Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mediátor

30. 07. 2005
4
0
1013
Autor
Susy

,,To je neuvěřitelné Juli!”řekla Nella.,,To ano,měly jsme velké štěstí ,že nám dokonce zachránila život.Já ani nevím, co ze za tu chvíli všechno stalo.Řekneme to někomu?” Nella se zamyslela a pak namítla: ,,Ne,je to moc brzo, abychom se s tím dělily, vždyť nemáme samy jasno!Ale abychom nezapomněly, musíme si to hlavně zapsat do našeho deníku!!!”Juli souhlasila a obě věděly, že když nezapíší hned , zítra už to nebudou mít tak čerstvě v paměti a opomenuly by mnoho detailů!A to rozhodně nechtějí.Tak začaly psát.Nella měla ve škole ze psaní výbornou, zatímco Juli to trochu šidila a moc jí to nešlo.Takže většinou psala do deníku Nella.Byl to deník,který si založily už v první třídě, když se naučily psát a kdy vůbec o deníku slyšely.Teď jim je 15 a deník stále mají.Jsou velmi spokojené, protože si zaznamenávají vše, co prožily a deník vypadá velmi starobyle a tajemně.Toho co spolu zažily je hodně,jelikož jsou dvojčata a zažívají toho spolu denně až až.Když si deník zakládaly, musely dohnat sedm let co ho neměly.Udělaly tabulku,která je plně vystihovala a pak už nebylo co dodávat.

 

Jméno

Juli

Nella

Příjmení

Aghertovi

Nej. Kamarádka

Nella

Julli

Nej. Jídlo

hranolky

Datum narození

12.3.1980

Nej.předmět

angličtina

Sbírka

všechno

nic

neoblíbené jídlo

Hamburger

neoblíbený předmět

matematika

12.3.1995

Všechno nejlepší k narozeninám!To byla dnes slova,která jsme slyšely nejčastěji.Samozřejmě nás to těší.Dostaly jsme spoustu dárků a oslava byla bezva,ale od začátku.Už včera jsme maminku viděly, jak dělá dorty.Dělá nám je už od prvních narozenin a čím jsme větší my, tím jsou větší dorty.Musí dělat dva, protože když mají v nějaké rodině dvě děti a ty mají narozeniny jinak v roce, taky dělají každému dort ,takže nám maminka dělá také dva.Vždy je krásně nazdobí a napíše naše jména.Mně nechutná pudink, Juli zase ananasy,takže to maminka promění a každá máme, co nám chutná.

Oslava se připravovala už od včerejška.Přece jenom 15 je 15.Obě jsme se moc těšily a nemohly jsme usnout.Včera už přijela babička, aby mamince pomohla s výzdobou a úklidem, jelikož my jsme většinou k nepoužití. Maminka říká, že je sice hezké mít dvě holky, které jsou chytré, nehádají se a mají se rádi , ale někdy by se hodila i pomocná ruka, vlastně čtyři...

Rána jsme se dočkaly, ale v noci jsme skoro nespaly, jen jsme si povídaly, smály se a vzpomínaly na ¨naše narozeniny před rokem Náš papoušek Dodo uletěl z klece a na zahradě se zamotal do zdobení na stromech, které jsme tam z nudy naházely.Jak se zamotal, byl trochu zmatený a spadl babičce do obličeje.Babička se zakymácela a upadla na oba dorty.Poté přiběhl náš bernardýn a vše dokončil.Nejdřív jsme nevěděly, co se děje, ale pak jsme se všichni-dokonce i babička smáli.Teď jsme se smály taky, takže na nás přišla maminka, co provádíme a ať už koukáme spát.

Oslava byla moc prima.Žádné neštěstí se nestalo a přišli všichni.Bratránek Denny,sestřenice Lizie a Teddy.Babičky a dědeček,strýc a tety.Taky jsme pozvaly skoro celou třídu,takže to bylo opravdu veliké.Dostaly jsme plno dárků.Většinou stejné nebo podobné.My máme všechno stejné.Nám to ale nevadí.Ve škole se někdy prohodíme v lavici,takže když se Juli naučí zeměpis, je zkoušená a pak se nechá vyzkoušet jakoby za mě,takže máme obě stejné známky.I letos jsme dostaly stejné věci nebo pro obě.Dostaly jsme hlavně oblečení, což nám udělalo radost větší, než když jsme byly malé.Samozřejmě oblečení bylo stejné.Přemýšlely jsme, jestli to není už trochu dětinské oblékat se, jak malé holky pořád stejně, ale když jsme si uvědomily výhody ve škole,přece jen jsme usoudily, že to tak od věci není.

Napadlo nás ,že se tentokrát vypravíme na dobrodružnou výpravu.Každý rok něco podnikneme, protože si nekupujeme dárky, tak vždy po oslavě někam vyrazíme a bavíme se. Jsme prostě spolu a to stačí. Tentokrát nás tedy napadla výprava do přírody.Maminka už byla na naše nápady zvyklá a tak s mlčením přikývla.Bylo vidět, že má o nás strach, ale co by pro nás neudělala-ještě když jsou ty narozeniny.

Začaly jsme balit. Musíme být připravené na vše, co nás může v přírodě i jinde potkat.Musíme mít nástroje na to, abychom si udělaly oheň.Tak jsme si vzaly samozřejmě několik krabiček sirek ,sekeru, abychom měly čím nasekat dřevo a případně prosekat cestu (protože máme při našich výpravách zvyk nechodit pohodlně po pěšinkách jako mnozí turisté,ale radši jdeme lesem a křovím.To už se ale rodičům nelíbilo vůbec.Slibovaly jsme, jak budeme opatrné a co bychom dělaly, kdyby nás potkala nějaká překážka.Tatínek kývl a maminku uklidnil, že už jsme snad velké, ale stejně nám pořádně vynadal- raději dopředu ,že máme být pořádně opatrné a snažit se sekeru používat co nejméně. Dál jsme si vzaly provaz, provázek, nitky, nůžky, nožíky, náplasti, obvazy, teplé bundy na večer, spacáky a další možné věci. Nakonec jsme měly obě plné krosny a mohly se vydat na cestu.

První zábava na cestě byla, když jsme asi po kilometru cesty zjistily, že máme sice spacáky, ale nemáme stan.Přemýšlely jsme, že když se budeme vracet, ztratíme čas a bude to další náklad navíc,ale vyspaly bychom se v bezpečí. Zatímco když se nevrátíme, budeme spát na studené zemi a budeme mít větší strach.

POD STANEM

BEZ STANU

Bezpečno

Větší nebezpečí

Trochu tepleji

Studená země-přece jenom je březen

Méně dobrodružné

Studená noc

Zabere hodně času,je těžký náklad

Až si doma všimnou že nemáme stan.....

Bude to lepší!

Větší dobrodružství

   

Nakonec jsme tedy usoudily, že se vrátíme.Když jsme šly – už se stanem-ještě jsme nevěděly, kam vlastně jdeme.Chtěli jsme prozkoumat něco nového a zajímavého.Juli napadalo,že půjdeme na zříceninu hradu ,který se asi nijak nejmenoval.Každý mu říkal, jak chtěl.Většinou zřícenina, ale obvykle se o něm nemluvilo.Rozhodly jsme se,že se tam nevydáme zítra,ale hned dnes ,abychom tam došly za šera.A vymýšlely jsme si pořád dál,že si na nádvoří postavíme náš stan a budeme tam nocovat.Oběma nám bylo jasné,že se budeme bát a neuskutečníme to,ale šly jsme nahoru, protože tam šla ta druhá.Další výhoda dvojčat.

 

Pokračování zítra...


kopírka
01. 08. 2005
Dát tip
délka 1000 slov, z toho: 14x byl 13x je 4x jen(smáznout) 18x už(většinou úplně všechny smáznout) 4x pak 6x který á é 14x co(tady jsem se díval, a většina nejde nahradit nijak, jedině jinou stavbou vět) 5x jak dohromady 78 slov. To je od minula velké zlepšení(poměrově asi o 20%). Není to dokonalé:), ale co je, že? A abych řekl pravdu skoro jsem si toho opakování nevšiml;-) Co se týče obsahu, protože to není uzavřený příběh, není tam toho moc k kritizování(rejpání:). Je to jen začátek a jako takovej je to třeba brat. Prostě úvod do děje. Uvidim jak dál, ale zatím se mi to líbí jak po slohové, tak po stylistické stránce. Jen mi občas přijde, že používáš příliš obtížné a chvilkami až skoro šroubované věty.(Když jsme šly – už se stanem - ještě jsme nevěděly, kam vlastně jdeme. - například, ale i jiné) Ty by chtěly možná zjednodušit, aby se chytali i čtenáři, kteří kromě nedělního blesku neotevřou ani teletext:) Ta přímá řeč na začátku mi přijde trošku nešikovná a neskutečná. Takhle lidi nemluví. A už vůbec ne mladý holky, ségry a kámošky. Možná ještě tak nějací "vzdělaní" případně na vzdělané si hrající profesoři a doktoři. Ale to nevadí. Přímá řeč je oživením jakýhokoliv textu, ať už je jakákoliv. A nebál bych se ji strčit i do toho deníku. Nikdy sem sice žádnej nečetl ani nepsal, ale i tam by klidně mohla bejt. nakonec típec, a čekám, jak to bude dál

chicoria
31. 07. 2005
Dát tip
Jo jo, rozhodně pokračovat.-)

Ten začátek - s tím deníkem - připomnělo mi to, jak jsme si s kámoškou také založily v první třídě deník, ale pak jsme se nějak pohádali a ona ten deník spálila... Teď spolu sice kamarádíme, ale není to ono...Mimochodem, dívala jsem se na tvůj věk - a myslím, že na něj jsi to napsala moc pěkně. Takže tip a těším se na další díl :o)

Susy
30. 07. 2005
Dát tip
Jé,díky za pochvalu.Vždycky jsem strašně ráda když mi něco podobnýho někdo napíše :)já si s kámoškou psala taky deník,pak odešla na gympl a teď je strašně pyšná...Další díl zítra a pozítří...má to osm dílů,něco se nelíbí ani mě,tak nevím:)Ale můžete ještě napsat,jak se vám budou líbit další:)

Určitě napíšu :o) A ještě - moje kámoška na základce zůstala, a já odešla na gympl, a asi taky kvůli tomu to tak nějak vyšumělo... Škoda no :o( Už se nemůžu dočkat zítřka :o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru