Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půda

27. 07. 2005
2
0
883
Autor
Lúca_K

Uzavřena do sebe a nevnímaje svět kolem tiše sedím u krbu. Ani nevím, jestli přemýšlím nebo jen tak koukám do prázdna sebe sama. Mé nicnedělání přerušil jakýsi zvuk. Krátký a pronikavý. „Snad to bylo venku, možná uvnitř… to by ale nebylo dobrý. Rozhodně tu nebudu takhle sedět a civět.“ Jdu se podívat co to bylo.

 Nikde nic... zbývá ještě půda. Nikdy jsem tu půdu neměla ráda, už jako malá holka jsem z ní měla strach a ještě ke všemu jsem tam nikdy nebyla. Staré schody vrzaly při každém mém kroku a pohybu. Dokonce i tehdy, když jsem se vůbec nehýbala. S odporem jsem ztěžka otevřela dveře a zavolala: „Je tu někdo?“ Ticho. Nic se neozvalo. To mě však nijak neuspokojilo a tím méně uklidnilo.

Propadat panice jsem neměla ve zvyku, ale... ale... ale tohle je něco jiného. Nejraději bych utekla dolu ze schodů , ale cosi mě táhlo tam do té místnosti, kde nebylo vidět ani na krok a vanula z ní zatuchlina. Srdce mi zběsile tlouklo a ze stěn na mě hleděly postavy z obrazů, jakoby čekaly, co udělám. Zavírám oči a zhluboka se nadechnu. Jdu dovnitř.

 Opravdu tu není nic vidět. Pod touto záminkou, plna hrůzy, se vracím dolů pro svíčku. S hořící svíčkou jsem se vrátila před Ty dveře a čelo mi zalil studený pot. Uvnitř sebe se přemáhám a bojuji. Nakonec vstupuji dovnitř. Udělala jsem jeden malinký krůček. Pomalu a nejistě zvedám zrak. Knihy. Všude kolem samé knihy. Nikdy jsem neměla ani tušení, že je tu knihovna. Sice všechno bylo oblečeno v peřinách pavučin, ale to tomu přidávalo na kráse. Vše mi najednou připadalo úžasné a obavy a strach vystřídalo opojné nadšení.

Svíčku jsem položila na zem a ráznýmy kroky došla ke knihovně. Jsou tu samé staré vazby, beru do ruky první, která mi přijde pod ruku. Sfoukla jsem u ní vrstvu prachu a následně se hluboce začetla. Ale mojí četbu přeručil opět ten pronikavý zvuk. Knihu jsem upustila na zem. Tentokrát byl ještě hlasitější a tak mi bylo jasný, že to vycházelo odtud. Rozhlížim se kolem. "Cože?! No to snad není ani možný!" Krysa... Tohle všechno způsobila krysa. To malý zubatý a chlupatý stvoření co se bojí víc mě, než já jeho. Krysa ještě jednou zapískala a odběhla... Od té doby jsem jí ani neviděla, ani neslyšela, ale mam ji ráda za to, co mi ukázala.


Havranka5
28. 07. 2005
Dát tip
Vsadím se o co chceš, že to nebyla krysa nýbrž potkan. Pro začátek není zas tak špatné. Chtělo by více rozvést, jaká to byla kniha, také méně stavět situace v povídce jak obecné kulisy v divadle. Dát do psaní více svých vlastních pocitů a myšlenek. přesto tipnu *

Není to špatné. Plynule se to čte. Co říká Havranka5 je ale pravda. A taky si to po sobě párkrát přečti, je tam sem tam chybka... přesto i já tipnu

kopírka
28. 07. 2005
Dát tip
Tady se někdo díval na starý amerikánský horory, co? Nebo možná četl některý starší anglický romány, ne? Přesně tak mi to přijde. Zpracování dobrý, rychle se to čte, ale upřímně, je to o ničem. Občas hapruje odstavcování. A "nicnedělání" a "odtud" je dohromady. Je zajímavý, jak často musim souhlasit s Havrankou. Rozhodně by tomu neškodilo rozvedení, případně přidání něčeho víc než jen té povrchní zápletky o zvucích z půdy. První odstavec mě málem odradil. To už sem si říkal, že z klišé asi nevylezeš, naštěstí ano. A kdyby po půdě lozila krysa(nebo spíš ten potkan, protože krysy skoro vyhynuly), nebyly by to krátké pronikavé zvuky, pokud by tam nebyly mladý, nebo by na ni něco nespadlo. Spíš by to bylo ťapkání a škrábání a tak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru