Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězda Cronusu

03. 08. 2005
0
0
517
Autor
Waritko

Bylo chladné a deštivé jarní ráno. Kdo nemusel do práce, raději zůstával doma. A Dras Othel, zloděj a vrah, toho času velitel gildy nájemných vrahů, měl mimořádně špatnou náladu. Za několik dní přijede do města představitel cechu klenotníků a přiveze s sebou Hvězdu Cronusu, skvost klenotnické práce a drahokam nevyčíslitelné ceny. A mezitím se několik jeho mužů dalo při práci chytit a upozornilo tak na sebe městskou stráž, která pojala podezření. Hlavně aby teď nezačaly nějaké razie nebo veřejné pronásledování zločinců. To neprospívá obchodu ani v nejmenším. A navíc mu chybí schopní muži, s kterými by mohl provést velkolepou akci, kterou plánuje už několik let. Totiž ukrást Hvězdu a pak se ji pokusit prodat za moře. Takže to teď vypadá, že se bude muset pustit do akce sám. A to není nikdy dobré. Zvláště když se něco pokazí.

Zhruba ve stejné době čaroděj Orwin uvažoval, jak se dostat ke Hvězdě Cronusu, drahokamu, do kterého tvůrce nevědomky zaklel mocného démona. A právě toho by se dalo využít ke stvoření nejsilnějšího magického zesilovače, jaký kdy lidská rasa spatřila. Ale pořád je tu problém, jak se k drahokamu dostat. Takovou vzácnost cech jen tak neprodá. A na krádež nemůže být ani pomyšlení. Jako hledaný zločinec by si Hvězdy asi příliš neužil. Ale přece. Kdyby přesvědčil nějakého vysokého činitele, nejlépe některého z královských rádců, že se jedná o drahokam mimořádně nebezpečný, mohl by mu být svěřen do opatrování. Ale to je jen představa hodná spíše naivního snílka než mocného mága. Ačkoli, člověk nikdy neví.

Tak tedy začalo soupeření o Hvězdu Cronusu, krásný a zároveň mocný drahokam. Drahokam, jež se v pozdější době stal předmětem válek a magických soubojů.

Teď se však vraťme do dob, kdy ještě nešlo o nic většího a mocnějšího než velice krásný drahokam. Alespoň se tak všichni domnívali. Pravdou však je, že drahokam obsahoval mocného a zároveň lidstvu velice nepříjemně nakloněného démona. Čarodějové té doby si však nebyli schopni uvědomit rizika, která s sebou nese využití démona jako zesilovače magie. Ve skutečnosti sice dochází k tomu, že démon magii nepatrně zesílí, ale při tom si také upevní svou vládu nad sesílatelem. Takže nakonec podlehne sebesilnější mág nebo čaroděj. a toho démon využívá k oslabení magie, která ho drží uvězněného uvnitř drahokamu. A co by se mohlo stát, kdyby se démonovi podařilo získat hmotné tělo nechce nikdo raději ani domýšlet.

Za účelem oslabení jeho vlivu a jeho navrácení zpět do astrálních sfér, kde patří, se v těch dobách vytvořila skupina stínových bojovníků, jakási asociace mágů, vymítačů, hraničářů a alchymistů. Oni byli po dlouhé věky tenkou hranicí mezi zemí a peklem.

Ale i oni byli jen lidé. A lidé dělají chyby. Tak se jednoho dne stalo, že jim unikl přesun kamene z rukou mistra klenotnického cechu do rukou mocného mága. A to byl začátek konce. Tato událost byla příčinou stínové války.Války mágů a zaklínačů proti zplozencům pekla a jejich lidským přisluhovačům. Válka, která ve své krutosti a rozpoutané síle nikdy nenajde konkurenta. A to vše jen kvůli ziskuchtivosti jednoho šikovného zloděje.

Ale vraťme se zpět k Drasi Othelovi a jeho starostem. Poslední dobou se jeho cechu přestávalo dařit a on musel zavést drastická šetřící opatření. A to se samozřejmě nikomu nelíbilo.Ale hlavně si už nemohl dovolit uplácet tolik stráží, co obvykle.A kvůli tomu bohužel přichází o další lidi.Prostě nepříliš záviděníhodná situace. A právě proto se tak zoufale rozhodnul, že se do krádeže Hvězdy Cronusu pustí klidně sám.

Ale po chvíli uvažování zjistil, že to nebude tak snadné. I kdyby se mu podařilo drahokam ukrást a nikdo by ho při tom nechytil, tak komu a kde by ho potom prodal. Přece jenom, čím déle ho má u sebe, tím většímu riziku se vystavuje. Ale v celém širokém okolí není ani jeden dostatečně bohatý člověk, který by si mohl klenot dovolit. Takže jediná možnost je pokusit se spojit s nějakým mágem, který by o klenot případně mohl mít zájem.

A tak se stalo, že se náš milý Dras spojil s Orwinem. A dokonce se spolu i domluvili na ceně krádeže a čarodějově pomoci. Neboli Orwin poskytne několik magických pomůcek a Dras už provede akci. Pro oba to tak bude výhodná výměna. Orwin bude mít Hvězdu a Dras peníze pro svůj cech.

Za pár dní nastala ona rozhodující noc, kdy hvězda změní své majitele. Málokdo v té době však tušil, jak zásadní roli bude tato noc hrát v historii celého lidstva.

Dras se po střeše pomalu blížil k hlavní budově cechu klenotníků. Dole u vchodu sice stojí silně vyzbrojená stráž, to mu však nevadí. Pokud si myslí, že se nějaký zloděj pokusí o průnik do budovy přes hlavní nebo zadní dveře, tak to se hrubě mýlí. Ve skutečnosti totiž každý profesionální zloděj, který už má nějaké zkušenosti, proniká do domu zásadně střešním oknem nebo při nejhorším jedním z oken v nejvyšším patře. Dras se konečně dostal k oknu a teď si hraje s jeho otevřením. Nutno říct, že se jedná o skutečně kvalitní práci, protože okno má složitý zámek, který nejde vypáčit. Takže jediná cesta, jak se přes něj dostat je buď, že vám zevnitř někdo otevře, nebo velice jemná práce s paklíčem. A vzhledem k tomu, že uvnitř nebyl nikdo, kdo by mu šel otevřít, musel si pomoct právě paklíčem. Takže teď už mu jde jen o čas. A taky o to, aby podobný nápad jako on nedostal žádný další zloděj. To by pak byl naprostý konec. Zatím však jde všechno hladce. Dras konečně otevřel okno a leze opatrně dovnitř. Když je konečně vevnitř, vyndá ze záhybů pláště podivný svítící kámen. Je to mnohem pohodlnější a bezpečnější než zapalovat lucernu nebo dokonce louč. A potom se pouští do zběžného průzkumu domu. Tuší, že drahokam by měl být uschovaný v trezoru v podzemí, kam nevede žádná cesta zvenčí. A jediná úniková cesta je nahoru do nadzemní části a teprve z ní ven. To ale Drasovi příliš nevadí, protože teď tu stejně nikdo není. Alespoň tedy nikdo, kdo by byl po uvítací hostině mistra dost střízlivý, aby mohl dělat problémy. Pomalu schází dolů a dává si při tom pozor na případné poplašné zařízení nebo pasti. Několik jich sice cestou našel, ale nebylo to nic nebezpečného ani důmyslného. Až téměř u trezoru byla magická past. A to toho nejbrutálnějšího charakteru. Vytvoří totiž kolem oběti bublinu, ve které neplyne čas. Takže až někdo půjde do trezoru, oběti si určitě všimne a v klidu zavolá stráže, které s ním už moudře naloží.

Nakonec se však daří překonat i tuto past a cestě k drahomamu už nic nebrání. Stačí už pouze otevřít trezor, pravý kámen vložit do truhličky, která tlumí magii a na jeho místo vložit napodobeninu. Minimalizuje to tak šanci, že si krádeže všimne někdo už druhý den. A do té doby bude mít drahokam Orwin a nikdo nemůže Drasovi nic dokázat. Jedná se prostě o dokonalou loupež.

Drasovi se však honí hlavou úplně jiné myšlenky. A ta nejdůležitější z nich je, co má onen drahokam za zvláštní magické schopnosti nebo vlastnosti, že je mu za něj Orwin ochotný zpalatit několikrát vyšší částku, než za jakou by jej prodal komukoli jinému. Ale to už asi nezjistí. A možná to je dokonce i dobře. Teď je hlavní se soustředit na dokonale precizní otevření i zavření trezoru, aby nikdo nic nepoznal. A pak už jen obyčejné denní starosti mistra gildy vrahů.

Takto končí příběh o krádeži nejmocnějšího drahokamu v historii lidstva. A když bůh dá, tak se časem objeví i další části obsáhlé kroniky tohoto světa.
kopírka
12. 08. 2005
Dát tip
Víš jak mi to připadá? Jako jeden z těch fantasy románů, který dneska chrlí každý naše knihkupectví. Takový ty, který už ani v té "úžasné" a "nádherné" a "svobodné" Americe nechce nikdo číst. Jako kdybys spatlal dohromady všechny klišé, který tento žánr používá, odebral pár odjinud a napsal tohle. Spíš než obsah románu bych to cítil jako úvod do děje. A po tomhle by musel v případné knížce začít opravdu dobrý a vypointovaný příběh, abych to neodložil po padesáti stranách(to dávám románům na to, aby se mi zalíbily). Celkově zpracováním a řemeslně to ujde, ale obsahem se mi to nelíbilo.

Flavia
04. 08. 2005
Dát tip
Jako povídka to nemá moc nápad a zápletku. Připadalo mi to spíš jako obsah nějakého románu. Promiň, tohle se mi moc nelíbilo, ale příště třeba bude líp.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru