Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŽÁRLIVOST aneb Jak nenávidět Týnu

22. 07. 2005
4
0
2627
Autor
Manon2

Žárlivost je pro mě označením abstraktním. Já a žárlivost?! Tyto dvě slova k sobě patří asi jako voda a oheň – žárlivost mě nepálí a klidně ji zhasím, ALE … znáte to, když se za jednoznačné tvrzení přidá „ALE“? Tato jedna odporovací spojka nevěstí nic dobrého. Lidé za ni schovávají své stížnosti, nelichotivé kritiky či zásadní podmínky.
„Líbí se mi tu, ALE … je tu špína, strop padá, nesvítí sem slunce a mrzne tu, jak když praští.“
„Mám Tě rád, ALE … nejsme pro sebe stvořeni, beze mě Ti bude lépe, vlastně mi nevyhovuješ.“
„Půjdu s Tebou, ALE … nemám peníze, musíš platit.“
S potěšením bych teď pokračovala ve své větě: Tyto dvě slova k sobě patří asi jako voda a oheň – žárlivost mě nepálí a klidně ji zhasím, ALE … nenávidím Týnu. A kdo je vlastně Týna?

Týna je pohodová, stylová, skvělá, přátelská, nádherná, dredatá, štíhlá, sympatická, luxusní, vynikající, příjemná, milá, srdečná, vlídná, upřímná, roztomilá, svůdná, výborná, bezchybná, perfektní, ideální, ušlechtilá, vtipná, zábavná, bystrá, chytrá, chápavá, citlivá, jemná, vnímavá, přívětivá, laskavá, inteligentní, veselá, zajímavá, pozoruhodná, mladá, přitažlivá a

ODPUDIVĚ DOKONALÁ
dívka.

Myslíte, že jsem závistivá? I kdyby… nemám ráda dokonalé lidi. Což o to, já si na každém najdu nějakou chybičku a nemusím se proto jejich bezchybností trápit, ALE Týnu znám jenom z vyprávění, nikdy jsem ji neviděla, ani osobně nepoznala.

A jak taková nenávist může začít?!

Můj partner a jeho synovec (mimochodem o čtyři roky starší než můj partner, kdo se vyzná v rodinných vztazích, tak se trochu podivuje) spolu osidlovali prázdný dům, kam zprvu přizvali Týnu a po jejím odjezdu i mě (důvod byl prozaický – došly jim peníze). Dokud s nimi byla Týna, vše bylo brilantní, ALE po mém příjezdu se pohoda úplně změnila – začalo pršet (ano, prosím, i toto se připisovalo mé NEGATIVNÍ osobě), kazit se nálada a rozpoložení mých společníků by se dalo hodnotit jako jeden a druhý psí čumák. Jakýpak div, že se počaly projevovat mé vrtochy. Nudou prolezlé dny a vyjmenovávání Týniných ctností nebralo konců, ovšem má trpělivost přerůstala přes hranice únosnosti. Doposud jsem svou žárlivost k této nepoznané osobě skrývala, neprojevovala jsem pocity a na časté vychvalování nebrala ohledy.
Co já se budu trápit nějakou Týnou, když už dávno odjela? JENOMŽE … zmizela pouze fyzická Týna, ALE její duch stále přetrvával v řeči a mysli mých společníků. Týna se stala prostupujícím, všudypřítomným a neoddělitelným principem.

Že bych přestávala být imunní vůči žárlivosti, že by nadešel čas účtování?

Opravdu mě nechává chladnou, když mě partner podvádí, tak ať … já přeci neuznávám nevěru těla, ALE … nevěra mysli se vymyká ze všech osidel. Jak někdo může tak bezmezně obdivovat a uznávat? Nekončené vychvalování do mě zarylo červíka pochybnosti a z mého hrdla se neovladatelně šířily otázky, pro něž za normálních okolností platí ZÁKAZ VÝSTUPU!
„A co synovec, ten s ní něco měl?“, odpovědí mi bylo jednoznačné NE, prý usnul – hlupák.
„A co jste potom dělali?“, jak pitomý dotaz, na který se mi dostalo bezelstné odvětění, prý popíjeli víno, kecali a doplétali si dready. Cha – opili se a hladili vlásky, napadlo mě.
„Hm, a kde Týna spala?“, chvíle ticha a váhání, poté vražedná odpověď – TADY!
„Tady? A kde? Na pohovce?“, že prý s ním v posteli, na dvojlůžku.
Zaskočil mi dech nebo že by žárlivost ucpala mé hrdlo? Možná mé snahy o žertovný rytmus vyzněly křečovitě: „A co, užil sis?“, tetelila jsem se jak hovádko, musím si přeci zachovat tvář anti-žárlivky, nejsem žádná stíhačka.
Nic s ní neměl, tvrdil, jenom ji chtěl obejmout a usnuli ruku v ruce! Jak dojemné!!! Po zvědavých a pitvajících otázkách přišly na řadu sarkastické poznámky typu: „Já vím, Týna by to udělala lépe, ona je dokonalá!“ nebo „Řekni Týně … ona Ti ho přeblafne.“
Nemohu si pomoci, co se to se mou děje? Že by ta zhoubná žárlivost, za kterou jsem všechny odsuzovala, projev majetnických sklonů?
reka
13. 01. 2006
Dát tip
hm hm hm. nejsi ucitelka? nebo nestudujes na ucitelku? nektere tve dovysvetlovaci pasaze mi pripomnely zakladni skolu - obvzlast vysvetlovani spojky "ale" pro me bylo fakt utrpenim. pasaz s "ale" ovsem brzy prekonalo tohle: "jeho synovec (mimochodem o čtyři roky starší než můj partner, kdo se vyzná v rodinných vztazích, tak se trochu podivuje)". priste bys nam treba mohla vysvetlit: "Pepa byl slepec (kdo vi, k cemu slouzi oci, tak Pepu ted asi trochu lituje)". vysvetluj mene!

Zruk
31. 07. 2005
Dát tip
fejeton to neni, mne to, promin, nepripada ani jako uvaha.. je to takove zamysleni.. ja rad slovickarim... :)) ale tip*ek, cte se to bajecne.. a je to ze zivota, ze.. ;)

Manon2
23. 07. 2005
Dát tip
Děkuji a já doufám, že to i nadále zůstane ojedinělým případem :)

Havranka5
22. 07. 2005
Dát tip
Vracíš se zdá se tématicky ke své tvorbě "Zpověď deprimované holky" tentokrát ovšem obecnější úvahou. No, na ty povrchnosti jak vystřižené z časáků (či ze svého života, to jest standardizovaného života žen a dívek, toliko zrcadleném v časácích, které jsou psány tak, aby se v něm viděly ? ), co furt píšeš, je v tomto dílku cítit jistý, i když nepatrný, pokus o hloubku a zamyšlení. Začínáš se ptát proč. To je dobře. Jen tak dál. Víc pitvat, víc se prokutávat do hloubky.. Za ten záchvěv mozečku tipa* co je to ..."nevěra mysli se vymyká ze všech osidel" ?

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
To znamená, že takováhle nevěra se nedá ukočírovat ... Já bych možná měla začít přispívat do ženských časopisů, že? Podle tebe by mi to asi šlo více ...

Havranka5
22. 07. 2005
Dát tip
Nemusíš se hned urážet. Nepíšeš špatně, ALE (jak oblíbená spojka že :-) zatím klouzáš (pouze) po povrchu. Nezamýšlíš se, nepitváš, neprojevuješ hlubší city. Vztahy postav i postavy samotné se mi zdají dost tuctové, kodifikované a unylé. Přesně jako většina lidí ve společnosti i v jeho komerčních zrcadlech - Bravíčku, Týně, To napsal život a já nevimjaksevšechnytyslepičítiskoviny jmenují. Prosím přidat více oduševnělosti, rozumu, vzdělanosti, i čistých citů, vášně, přemýšlivosti. Nadhodíš klasické téma které zajímá více méně každého, ale někteří (jako já) prostě zůstávají neuspokojeni, protože požadují alespoň nějakou tu autorovu vlastní přidanou hodnotu, zosobnění. No, myslím, že něco z tvé tvorby by se otisknout dalo. Taková Matylda prý do časáků píše. doporučuju si projít její tvorbu a porovnat se svojí. Hlavně tématicky. Kupř. http://www.pismak.cz/dilo.php?num=118349 http://www.pismak.cz/dilo.php?num=162613 http://www.pismak.cz/dilo.php?num=115058 Rozhodně peníze jsou lepší ocenění než tipy a výběry :-)

Alojs
22. 07. 2005
Dát tip
nevím... trošku zvláštní fejeton. U fejetonu by se měl člověk občas zasmát a to se mi nestalo. Avšak já netvrdím, že to bylo na škodu. Docela mě to vzalo. Tahle experimentální forma mě zaujala. Dobře napsaný a stejně tak dobře zakončené. Možná bych pouvažoval nad kategorií, i když je to asi dáno vkusem.

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Rozhodovala jsem se mezi úvahou nebo fejetonem ... (do ostatních nezaředitelných se mi to dávat nechtělo) ... a pak si říkám, že v úvaze by přeci jenom mělo jít o hlubší myšlenku ... no a vyhrát to fejeton ... možná bych to měla nějak upřesnit, uvidím, popřemýšlím.

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Víš, já se nesnažím psát jako z časáků pro ženský ...achich, vždyť já je ani nikdy nečetla ... je tedy pouze čistě náhodné, že se tomu mé texty podobají. Víš co, já zkusím někdy sepsat něco "hlubokého", ale nevím nevím jak to dopadne... mě baví psát o obyč věcech (prostě o takových, co se přihodí kde komu a lidé se v textu mohou shlédnout), a pak ještě trochu nadsazovat. Jo, nadsázka je příjemná záležitost.

Havranka5
22. 07. 2005
Dát tip
to je v pohodě, nebudu tě dál znásilňovat.. No, já se moc nezhlížím... ale mě tu říkají dost často, že jsem divná a ulítlá..

Matylda
22. 07. 2005
Dát tip
Je to pěkný. Spíš ale k zamyšlení než k pobavení. Píšu do časáků, občas, ale ne prvoplánovaně. Spíš jsem tam poslala některé své věci a líbily se. Pro pobavení a potěšení je třeba dost nadsázky. S psaním jsem začala pro své přátele. Tvrdím, že i tristním věcem je třeba se zasmát. Aby člověk mohl žít dál a jít s hlavou vztyčenou vzhůru k dalším vrcholkům a propastem.

Feanor
22. 07. 2005
Dát tip
hm, zajímavé zamyšlení, ale spíše do poradny, než jako literární dílo. musíš si uvědomit, že i týna je člověk a tudíž ¨na ní platí všechno lidské - není tedy dokonalá. Musí přijímat kyslík a potravu, udržovat homeostázu, vyprazdňovat se atd. v tom je její slabost. tak to použij;)))))

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Myslíš jako, že bych potřebovala nějakou radu psychologa?

Feanor
22. 07. 2005
Dát tip
nikoliv studovaného. stačí někdo blízký, s kým by sis o tom mohla cele popovídat

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Ale já z toho nemám zas tak super velké komplexy, já jsem poměrně vyrovnaný člověk ... jenom o tom písám, protože mě to baví a doufám, že to bude bavit i někoho jiného ... :o)

Feanor
22. 07. 2005
Dát tip
no, v tom případě by to možná chtělo trochu větší nadhled

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Tak pro příště, přepisovat se mi to nechce ... jinak se o ten nadhled snažím, ale tentokrát mi to nějak ujelo ...

Feanor
22. 07. 2005
Dát tip
taky neříkám, abys to přepsala. mé přepisované práce by se daly spočítat na prstech jedné ruky;)

Tak jak jsi to popsala, mi přijde, že žárlíš šíleně. Ale jestli že je Týna za devatero horami a devatero řekami, tak bych tu měl jedno pořekadlo, které opravdu platí a hraje pro tebe: "Sejde z očí, sejde z mysli."

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
No jo, já fakt nejsem žárlivá, toto byl pouze ojedinělý případ a své rozpoložení jsem nevpálila mému drahému do tváře, ale pouze na papír :o)

Jestli je to pouze ojedinělý případ, tak je popsaný hodně barvitě. Bavil jsem se! :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru