Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Okolnosti smrti S.H.

Výběr: Kid_A
22. 09. 2005
1
0
3292
Autor
Max_Bubakoff

undefined

Lze objednat na www.netopejr.cz

Cena: 139 kč

Náklad: 2000 ks

Autor obálky: David Spáčil

 

Kdysi jsem tady publikoval. Pro ty, kdo si mě a část tohoto díla zde zveřejněného nepamatují, vkládám krátkou anotaci od jednoho nejmenovaného redaktora tištěného literárního časopisu.

 

 

THRILLER NA HORSKÉ DRÁZE. ŠÍLENEJ SVĚTSKEJ A TALENTOVANÝ SADISTA MAX BUBAKOFF

Max Bubakoff: Okolnosti smrti S. H.

Praha: Netopejr, 2005.


Zatímco Pink Floydi zarovnávali další cihlu do zdi, přední maska stříbrného bavoráka, jeho tónované přední sklo a brutální kinetická energie poslaly poručíka Krahulíka přímo, rekomando a nevyplaceně do nebe.“

První odstavec z novely Maxe Bubakoffa. Přečteš a už jsi přikurtovaný, horská dráha nabere nekompromisně rychlost a až do konce z nejvyšších obrátek nesleví. Ječet!

Dynamika, chladnokrevný střih, drsný humor. Bohatý slovník, jazyk podle potřeby buď košatý, nebo naopak o hustotě olova. Beng beng. Panoptikum postaviček, povětšinou tzv. deklasovaných společenských živlů. Primitivní mlátičky, vrazi, bezdomovci, zkorumpovaná policie, bolševická hyena – nyní samozřejmě v kožichu naruby... A jejich vymazlený, pičo, realistický dialogy plný údernejch hlášek.

Visíš hlavou dolů, řítíš se, drn za tebou plandá a z beden duní muzika, nepřestane ani na chvíli. Metal z metalů nejheavyovatějších. To jenom na začátku staví Pink Floydi tu zeď, už se blíží... Neboj, než dočteš, neomlátíš si o ni hlavu jenom jednou.

A pak Lou Reed na dojezd.


Zřetelné jsou Bubakoffovy inspirace a vzory literární – Irvin Welsh, raný King, u nás nepříliš známý Elmore Leonard. V boji s jeho oblíbenou zbraní ho však cvičili zejména Mistři z trochu jiné oblasti. Ti Mistři nesou jména Quentin Tarantino, Joel a Ethan Coenové, Jim Jarmush, Oliver Stone a tou zbraní je – žiletka. Ostrý břit a lepidlo: v jedné kapitole dokáže Bubakoff stupňovat napětí až k maximu – ještě chvíli posvištíme takhle dolů a skropíš dnešním obědem stánek s cukrovou vatou, děti, co ještě žmoulaj dvacku i ty, co už ji směnily za špejli – a v poslední chvíli: šmik! kapitolka končí. Zablýskne se krátký textík, Intermezzo, mezihra, odpočinek si na miniaturní rovince, tak akorát dlouhé, abys polknul hořký a jednou se nadechnul.

Jenže i ta rovinka už je napsaná jako ozvěna příštích dějů, malinký střípek, co se bude hodit do maxipuzzle, ochutnávka budoucích rafinovaných tortur, servírovaná navíc s ledovým klidem: „Mirka vzala svůj život poprvé pevně do rukou ve chvíli, když je měla po lokty od krve.Střih – a další kapitola – a už tě to zase nese nahoru, dolů, jen najednou vedle tebe sedí jiná postava, ječí s tebou a ty vnímáš děj z jiného úhlu.

Max Bubakoff je talentovaný sadista, pro něhož je největší rozkoší vědět, že si s tebou může dělat, co chce. A to bude. A bude to bolet. A až ti na konci bude rozepínat řetízek a pomáhat ze sedačky, nezapomeň mu pěkně poděkovat a podat roztřesenou ruku, že zůstáváte přáteli. Jinak to příště – a ty tam zase vlezeš – bude horší...

 

 

 


rowenna: :)sakra, už sem zvanej na autorský čtení...tak tam asi vlítnu,,,,,a....:)

Rowenna
01. 11. 2005
Dát tip
autorský čtení? co dělá Pozorovatel? Já si tu knížku koupím, jde mi jen o ten autogram. :-)

avi pro všechny, kdo zanechali vzkaz... tak už je to tady! můžete objednávat na www.netopejr.cz cena po slevě 105 vočí...nádhera...:)

Rowenna
31. 10. 2005
Dát tip
já bych chtěla autogram.

Petr_Pan
23. 10. 2005
Dát tip
tak to dopohody

díky za pozvání, kouknu na to...ale prodej je čistě v režii nakladatele...:) řikal, že to dá do celorepublikový distribuce, takže ve větších místech by to mělo bejt...v Praze určitě v Dlážděný v Krakatitu II. To je přímo jeho kvelb... pak taky na netu...hodim sem ještě jedno avi až to bude skutečně na pultech, chtěl sem se jen podělit o radost...nad tou cenou...skutečně z toho mám radost, že to je "lidovka"...

pivo: :))

avi pro všechny kdo zanechali poznámku... nakladatel bude mít várku 26.10. cena bude pouhých 139 kč...no neberte to:)))

dobrá piviště...zašlu....:))

reb. jo tak to zní docela zajímavě... mě bohužel Pelc zcela odradil pokračováním a bude hůř...příšerně nudná knížka... kniha se v tiskárně o týden zpozdila...nebyl ten správně hrubej(pulp) papír...:)) když už sem vydržel čekat rok a čtvrt...těch pár dní už to vydržím taky... jakmile to bude na pultech zašlu avi...

Mám dokonce pocit, že podle jedný jeho povídky ČT udělala inscenaci - o tý restauraci, jak tam dostal coby steak kus lejtka toho kuchaře... :)

já byl spokojen jak už jsem psal s ...a bude hůř. Bohužel další tvorba je pro mě za hranicí trapnosti. Pokračování a bude hůř...to byl čtenářský očistec...:)) ale ...a bude hůř jsem slupnul jako malinu za dva dny... pravda, je to už 14 let...třeba bych na to dneska koukal jinak...

Vaud
30. 09. 2005
Dát tip
už obálka je brutálně dobrá, gratuluju a těším se na knihu!*

vaud: díky...:)doufám, že obsah nezklame...:)

Mně se od Pelce líbilo... Jak se to jmenovalo? Něco jako "...miluješ mě ještě?"... nebo tak něco. Byl jsem spokojen.

rebecco: mno...od pelce se mi líbilo jen ...a bude hůř... pak už mě moc nebral, Basket je otřesnej především v komiksový podobě... Pelc mi přijde hodně prvoplánovej...mno...snad já tak působit nebudu... a díky.... za gratulaci i slib přečtení...bojím se napsat dokonce nákupu...:)))

doufám že jo....:))

jeste ne....urcite dam avi...pred tydnem to slo do tiskarny...

ok

P_H: díky...sečkej s podpisy až po přečtení...ale dám rád a nejen kvůlivá černýmu svědomí...:)))

Nojo, nojo... Už je to na pultech?

Zakoupím. Dáš mi autogram? :)

Delahaye
25. 09. 2005
Dát tip
kdysi jsem četl několik kapitol bez diskuse great vazba jí bude slušet .-)

delahaye: díkes.... bez diskuse...:)

japhy: díky...:)

Petr_Pan
23. 09. 2005
Dát tip
jen jsem to tak proběh a - doufám,, že je to opravdu takovej nářez .. ;-)) a taky gratuluju :-)

petr_pan: mno, jedno je jasný, jak řekl nakladatel, tohle budou lidi jen nenávidět nebo milovat...střední cesta není, doufám, že ta druhá skupina bude mocnější...:) díky

Petr_Pan
23. 09. 2005
Dát tip
doufám, že se mi to dostane do rukou co nejdřív, že mě to chytne & že budu moct svojí mocí napomoct .. ;-) měj se *

StvN
22. 09. 2005
Dát tip
Obálka dost dobrá, ale moc ti nevěřim. A možná si tě dokonce pamatuju. Možná.

já si tě taky pamatuju...moc jsi mě nepochválil...;)

Nicollette
22. 09. 2005
Dát tip
s váma se roztrhl pytel no a tenhle nick si měl i předtim ne proč nemáš napsaný žádný kritiky?

ne, kdysi jsem publikoval jako quentinbubakoff

Nicollette
22. 09. 2005
Dát tip
že jo! .-) nechtěla sem se ztrapnit vyslovením toho jména dříve než to bylo jisté :-) tak... co mam udělat, pogratulovat nebo něco takovýho? :-)

StvN
22. 09. 2005
Dát tip
Já jsem vůbec lidi moc nechválil, ale řekni mi, vážně ti něco vyjde nebo mystifikuješ?

nejlépe zakoupit...sem placen procenty ze zisku...:)) ale i gratulace potěší....;)

stvn: tento týden to vniklo do tiskárny...toto opravdu není mystifikace...:)

Nicollette
22. 09. 2005
Dát tip
jó zakoupit .-)))) náhodou vim vo obchůdku kde maj šecky takový knížky, minule mi tam padl do rukou Filípek Sklenářů :-) gratu lu ju

StvN
22. 09. 2005
Dát tip
Pak by mě zajímalo, jak jsi toho dosáhl. Nejen to, žes asi dobře píšeš, ale celkově. Tos pronikl přes nějakou soutěž?

prostě jsem poslal jednu kapitolu nakladateli s tím, že je to jen jedna malá kapitolka a mám celou novelu...druhý den mi odepsal ať pošlu zbytek, třetí den jsme se sešli a plácli si...

StvN
22. 09. 2005
Dát tip
Pak gratulujem.

So_what
22. 09. 2005
Dát tip
to je to tak zlé, že s tím jdeš až na písmáka?

pozorovatel
22. 09. 2005
Dát tip
na první pohled dost dobrý

Nicollette
22. 09. 2005
Dát tip
závist závist :o)

Nicollette
22. 09. 2005
Dát tip
nebo pardon . to měl být vtip?

so_what: proč by to mělo být zlé? je to naprosto v pohodě...myslel sem, že by to tady mohlo někoho zajímat...:)

Rowenna
22. 09. 2005
Dát tip
nevypadala obálka původně jinak? blahopřeji.

vypadala jinak, ale obálka...tu mi ani nepřipomínej, ta se dělala déle než se psala knížka...:)návrhy neprošlé jsou na...no...nechci tady dělat reklamu, ty víš ouvej...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru