Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krása není důležitá

08. 01. 2001
0
0
914
Autor
Netecka

Krása není důležitá -Proč se tváříš tak smutně, Zuzko?-zeptal se Ivan své nejlepší kamarádky. Zuzana vypadala ten den opravdu mizerně. Měla v pobledlé tváři, pro ni nezvyklý, mrzutý a utrápený výraz, očividně se nečesala a na sobě měla zřejmě to, co dnes ráno první nahmatala ve skříni. Na Ivanovu otázku se zatvářila ještě sklesleji:-Ale jen jsem se zas jednou na sebe podívala do zrcadla a te´d se snažím vzpamatovat z toho šoku.- Tímhle Zuzana Ivana dokázala skoro vždycky naštvat. Ano, nebyla hezká, byla tlustá, nosila silné brýle a měla uhříky po celém obličeji, ale to ještě není důvod k tomu, aby ze sebe musela mít takové komplexy. Ivan byl z těch lidí, kteří co na srdci, to na jazyku:-Ale prosím tebe, krása přeci není důležitá. Jestli chceš, tak ti povím bajku, která ti to jasně ukáže!- -Tak povídej,-povzdechla si rezignovaně Zuzana,-hůř už se stejně cítit nemůžu.- -Byla jednou jedna žabička Rosnička, která byla krásná, až oči přecházely. Měla smaragdovou pokožku, nádherné zlatavé oči a dokonalá stehýnka. Žila v tůńce na kraji lesa spolu se svou přítelkyní Ropuchou. Jak byla Rosnička krásná, tak byla Ropucha ošklivá. Měla kůži samou bradavici, šeredně vyvalené oči a byla vůbec taková celá rozplyzlá, ekl, fujtajbl...- -No, no, Ivánku, jen se nenechávej tolik unést,-přerušila an chvíli Ivanovo vyprávění Zuzka,-do takových detailů zas zabýhat nemusíš!- -...no, Ropucha zkrátka a dobře žádná velká krasavice nebyla. Byla ale milá, vlídná, chytrá a velice shovívavá k nedostatkům své přítelkyně. Rosnička právě moc rozumu nepobrala a tu špetku chytrosti, kterou měla ve své půvabné hlavince neustále zaměstnávala péčí o svůj libý zevnějšek. Ty dvě si žily v tůňce klidně a bez svárůaž do dne, kdyse k nim znenadání přistěhoval okouzlující žabák Skokan. Byl to pěkně rostlý hoch, který uměl kuňkat tak duchaplně, jako nikdo jiný, koho kdy obě žabky za svůj život potkaly. Samozřejmě, že Skokana zprvu upoutala především krása Rosničky, ale po čase si musel přiznat, že i Ropucha má určitý šarm. Milý žabák se jednoduše mezi těmi dvěmi děvčaty vůbec nemohl rozhodnout. Často si v bezesných nocích, kdy se zmítal v bahně pod rákosím, přál, aby se z těch dvou žabek stala jedna, která by měla inteligenci a vtip Ropušin a byla fyzicky přitažlivá jako Rosnička. Byl by se tenkrát samou rozpolceností snad dočista utrápil, kdyby nebyli jednoho dne přišli k tůňce čtyři malí chlapci a všechny žáby nerozšlapali.- -Hele Ivane, teď bys mi třeba mohl vysvětlit, jak tahle bajka souvisí se mnou.-navrhla pobaveně Zuzana. Ivanovy šplechty ji vždycky dokázaly pobavit. -No, prostě si nic nedělej z toho, že nejsi hezká, protože ať jsi krásná nebo ne vždycky se najde někdo, kdo tě pošlape.-
Anonym
05. 04. 2001
Dát tip
Já nevim,co vám všem je...Dyť je to jasný jak facka...Ne každej příběh musí bejt dokončenej,aby měl dobrou ideu...A tohle je dobrý...musíte se prostě umět vcítit!!!

Kvetina
22. 02. 2001
Dát tip
Měl bych jiné ponaučení-ať rozšlapete rosničku, nebo ropuchu, pokutu dostanete stejnou. Co se slohu týče, mohl být krapet propracovanější. A souhlasím s tím, že se jedná o dva příběhy, bohužel nedokončené. Co udělala ta, co "nebyla hezká, byla tlustá, nosila silné brýle a měla uhříky po celém obličeji" - přestala mít komplexy? Nebo si řekla, že je všechno jedno, protože stejně umře?

Vyjan
08. 01. 2001
Dát tip
v příštím dílu navrhuji rozšlapat ještě i mudrce Ivana. Snad by to Zuzka zvládla.

ruby
08. 01. 2001
Dát tip
no chela jsem hodne kritizovat ale ten konec to zvadl. takze jsi unikla:-)

Kouř
08. 01. 2001
Dát tip
Dost mi to připomíná i jiné povídky na toto téma, vtipné, ale i poučné

JiKo
06. 01. 2001
Dát tip
- místo " je dost drsný :-)) celkem jsem se zasmál ponaučení, avšak pointa jakoby patří k bajce a zbyde mi pocit neukončenosti povídky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru