Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Experiment

12. 08. 2005
1
0
1511

Oko za oko - a svět bude slepý. (M.Gándhí)

Muži v decentních oblecích neklidně přecházeli po konferenční místnosti a očima těkali jeden po druhém. Jiní, ve vojenských stejnokrojích, zvyklí na sebekázeň, jen stáli na místě a tupě zírali před sebe. Občas se ozvalo tiché klapnutí dveří a kobercem tlumený zvuk podpatků sekretářek. Vrčení dálnopisu doléhající ze sousední místnosti téměř neustávalo, nikdo se tam však nenamáhal učinit těch pár kroků k přístroji a odstranit z něj valící se kupy papíru. Nikomu se již nechtělo plýtvat zbytky sil k pročítání nyní již neužitečných informací,za které však zpravodajové mnohdy nasazovali život.

Minuty ubíhaly nekonečně dlouho, ale rozhodující zpráva si dávala načas. Rozkazů od prezidenta bylo jak šafránu a přítomní vždy, když do sálu vešel důstojník se zapečetěnou obálkou, s očekáváním vzhlédli, napůl vyděšení, napůl zvědaví, jako při loterii, jen výhra byla poněkud ošidná.

Sakra, proč se ten prezidentský mezek už nerozhodne? Nejhorší byla nejistota. Jako když je milovaný člověk několik let pohřešován - raději vědět, že je mrtvý?

"Pane," před očima se ministrovi objevila důvěrně známá obálka. Ruka, která ji držela, se třásla.
"Rozkaz od prezidenta," mladíkovi v uniformě se nyní neutrální výraz zjevně nedařil. Teď to bylo jiné..

"Můj bože, v co jsem doufal?" pomyslel si ministr. Nebo to bylo nahlas?? Oči přítomných na něm spočinuly s očekáváním. Když obálku otevíral, cítil, jak se všichni z jeho tváře snaží vyčíst Jistotu. Nebylo to těžké. Nikdo ho ještě plakat neviděl. Ale jeho útrobami se rozlila nesmírná úleva.

"Útok," hlesl, aby si odbyl nezbytnou, nyní tak odporně cynickou formalitu. Jeho hlas však zanikl ve zvuku odsouvajících se křesel, když do místnosti vstoupil prezident společně s mužem, nesoucím pověstný aktivační kufřík, tentokráte k ruce nepřipoutaný.

"Dámy a pánové," oslovil je, "myslím, že nemusím sdělovat, proč jsem tady. Vzhledem k tomu, že všechny diplomatické aktivity jsou již zbytečné, jsem povinen vás instruovat takto: Část personálu, kterou jsem předevčírem stanovil, může nyní opustit tuto budovu a nadále činit dle vlastního uvážení. Máte na to dva dny.. a.. a?," odmlčel se. Rozhlédl se po svých spolupracovnících..
"..prostě? No zkrátím to.. Asi se mi nepodaří, aby to nevyznělo jako fráze mého mluvčího..," usmál se a v jeho propadlých tvářích se objevily důlky.
"..a mám-li právo to říkat.." pokračoval. "Prostě - Bůh nás chraň.." 

 *****

O několik stovek tisíc kilometrů výše, ve svém obytném modulu, se právě Pozorovatel rozhodoval, zda raději tuto galaxii neopustit. Velmi jej to táhlo domů, ale za dobu, kterou zde strávil, nešlo nepřilnout k jedné modré planetě. Byla jeho celoživotní dílo. Netoužil ji, ani na malou chvíli, opustit. Je to tu tak nesmírně zajímavé! A takových možností! Na svůj domov neměl čas ani na moment pomyslet. Právě zkoušel ve své laboratoři sestavit řetězce s genetickými informacemi. S informacemi, které se mu podařilo nasbírat cestou. Když je promíchával, zárodky, které z nich pak vytvořil, posílal na Zem. Tahle planeta k nim byla neskutečně pohostinná..A jeden z nich se ujal takovým způsobem, že tomu sám zprvu nemohl uvěřit.

Měl samozřejmě povinnosti i jinde, ale tak, jako nemůžete odejít pryč od novorozeněte, i zde cítil, že bytost, ve kterou tento zárodek zrovna dospěl, si nezaslouží opustit právě ve chvíli, kdy se u ní začínají projevovat náznaky drobné inteligence. Odejít právě ve chvíli, kdy spolu oni začali komunikovat a učí se zacházet se svými primitivními, avšak účinnými nástroji? Nemoct sledovat, jak je použijí? V tomto okamžiku nemohl brát ohledy ani na své vzdálené blízké.

Ale svou vyčerpanost již ovládat nedokázal. Veškerou svou energii věnoval jen jim - lidem, jak se nazvali. Náhle si uvědomil, že nedokáže odhadnout, jak dlouho tohle všechno potrvá. Buď si najde čas na regeneraci, nebo pak nemusí stihnout to nejzajímavější - setkání s nimi. Na to se po celou dobu experimentu pečlivě připravoval. A zároveň se těšil, jak si jednoho z těchto tvorů přiveze jako vzorek domů. Tohle se ještě nikomu z mých kolegů nepodařilo!

Pozorovatel se konečně odplazil od svého teleskopu. Nabrat sil, to je ono, jen na chvilku.. ..Třeba se od té zpropadené Akademie dočkám i ceny?bzučelo mu čím dál tišeji obřím mozkem poté, co se konečně rozložil v napájecím zařízení..

Po neurčité době jej náhle probral alarm. Bleskově sešplhal k teleskopu, ale to, co uviděl, jej ohromilo - ba raději by vidět nechtěl: Planeta již nebyla modrá, nýbrž místy rudá nebo černá. Z jejích různých částí prozařovaly oslepující záblesky, které se stávaly ohniskem obrovských vln. Ty ničily vše, co jim stálo v cestě. Nakonec po nich zbyly jen obrovské černé krátery.

Oni to tedy přece jen objevili! Ale to je nemožné! Vždyť to nesčetněkrát propočítával a vždy mu vyšlo, že pravděpodobnost se blíží nule! Nepovažoval tedy za nutné měnit fyzikální podmínky, které doposud vyhovovaly sestavení tohoto mechanismu.

Ani ve snu ho nenapadlo, že tak b r z y.

Tak sakra v čem se zmýlil?

 

 


Aimee_Dee
13. 11. 2005
Dát tip
jo libi se mi to. Ale hodne me dostal ten citat v prologu. :)

Dík, že ses sem přes ty závorky "probourala" :o) Abych pravdu řekla, snažila jsem se, aby bylo jasné, co má ten tvor v úmyslu. Aby byla jasná jeho soupeřivost, která podle mě bývá základem každého vývoje. A emoce - proč ne? Nejsem žádná spisovatelka, abych dokázala představit čtenáři naprosto odlišnou kulturu, no možná by se mi něco podařilo sesmolit, ale ne tak, aby čtenář porozuměl úmyslům Pozorovatele. Ale i tak - proč by nemohl být zrovna takový? Ještě jednou dík za návštěvu a názor - a je pravda, že k tomu bohu jsem se to snažila přirovnat, možná naznačit, že se jedná v podstatě o totéž. ;o)

pacajda
05. 09. 2005
Dát tip
Ano, tak jsem to vnímala a připadalo mi to velmi "antické". Monotheismus už tu anthropomorfiizaci překonává. Ale Tys tím pravděpodobně měla v úmyslu vyjádřit ještě něco dalšího, že?

pacajda
01. 09. 2005
Dát tip
Jsem ráda, že jsem Tě našla. S těmi závorkami jsem si chvilku neuměla poradit... ad povídka) Nápad se mi líbí, ale kde se v té vyšší inteligenci berou zcela lidské emoce a zájmy? Je tolik podobná bohům z Olympu...

pampelin
21. 08. 2005
Dát tip
Myšlenkové pochody postav mi přijdou nevěrohodné...viz markantní: "Můj bože, v co jsem doufal?" pomyslel si ministr. Nebo to bylo nahlas?… Oči přítomných na něm spočinuly s očekáváním. Když obálku otevíral, cítil, jak se všichni z jeho tváře snaží vyčíst Jistotu. Nebylo to těžké. Nikdo ho ještě plakat neviděl. Ale jeho útrobami se rozlila nesmírná úleva. Příště:)

mánemá, Sun > díky že jste věnovaly tomuhle "výplodu" čas; z tý polopatičnosti mám taky takový pocit, přiznám se, že je to odbytý, (už mě bolel zadek), co se týče přímé řeči, byla tam záměrně minimálně > pro zvýšení napjatosti situace (tak to nevyšlo :o), byl to vlastně jen popis posledních okamžiků, ve kterých se toho moct říct nedá. Přiznávám, že jsem si mohla víc pohrát s postavou Pozorovatele - u něj jsou myšlenkový pochody jaksi kostrbatý, hodně shrnutý, jak to teď čtu. Prostě náhlý nápad rychle hozený do kompjútru... Možná, až budu mít někdy chuť, to ještě properu. (ale já Vás v prologu varovala :o))))

Sunmoon
15. 08. 2005
Dát tip
Tak dlouho odpočívat neměl...asi teda. Nevím...povídka...mohlo to být klidně o něco delší a něco zas nemuselo být tak "polopatě" - není tam totiž příliš prostoru pro nějakou čtenářovu myšlenku. Jinak se mi to zdá napsaný dost slušně.

mánemá
14. 08. 2005
Dát tip
Přijde mi to dobré. Sice mě začátek odradil dlouhými větami; žádný start - jen pád do povídky. "Velmi jej to táhlo domů"... v té větě by mi víc sedělo "ho", ale nevím, jestli tam skutečně po gramatické stránce patří :) A ještě něco: možná škoda, že je v textu málo přímé řeči, dialogu, tak bych měla větší možnost si to v hlavě srovnat. Dát tam postavy, trochu je prokreslit a přidalo by to na čtenosti. Ale teď, jak to je, dávám *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru