Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mediátor II

31. 07. 2005
3
0
995
Autor
Susy

Ale ještě se vrátíme k cestě.Šly jsme krásným čistým lesem a vedle byla úplně průhledná řeka, což je dneska div.Začaly jsme bláznit ještě víc a hrály si na pravěk, takže jsme se z řeky napily.Popravdě řečeno chutnalo to lépe, než minerálka.Dokonce Juli napadlo,že si zhotovíme prut a ulovíme si rybu.Ulomila větévku, já jsem jí podala provázek a drátek aby měla z čeho udělat háček.Juli, jelikož je zručná měla prut hned.Sedla si k vodě,opřela prut o pařez a my se zatím šli projít po lese,jestli najdeme nějaké houby.Bohužel houbám se v březnu moc ven nechce,takže jsme to vzdaly.Chvíli jsme běhaly po lese a hrály bláznivé hry.Najednou se stalo něco zvláštního-nad námi přeletěla sova a sedla si na strom vedle nás.Měla na krku uvázaný dopis.Trochu jsme se bály, ale já jsem vystartovala a opatrně jsem dopis sově z krku sundala.Juli ke mně přišla a já začala číst.Na lístku stálo:

Vše nejlepší k narozeninám děvčata! Myslím, že mě neznáte, ale nevadí. Chci se s Vámi sejít. Šlo by to zítra v 19.00 na mýtině u lesa? Má sova vás dovede tam , kde budu čekat. Zatím nashledanou! Moc se těším.

P.S.: Nebojte se mě a v lese buďte opatrné!

Docela jsme se vyděsily a nejdřív nevěděly, jestli máme lístek zahodit a nevšímat si ho nebo o tom přemýšlet. Juli namítla:,,Půjdeme?”Nejdřív jsem váhala, ale pak jen odpověděla, že samozřejmě půjdeme. Přišli jsme přece za dobrodružstvím! Obě jsme se sice bály, ale když půjde ta druhá, půjdu i já,myslely jsme si úplně stejně. Tak jsme přemýšlely, že jsme zapomněly na naše háčky, které už se houpaly na hladině. Já jsem vytáhla starý, zrezivělý hrnec. Nebyl ještě děravý ,tak jsme ho zatím nevyhodily a usoudily, že si ho ještě necháme, abychom ho později použily. No a Juli vytáhla velkou rybu. Nevěděly jsme, co je to za rybu, protože biologie nejde ani jedné. Jedovatá snad neníJ .Ten můj hrnec se najednou docela hodil. Vyšly jsme totiž z lesa, kde jsme potkaly ještě dvě srnky a několik ptáků.Les byl krásný a čistý. Vyšly jsme tedy za les na krásnou rozlehlou zelenou louku. Začínala už trochu rozkvétat, ale přece jenom byl březen.V našem kraji, ale bylo sluníčka dost a dost i v lednu, takže několik kytek už zářilo na rozsáhlé louce, kde jsme se rozhodly přenocovat. Nejdřív si musíme postavit stan a někde vedle rozdělat oheň, abychom pro všechny případy měly ochranu před zvířaty. Když jsme stavěly stan, byla u toho velká zábava.Juli chtěla stan upevnit zevnitř a on zrovna spadl.Juli se do stanu zamotala a já se zatím válela po trávě smíchy. Nakonec jsme stan přece jen s úspěchem postavily. Měly jsme naštěstí nový velký stan modré barvy.Předtím jsme měli jen takový obyčejný,kam jsme se vešli sami dvě

Teď máme velký asi pro pět lidí.Je tam i předsíňka na boty a potom dva ,,pokoje,,. Když jsme si rozložily věci, co jsme měly v batohu přehledně do přihrádek ve stanu, šly jsme se podívat ven .Měly jsme docela hlad. Mamince jsme slíbily, že si něco koupíme v nějakém obchodě, kolem kterého půjdeme.Obchod byl podle mě však hodně hodně daleko.Ale to by nebyla naše maminka, aby nám něco nedala, napadlo nás obě. A samozřejmě jsme měli pravdu. Jen co jsme se podívaly hlouběji do batohů, hned jsme viděly čtyři housky a dvě tatranky .Maminka myslí opravdu na všechno. Nejdřív jsme snědly housky, na tatranky jsme neměly chuť.Tedy měly, ale chtěly jsme si je schovat na večer.Teď přišel čas na rozdělání ohně.Jak rozdělat oheň jsme se učily ve Skautu, do kterého jsme chodily v 5.třídě. To základní umíme a je to docela užitečné. ....

Pokračování zítra...


Susy
31. 07. 2005
Dát tip
Ty jsi teda rychlá:)asi v deset odjedu,tak si nebudu moct přečíst další zprávy,tak ti odepíšu až pak:)

chicoria
31. 07. 2005
Dát tip
je to super já jen jestli by to nemohlo bejt kapku delší:-))*

Pěkně napsané, ale neodpustím si trošku šťourat :o) "Šly jsme krásným čistým lesem a vedle byla úplně průhledná řeka, což je dneska div." Zdá se mi, že ty první věta s tou druhou v souvětí moc nesouvisí. Asi bych to rozdělila do dvou vět, nebo napsala: "Šly jsme krásným čistým lesem, vedle něhož byla..." "Začaly jsme bláznit ještě víc a hrály si na pravěk, takže jsme se z řeky napily. Popravdě řečeno chutnalo to lépe, než minerálka." Mám menší výhrady k slovu "bláznit", ale spíš mi tam nesedne "chutnalo TO" nahradila bych to třeba slovem voda, nebo nějak jinak, to je jedno. Sice z kontextu všichni pochopí, co chutnalo lépe než minerálka, ale pro takové ty šťouraly :o))) "Ulomila větévku, já jsem jí podala provázek a drátek aby měla z čeho udělat háček." Pozor, tady je čárka před "aby". "Juli, jelikož je zručná měla prut hned." Čárka před "měla". "...a my se zatím šli projít po lese,..." šly, hm? "Bohužel houbám se v březnu moc ven nechce" tady bych buď dala čárku za "bohužel", nebo bych napsala "Bohužel se houbám..." "Vše nejlepší k narozeninám děvčata!" Tak tady by měla být čárka před "děvčata". Nebo tam není schválně? Že pisatel tohohle dopisu nebyl nějaký... hm... že ji tam zapomněl nebo tak? "Docela jsme se vyděsily a nejdřív nevěděly, jestli máme lístek zahodit a nevšímat si ho nebo o tom přemýšlet." Čárka před nebo. Sice se před ním moc často čárka nepíše, ale tohle je jedna z mála výjimek... Juli namítla:,,Půjdeme?” Tady bych řekla, že namítla se tam moc nehodí. Zdá se mi to takové divné. "Přišli jsme přece za dobrodružstvím!" Přišly. "No a Juli vytáhla velkou rybu." Velkou... no, na takovém prutu, který si udělaly, asi moc velkou rybu nevytánou :o))) Ale asi je to myšleno, jako že na to, co čekaly, to byla velká ryba nebo tak nějak, nebo ne? "Les byl krásný a čistý." Tuto informaci jsme se dozvěděli už na začátku, myslím, že není třeba ji psát ještě jednou. :o) "V našem kraji, ale bylo sluníčka dost a dost i v lednu,... " Tady zrovna před "ale" čárka není. Neodděluje to dvě věty. "...,kam jsme se vešli sami dvě." vešly. A když už, tak "samy", ale i tak se mi samy zdá v téhle větě divné, asi bych napsala "kam jsme se vešly jen my dvě". Ale to nechám na tobě :o) "Je tam i předsíňka na boty a potom dva ,,pokoje,,." Když už jsou v uvozovkách pokoje, dala bych do nich i předísňku. A co to je za nápad, dělat obě uvozovky dole? :o) A už poslední: někde ti za tečkami a čárkami chybí mezera. Uff... Toť vše :o))) Na tvůj věk je to napsané slušně, hodně slušně. A navíc ty chybičky ještě nemusíš mít zažité, takže ty ti vyčítat nemůžu :o) Celkově - tip :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru