpodobně sežraly i nás a bylo by to konečně spravedlivě vyřešený. :-))

Klárka
11. 01. 2001
Dát tip
Ženatej, to je skvělej nápad :-) Vysadíme do přírody dravý zvířátka, aby se kruh uzavřel a člověk nebyl jen žravec, ale též žranec :-)

ady
11. 01. 2001
Dát tip
Chtěl jsem tady něco napsat což se taky stalo, ale už do hajan.

Falka
11. 01. 2001
Dát tip
blázen... se vší úctou, protože tě chápu a nehodlám přesvědčovat: Řekl jsi to přesně, kdyby nebyla poptávka, nebyla by ani nabídka... to je to, o co se snažím, nevyvolávám poptávku... A k dětem z Afriky, jen jsem chtěla říct, že pokud by to byla otázka životů a nebo zdraví, pak bych samozřejmě netrvala na tom, aby kvůli nezabíjení zvěře umírali lidé... Samozřejmě si myslím, že těm podvyživeným osůbkám by pomohlo něco jiného, ale tím se už dostávám mimo základní debatu. Klárko :o))) Víš, už před lety jsem si vymínila, že nechci dostávat řezané květiny... vždycky do týdne zvadly... Když kytičku, tak v květináči... měla jsem jich tolik, že jsem si v práci řekla o zvláštní stolek jen na ně (ředitel se sice moc divil, ale pak mi ho dali!)... :o))) Ženatej: :o))) Dobrá filosofie... ale víš, nebýt umělého chovu, inseminací a odborných telení a jánevimčeho, tak tady tolik těch zvířátek není... Myslíš, že chov dobytka u nás začal tím, že se všechna volná zvířata (asi původně bizoni a bůvoli, ne?) pochytala a dala do kravínů...??? Myslíš, že krávy u nás žijí volně? Přemnožují se divoká prasata tak moc, jak popisuješ?

ady
11. 01. 2001
Dát tip
A nedají si říct a nedají. Takže dobrou noc vy jedna bando.

Falka
10. 01. 2001
Dát tip
Ženatej... pokud bych tím zachránila lidské životy, tzn. pokud by to nešlo jinak a ty děti by potřebovaly maso, aby mohly žít, našla bych cestu... Nebyla by to určitě cesta hromadných jatek... Chov zvířat v co nejpřirozenějším prostředí a jejich bezbolestné usmrcení... Klárko, vezmi je a jdi ven... dej je prvnímu člověku, o kterém si budeš myslet, že mu to udělá radost...

blázen
10. 01. 2001
Dát tip
Falko, máš krásné, žel nesplnitelné, ideály. Nejem vegetarián a nikdy jím nebudu. Vím proč. Vůbec se mi nelíbí způsob, jakým se dneska zabíjejí zvířata na jatkách (ani způsob, jakým se chovají, ani to, že je lidi krmí masokostní moučkou, i když to jsou býložravci ...). Taky nejsem žádným přízivcem ekonomických teorií a kdybych měl možnost volby, jedl bych raději maso zvířat, která byla tradičním způsobem chována i zabíjena - bez stresu někde na statku. Na druhou stranu si ale uvědomuju rozměry naší republiky vzhledem k počtu lidí (nebo si to vztáhni na celou Evropu, na velý svět...). Nevím, jak to vyjádřit jinak, než takto triviálně, ale kdyby se to všechno mělo dělat ekologicky - málo ekonomicky ne snad z hlediska peněz, ale z hlediska prostoru, tak by ty ekologické farmy ani nebylo kam dát, kdybychom chtěli, aby nás uživily. Pokud jde o kapra samotného, kdyby nebyla poptávka, nebyla by ani nabídka. Kdyby lidi nechtěli jíst kapry na Vánoce, tak by je holt rybáři na Vánoce nevylovovali ve velkém. Musím vás ale ujistit, že pokud rybu chytím sám, okamžitě ji zabíjím a to výše pospaným způsobem (ady), který je opravdu rychlý a bezbolestný. Voda je díky své obrovské samočistící schopnosti stále ještě relativně nejzdravějším prostředím. Jako rybář ryby nejen chytám a jím, ale taky si jich vážím a mám je rád. Kdybych byl zemědělec, asi bych se ke "svým" zvířatům choval stejně. Jinak jsi ale svou obhajobu vegetariánství naspala krásně a na chvilku mě to zviklalo (ne, že bych o tom nikdy dřív nepřemýšlel, ale už jsem si na to vytvořil svůj názor). Má to ale jednu chybu - když připouštíš, že pro děti z Afriky maso jo a pro nás ne - abychom totiž nedopadli jako děti z Afriky...

ady
10. 01. 2001
Dát tip
Tak milé děti jde se spinkat, ty pepíčku schovej si to kuřecí stehýnko pod polštářek, ták. Zdenička nám nebude vykusovat výstelku ze slamníčku a kapříkovi popřejeme do rybího nebíčka dobrou noc.

Falka
09. 01. 2001
Dát tip
Cava: Že jsme rozumní tvorové, o tom nebudu diskutovat. Že ten rozum používáme někdy špatně, to je pravda. Proto se přimlouvám, abychom ho užívali při všem, co děláme, mj. i když stavíme koncentráky nebo jatka... Ženatej: Potrava není zlo, zlo je, když nad tím, co jíme, nepřemýšlíme a kvůli nadbytečným "potřebám", které jsou jen výmysly rozmlsaných jazyků a rozmazlených žaludků dopouštíme, aby se dost drastickými způsoby zabíjela zvířata... viděl jsi někdy, jak to vypadá, když převážejí (i stovky kilometrů) na jatka dehydrovaná, zpola zadušená, potlučená zvířata, která po sobě ve zmatku lezou, koušou se, lámou si hnáty... vepře, krávy, koně, telata... takovej kůň, kterýmu visí kopyto na kousku šlachy, kterej zbytky sil bije do hrazení a potom je zemdlelej vyhozenej z vagónu na hromadu dalších polomrtvých těl... to kvičení prasat, to tiché se podvolení dobytčete, které už jen trpí a dodýchává, přiškrcené mezi těly jeho mohutnějších sousedů, nalehlé na opocenou sedřenou srst ještě zkouší, zda to půjde, naposled se nadechnout, boj, o kterém nikdo neví a který nikoho nezajímá... prohraný boj někde na půl cesty na jatka...? Nevím, člověče, jestli je to až tak umělecké dílo... já za tím vidím tu Guernicu, která by nemusela být... Ano, máme alibistické zákony, normy, které ošetřují, jak daleko se smí zvíře vézt na jatka bez přestávky, kolik jich smí být na kolika metrech čtverečních, jak často se jim má dávat pít... jen se to prostě vůbec nedodržuje... racek: Je dost alibistické se takhle dovolávat Boha. Co se třeba zamyslet nad sebou a nad tím, co dělám pro svět okolo sebe, čím ho dělám lepší a jestli by to nešlo ještě víc... Co když to chtěl Bůh takhle? Netvrdím, že máš dělat z miminek vegetariány, i když si zároveň nemyslím, že cpát je hovězím, je to nejlepší, co můžeš dělat. Jen říkám, že přijímat potravu tak, aby byla pro tělo vydatná, můžeš i bez toho, abys zapřičiňovala situace, které jsem popisovala výš... Myslím, že to je dobrá cesta pro to, aby kolem nás bylo méně bolesti a krutosti, proto tou cestou jdu, nechci, aby po mně zůstával smrtelný křik zvířat a křeče chabnoucích svalů...

Klárka
09. 01. 2001
Dát tip
Nevíte někdo, co se dělá s kytkama, který si nikdo nekoupí?

Ženatej
09. 01. 2001
Dát tip
Falka: Hmmm. V tomhle máš pravdu... Hele, a kdo, a jak by měl zabíjet to maso, co bys Ty vozila do Afriky???

Sadaf
09. 01. 2001
Dát tip
Někomu se darují,Klárko....

Basnilek
09. 01. 2001
Dát tip
Koukám, že jsem zde rozpoutal s první uveřejněnou básní docela pěknej pokec a kdybych si mohl přidat nejsem vegetarián, ale souhlasím s Cavalerem.Díky za kritiky.

Falka
08. 01. 2001
Dát tip
racek: jenže teď nejsme lovci mamutů a nebojujeme o přežití... jsme rozumní tvorové, kteří si můžou vždycky rozhodnout, jestli zabít a nebo si to maso nahradit něčím jiným... Ženatej: Nepřu se vůbec o to, že děti z takových zemí by měly maso dostávat... byla bych první, kdo by jim ho vozil... jde mi o lidi, jako jsme my, kteří k jídlu nechovají žádnou úctu, berou ho samozřejmě a nepřemýšlejí nad tím, čím si cpou břicha a jestli někomu neubližují a zda se to nedá dělat ji jinak... Myslím si, sadafe, že potrava rostlinného původu je menší zlo... navíc rostlina vyroste znovu, během jejího pěstování ji i rozmnožuješ a často se používají jen její části, které se nahradí, jako plody, listy apod.

Silvinka
08. 01. 2001
Dát tip
Jooo, Falko, joooo!!!! Ak tvrdíte, že zabíjanie zvierat je pre potravu a že je to prirodzené a správne, vezmite oštepy a choďte si tie zvieratá naloviť sami. Ale netvrďte mi, že fabrikové vraždenie je prirodzené a humánne. Nehovoriac o tom, že mäso je maximálne nezdravé a jeho konzumácia v tak upravených produktoch ako klobásy a jaternice vám prirodzene neprirodzene pomôžu skôr splynúť s matičkou zemou. Pračlovek už jedol mäso, to je pravda, ale jedol pre POTRAVU, nie pre obžerstvo. A to je myslím, rozdiel. Čo sa týka tej rastlinnej potravy, súhlasím s Falkou!

Vyjan
08. 01. 2001
Dát tip
My vlci to máme jasné. Zabijeme, sežereme. Nikdy ne naopak, nikdy ne nazbyt. Smrti se nebojím, snad ani zabití ne - bude-li dost rychlé. Ale o jedno bych prosil - kdo mě zabije, ať mě i sní. Neplýtvat! Ještě lépe o tom pojednává Jan Skácel v Malé recenzi na užitečnou smrt (Třináctý černý kůň, Blok 1993, s.116)

Ženatej
08. 01. 2001
Dát tip
Falka: Myslím si, že potrava rostlinného původu je menší zlo... Propána, děvče!! POTRAVA NENÍ ZLO!!! Pořádně se nažrat je krásný, pořádnej biftek, stejně jako švestkový knedlíky jsou skoro umělecký dílo! Silvinka: Kapra a králíky si skutečně zabíjim sám, prase jsem schopnej zvládnout společně s řezníkem (to vše bez oštěpu), jen to hovězí si musim koupit, ale to si myslim, že ode mne by to tu krávu bolelo víc.

Ženatej
08. 01. 2001
Dát tip
Pardon,Avízka.

Cavalera
08. 01. 2001
Dát tip
Falka: Tvůj první odstavec o tom, že jsme rozumní tvprové a o zabíjení je krásnej. Až na ty mrtvý děti, holky, lidi v koncentrákách apod. Nevím, jestli mám bejt pyšnej na to, že jsem rozumnej, asi nejsem dost, nevím jestli mám být vůbec hrdej na to, že jsem člověk? Co jsme dokázali? Znásilnit přírodu? Znásilnit Zemi? Znásilnit sebe?

Sadaf
08. 01. 2001
Dát tip
Ženatej,ty mi píšeš z duše!!!! Pouze s Tebou nesouhlasím ve větě - biftek a švestkový knedlíky jsou skoro umělecký dílo... To jsou UMĚLECKÁ díla:-)))) A abych se také zastal rostlinkářů, takovej šopskej salát....panečku, to je taky bašta. Ano,tušíte správně - pěknej řízek k tomu....

racek
08. 01. 2001
Dát tip
Ano, jeden můj kolega říkal: nejlepší zelenina je pěknej krvavej biftek.

racek
08. 01. 2001
Dát tip
Některý děti maso odmítaj, ač k tomu nejsou vedeny, některý děti, znám osobně, z vegatariánských rodin se můžou po mase utlouct. A u všech se do dospělosti ještě chuti a názory tisíckrát změní. Ostatně, zkus krmit děti pouze zeleninou..., nevím, jak dlouho Ti to vydrží. Miminkům, teda už větším, samozřejmě, se sice dává mrkvička-ale i hovězí vývar...atd.Takže asi to není nadarmo, že je na světě oboje. Kdyby Pánbůh chtěl, abychom jedli jen bylinky, tak by to tak zařídil.

JiKo
07. 01. 2001
Dát tip
kapr po měsíci v umělém (nepřírodním prostředí) většinou po vypuštění zpět nejsou schopni přežít Falka: člověk má rozvinutější mozek a je schopen přemýšlení, jenže to neznamená že cíl člověka na zemi jest ovládnout přírodu. Člověk se ze zběrače ovoce stal všežravcem proč? Proč teď nazpět? Teď když jsme schopni nad tím uvažovat? Budeme svým rozumem bořit potravní řetězce? A teď hlavní věc! Proč je pro vegetariány nezabíjet zvířata větší priorita než nezabíjet rostliny? HA? To je taky život!!!!

Eowyn
07. 01. 2001
Dát tip
No nebudu tady řešit jestli jíst či nejíst kapry, zabíjet či nezabíjet atd. ale ten rytmus v té básni je to divný... Ale jinak kdyby se nezabíjeli kapři za chvíli by se přemnožili, i když já to zabíjení taky nemusim...

Sadaf
07. 01. 2001
Dát tip
Jo....JiKo, já Ti děkuju!!!!! Přesně tak, zvířátka...to nééééééé, ale rostlinky, šup jim nožem pod krkem....Ještě jednou díky....

ady
07. 01. 2001
Dát tip
Abych úplně neodveld pozornost tak báseň celkem drží pohromadě a je taková celkem dobrá.

Cavalera
06. 01. 2001
Dát tip
No sem tam to trochu drhne, ale jinak fajn. ps: a jindy kapry jíš?

ady
06. 01. 2001
Dát tip
Doporučuji kapra praštit paličkou na rozhraní hlavy a těla. pak uříznout hlavu a dlouhou jehlicí rozrušit míchu, tak kapr zahyne maximálně bezbolestně a nebude se vám cvukat na talíři. To je fakt.

Basnilek
06. 01. 2001
Dát tip
Teprve zacinam ,ale dik.Kapry nejim kdyz uz rybu tak file nebo morskou.Basnilek

Cavalera
06. 01. 2001
Dát tip
A jaký je vtom rozdíl? V tom, že kapr je zabitej ihned ranou do týla. Zatímco mořský ryby pomalu chcípaj na rybářskejch velkofabrikách a jsou zpracovávaný za živa? Díky, radši přesnou ranou zabiju kapra.

Basnilek
06. 01. 2001
Dát tip
No jo ale to nemusi videt a nemam zatim vlastni zkusenosti s temi z more.Ale kdyz tak premyslim tak jsem neco uz videl v televizi.Takze jist jedine zeleninu a to jeste vlastni jeste ze mame kousek pole.

Cavalera
06. 01. 2001
Dát tip
Jíst maso je přirozený, záleží pouze jak to zvíře zabiješ a to co dělá člověk, to nedělá žádný zvíře, to je nechutný. Nejvíc mě dojímaj svině japonský, když delfíny perou do psích konzerv:-(((

JiKo
06. 01. 2001
Dát tip
sádků se sice rýmuje skoro dobře se svátkama ale jest to TA sádka tagže "ze sádek" (no jo ale to se zase nerýmuje..sakva:-)) )

Netecka
06. 01. 2001
Dát tip
Taky na Vánoce nejim kapry ( a ani nikdy jindy když na to příde)a přesně si pamatuju, jak blbě jednou na Vánoce otec kapra zabíjel (asi na čtvrtej pokus ten kapr chcípnul jen z čirýho zoufalství). Cavalera-Máš pravdu, Japonci jsou v tomhle kreténi největší.

Falka
06. 01. 2001
Dát tip
ady... když si to po sobě přečteš... neleze ti z toho mráz po zádech? Lidičkové, možná není nezbytně nutné zabíjet tak, abychom způsobili co nejméně bolesti (a co nejméně krvavých skvrn, které se tak těžko smývají)... co třeba nezabíjet vůbec...?

Silvinka
06. 01. 2001
Dát tip
Falka, problém je, že je stále málo ľudí na to, aby sa nezabíjalo. Väčšine je to jedno, a to ma na tom desí najviac. Básnilek, Tvoja básnička ma chytila za srdíčko, aj ja už mnohokrát strácam kus po kúsku srdce, keď vidím ako sa tie úbohé kapre tlačia v malých nádobách a sú zabíjané v najoslavovanejší deň roka. A naozaj, nerozumiem, že to väčšina ľudí nepokladá za hrôzu! Je to normálne a keď sa nad tým pozastavíš, si jednoducho citlivka... :o(

Falka
06. 01. 2001
Dát tip
Silvinka... já vím... :o( Ale přece jen, když se poskládá kapka dešťové vody ke kapce, když dost dlouho podržíš dlaně... může se někdo napít... I kdyby měla na světě cinkat jedna jediná rolnička, přece by bylo kruté svět o ten cinkot připravit... přestože by nebyl téměř vůbec slyšet... Já vím, že tebe přesvědčovat nemusím, ty to cítíš moc a moc... sestřičko...

ady
06. 01. 2001
Dát tip
Falko...já to po sobě četl, ale nic žádný mráz, podívej se kolem sebe, otevři oči a pak je zase rychle zavři a drmol si tichou modlidbu, protože se z toho jinak zblázníš. A zabíjení i když se nezdá není moje hobby, ale když už to dělám tak se to snažím dělat dobře a rychle. Krvavé skvrny to je věc názoru, trofické pojivo zprostředkovávající výživu a výměnu kyslíku v organismu, symbol vyprchávajícího života, zranitelnost. Ale to je na dlouhou debatu.

Sadaf
06. 01. 2001
Dát tip
Hele, lidičky...mám nápad!!! A co ty kapry ze sádek, pustit zase do řek a rybníků???? Prý jim to dělá moc a moc dobře...

racek
06. 01. 2001
Dát tip
Jo, budou plavat všichni břichem vzhůru...Zabíjení, teď myslím zvířat, ale dá se to vztáhnout i na mezní situace mezi lidmi, je přece vřádu světa. Představ si lovce mamutů, jak mamuty nechávají a místo nich jí bylinky. Vždyť by to lidstvo nepřežilo...Nemá se zabíjet krutě a pro zábavu, ale zabít pro jídlo, to je řád věcí.

Cavalera
06. 01. 2001
Dát tip
Sadí, nejsem si jistej. Třeba se pletu, ale myslím že jsem něco slyšel, že když ho po měsíci, kdy je v sádkách vrátíš v zimě zpátky, tak chcípne, ale jistej si nejsem. Chtělo by to rybáře:-)

Ženatej
06. 01. 2001
Dát tip
Falka: Nezabíjet vůbec... No jo, ale jak mam toho kapra sežrat živýho? PS: Co se zeptat na názor třeba nějaký mámy v Africe, kterej umíraj děti hlady, jestli je nemravný papat zvířátka? Ady: Toho kapra je fajn před řezánim hlavy majznout eště paličkou přes vocas naplacato, doporučujou rybáři...

Sadaf
06. 01. 2001
Dát tip
Cavy,jasně , že jim to nedělá dobře, sem to myslel ironicky... Ženatej, podpis,podpis a ještě jednou podpis pod tvojí kritikou, přesně tak... A nejen máma v Africe... rackůůů, začínám mít pocit, že čím dál větší množství lidí, se začíná bouřit proti přirozenosti přírody, ale co s tím udělat??? ady, přesně tak....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru