Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Změna prostředí

26. 07. 2005
0
0
695
Autor
Weredon

Jedna z mých dřívějších úvah... Uvažovali jste již někdy o tom, jaké má na nás prostředí vliv ?

      Všimli jste si také, že se chováte podle toho, v jakém prostředí se nacházíte ? Dá se prostředí vůbec nějak kategorizovat ? Jaký vliv má vlastně prostředí na nás ? Od jakého věku se to děje ? Je to jen otázka určitých lidí a nebo nás všech ? Proč vlastně mi všichni děláme to, co děláme ?

Pokud bych chtěl rozebrat výše uvedené otázky, tak bych se musel nejdříve zastavit nad další otázkou. Co je to vlastně naše prostředí ? Naše prostředí není jen příroda okolo nás, ale i lidé, zvířata, média (televize, internet, tisk, …), a jiné. Příroda nám dá prostředí a také lidé osoby, s nimiž se stýkáme. Hlavní roli hraje také to, čemu jsme se učili ve školách, kterými jsme prošli, a právě sem patří také to, zda máme přístup k vnějším informacím, které jsou obsaženy především v médiích.

Prostředí by se dalo kategorizovat, ale mělo by tolik rozdělení, kolik je na Zemi lidí a ostatních živočišných i rostlinných organismů. Pokud se zaměříme jen na nás (lidi ?), tak se zúží výběr asi na 6mld. Skupin, které mají své podskupiny. Po několika omezeních bychom mohli kategorizovat podle několika měřítek. Do jaké etnické skupiny patříme, na jakou školu jsme chodili (jestli na nějakou), patříme-li do nějakého sdružení, spolku či sekty1, aliance, jací lidé se okolo nás sdružují.

Prostředí, ve kterém se nacházíme má vliv celkem značný. Lidský organismus má jakousi tendenci přizpůsobit se okolnímu prostředí a člověk se proto snaží zapadnout do okolního prostředí. Zkusili jste si někdy žít na pár týdnů někde jinde, než normálně žijete ? Pokud ano, tak víte, o čem mluvím. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jak by jste se změnili vy a vaše chování, kdyby jste žili na jiném kontinentu a nebo i v jiné zemi. Pokud by jste byly v zemi, kde vyznávají jiné náboženství, tak se zkuste zamyslet, zda by jste vyznávali to, co nyní, a vůbec nejlepší příklad je představit si, že by jste se vrátili o 110 let zpět. Jak by se změnil váš názor na okolní svět ? Svět, v němž nejsou počítače a let do vesmíru je pouze u jednoho člověka na papíře, který má jako návrh zpracovaný na pracovním stole, a podle kterého se začnou raketoplány konstruovat až za 50 let. Samozřejmě že jsou i některé výjimky mezi námi všemi, na které prostředí působí tak, že se snaží přijít na to, jak jej lze změnit a na to, co vlastně jsou a jaká je pravda. Těchto pár jedinců si uvědomili, kam vlastně tahle společnost spěje a aspoň se snaží o to, aby jen o kousek odvrátili stále se přibližující cíl, ke kterému spějeme. Tihle lidé to mohou změnit pouze pod podmínkou, že tomu uvěří. Pravdu je dobré znát, ale mnohdy jí nechceme, nebo ji nejsme schopni uvěřit.

Tenhle proces se nezačne dít až v určitém stáří, ale již v prenatálním období2. Podle toho, jak se utváříme se mění naše tělo a také schopnosti, které budeme moci ovládat a používat. Ale je možnost to změnit, i když je celkem těžká a budeme se muset odloučit od některých přátel, neboť to nepochopí. Ta cesta je vlastně pochopením části pravdy a to, že si uvědomíme, co vlastně jsme a že se dá vše změnit, vymazat či utvořit z takřka ničeho a také všeho. Pokud pochopíme tuhle část, tak jsme na dobré a hlavně správné cestě.

Tohle je otázka všech lidí na téhle planetě3. Jak již jsem se zmínil, tak je i pár výjimek, ale těch je v porovnání oproti ostatním jen pár. Jinak se to týká opravdu všech. Všichni jsme podrobeni jistým pravidlům a taková, jaká jsme si stavili, taková musíme dodržovat, ať už jsou sebevíce či méně pro nás záporná. Pravidla musí dodržovat i ti, kteří patří k výjimkám, o kterých jsem se již zmiňoval, tohle je opravdu otázka všech.

Otázka, proč to vlastně děláme je celkem zásadní otázkou celého tohoto pojednání a měli bychom ji tedy správně pochopit. Jak již jsem se zmínil o pravidlech, které musíme dodržovat, a právě těch se tahle otázka nejvíce týká. Jestli mohu mít ještě jednu otázku, tak tedy tu; zda jste se pokusili někdy obejít sami sebe ? Sami víte, že pokud něco chcete udělat, tak to uděláte, a když se k tomu přimíchá nějaké vaše pravidlo s vaším příkazem dohromady, tak to jednoduše musíte udělat. Sami sebe obejít dokážeme pouze, pokud dosáhneme určitého stupně poznání pravdy a stejně tak si uvědomíme, že je to vlastně zbytečné měnit pravidla, které jsme si stanovili v období, kdy jsme na tom již lépe být nemohli.

      Tohle jsou tedy odpovědi na výše zmíněné otázky a záleží jen a pouze na vás, jestli je pochopíte správně.



1 Nechci zneužít tenhle výraz a nemám v rozsahu téhle práce se nad tím zaobírat podrobněji. Nemám nic proti jakémukoliv vyznání víry.

 

2 období před narozením

 

3 Pokud jsou někteří mimo ni, tak se jich to samozřejmě týká také.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru