Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akt vrahů

Výběr: oleandr
05. 09. 2005
3
0
748
Autor
Dunkerque

Každý vrah je i svou vlastní obětí a tak to vidím Já.




Smrskl sebe
v obraze chladných útrob
a s touhou své myšlenky ovinout,
ale nepřestat se týrat,
splodil dítě na oltář
svého úpadku.

Nechal vyvěrat
své hořkosladké všechno,
sloučené v dejavou
rotující kruhem,
co vpravil.

Pásl se
na svých slzách.
Úchylně se kochal
beznadějnou úzkostí,
co rožežírá sametovou mysl
a s křečí si v malých ručkách
tiskne svatozář.

Vesmír je jehla.
A na hlavičce se točí
jenom On a oni..

..hned v zápětí..

..jen jediný kmit a zmizí pohled,
kdy vidí jeden druhého.

Zůstane ta,
co před chvilkou prozřela,
nepojímá,
co že jí to tady servírují
a vykřikne cizí slova:

„Zlom už ten vaz!“

křupne a vydechne.

Vesmír je jehla,
co na hlaviččce se točí,
v puklině si nás pěstuje
a tiše hýčká.




D.D.

Presbyter
06. 09. 2005
Dát tip
To jsem nevěděl, že se z tebe vyklube sociální darwinista! Právě jsem shlédl film Pád Třetí říše a Hitler tam povídá cosi o tom, že slabí (tvoje slepé varianty evolučního vývoje?) musí být brutálně a bez soucitu vyhlazeni. Tím vlastně evoluci pomáháme, že? Jenom dodám, že právě existence lidského vědomí (psychiky) je z evolučního hlediska obrovským problémem, z vývojové teorie ho není možné vysvětlit. Ono se totiž jaksi nemělo z čeho vyvinout, když tu předtím žádné nebylo. Takže si klidně jeď to svoje, ale pozor na důsledky!

hmm...ty dvě části s jehlou se nám moc líbily...jinak netvrdíme, že je to špatný, ale dost těžké ke čtení a trochu se v tom ztrácíme...

oleandr
05. 09. 2005
Dát tip
líbí hodně celkově, obzvlášť některé obraty,ale někde bych zrušil některé spojky..........T a V

Dunkerque
05. 09. 2005
Dát tip
Ztrácíte? To jsem rád. Smyslem bylo zamlžit skutečnost, kdo je kdo, protože je jen jeden. A všechno mě k tomu vede, cokoli začnu, motám se v kruhu stejně jako můj Vrah, cokoli píšu tím načichne. Díky za komentář, mravenci.

K_Anče
05. 09. 2005
Dát tip
Mně líbí...jak tiskne tu svatozář - to je hmmm..a další...nějakým zvláštním způsobem se mě dotýká.

Presbyter
05. 09. 2005
Dát tip
Hm, to je zajímavý názor, že všichni jsou jeden… To naposledy platilo v rajské zahradě, kde byl skutečně jeden člověk (Adam). Myslím, že trochu podceňuješ osobitost. Ty verše jsou zmatené, jakoby v šílené rychlosti a horečnatém chvatu vychrlené, nedává mi to smysl, což je smutné, protože jsi určitě nechtěl stvořit báseň-nonsens. Navíc dvě pravopisné chyby…

Dunkerque
05. 09. 2005
Dát tip
Presbyter: Pro tebe vychrlené, pro jiného dinamické. Osobitost i tvoje individualita jsou jen kombinace jedine varianty, to, že jsou některé slepé a dále se nerozvíjí je přirozený efekt evoluce (a to možná právě té tvojí, když ses zasek u Adama). Dokonce i duševní. A znovu a znovu na to zapomínáme, abychom si na to zase vzpomněli... Všechno je to v kruhu. Hrubky sorry, ty sou muj problem, o ty ale nejde, pokud mne na ne chces upozornovat, napis konkretne, ktere myslis, nevadi mi to. Sám sobě jsem srozumitelný a zrovna tohle je pro mě až moc konkretní, ale pro vzpomínku na pocit z minulosti dostatečné. Nebaví me psát ty hovna o lásce a tak. A taky odmítám cítit lítost nad bolestmi, co předkládají v naději, že vytvoří iluzi krásy pomocí kupy hoven. . Jak na ní ještě lpíte, abyste ji udrželi i jako zdroj inspirace. A máte z toho patos. Uduste se. Nechci to. Nezajímá mě to. Je to vaše věc. Já si pojedu to svoje.

wind
05. 09. 2005
Dát tip
moc dobré t.

pekne*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru