Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kamaráde

23. 08. 2005
0
0
633
Autor
Gitanes

Kamaráde, smoč si hlavu

plnou lží a špatností.

Kamaráde, skoč do splavu,

zbavíš se všech starostí.

 

Člověčě, jenž nepomohls,

člověče, co káráš jen,

skoč do stříbrného splavu,

skoč za mým kamarádem.

 

On uvědomí si své chyby,

svou lakotu a prolhanost.

Ty plnit budeš všechny sliby,

z tvého srdce zmizí zlost.

 

Já byla tím člověkem,

co skočil do té sladké vody.

Já byla tím člověkem,

co stavěl se k lidem zády.

 

Kamaráde, měníme se.

Přátelství teď hlavní je.

Všechno špatné vzala voda,

silný proud a peřeje.


dva_karlove
23. 08. 2005
Dát tip
Gitanes... No jistě. Mohlo mě napadnout, že s takovým nickem to bude síla. Nuže, pokus o vázaný verš. Statečný pokus, nicméně nevyšel. Kladně mohu hodnotit maximálně fakt, že se autorka pustila nejprve do obyčejného sylabotónického verše, a na sonet se -doufejmež- vrhne až časem. Kupříkladu verš "člověče, co káráš jen / skoč za mým kamarádem". To je hrůza, trochej neznamená jen si spočítat slabiky, to už se ví od 14. století. Je třeba také brát v úvahu jazyk... A pak je tu ten obsah... Vesuvanky pravděpodobně napíše "Je to krásně procítěné a má to hloubku, tip*" - jenže ona už má nárok zapomínat. Já si ještě pamatuju, co všechno jsem se musel ve škole za minulého režimu učit za agitky - a u tohohle textu jsem si "příjemně" zavzpomínal. Tož tak, bratře. Dík za ranní avü.

Pilar
23. 08. 2005
Dát tip
tohle se přece nedělá.jankova statistika vypovídá za vše.nemůžu říct, že bych ty slova neměla ráda ( ikdyž... ), ale v tomto provedení a použití je mi z nich nepříjemně.Nejsem moc na rýmy a když se mi líbí tak musí být opravdové a plné a musí vypovídat, ne jen proto, aby existovali.bez obsahu bez půvabu bez přitažlivosti.ne.

Pilar
23. 08. 2005
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru