Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebe nad Berlínem

22. 09. 2005
1
0
2037
Autor
Levi

Nebe nad Berlínem (Wings of Desire)

 

 

 

Damiel a Cassiel jsou andělé. V rozděleném Berlíně roku 1987, v té lepší polovině. Každý den tráví poslechem lidských myšlenek a pomocí těm, kteří ztratili víru a naději. Jsou unavení a touží po tom, stát se lidmi. Vidět svět barevně (andělé vidí pouze černobíle), poznat chuť jídel, zažít emoce. Každý den se schází a baví se vyprávěním lidských myšlenek a sněním o opravdovém životě. Do toho Damiel pocítí lásku a barvy světa při vystoupení cirkusové artistky Marion a ztratí chuť být andělem, být věčný.

Nebe nad Berlínem je bezpochyby nejslavnější filmové dílo Wima Wenderse, německého, v Americe působícího režiséra, který je mimochodem úspěšnější než celá česká kinematografie. Jde o strhující opus mapující Berlín rozdělený do dvou světů ? světa andělů a světa lidí. Nerad bych prozrazoval děj, ale podobně jako zde vykreslený Berlín je rozdělen i film ? do dvou naprosto rozdílných částí, obou tak odlišných, a přece tak skvěle provedených, že jsem musel v duchu skládat mistru Wendersovi hluboké poklony. Je to i možná parafráze na Berlín té doby, také rozpůlený betonovou zdí, která se mimochodem ve filmu také objevuje. Wenders navíc ohromuje skvělým (byť notně rozvleklým) scénářem, kde zachycuje myšlenky a pocity lidí, vykresluje jejich charaktery a hraje si s momentem překvapení ? což je případ Petera Falka, který si zde zahrál sám sebe, herce, který jede do Berlína natáčet film. Neméně exceluje Bruno Ganz v roli Damiela (své nadání opět předvedl nedávno ve filmu Pád Třetí Říše rolí Führera), kdy dovedl vykreslit dva naprosto odlišné herecké přístupy v jedné roli (snažím se nekonkretizovat, přišli byste o krásné zážitky) a do toho všeho zpívá Nick Cave své ponuré balady ? z jeho známějších věcí tu zazní The Carny a From Her to Eternity. Navíc Berlín jako kulisa funguje na výbornou, město plné ostrých geometrických tvarů, sloganů, reklamních tabulí, funkcionalistických budov a paneláků je prostě nadmíru působivé.

Co říci závěrem? Wim Wenders natočil fantastický film, který ovšem bude pro svou složitost a praktickou absenci děje pro diváky multikin nestravitelný, ale pokud jste fandové filmového klubu a hledáte víc než jen akci a prsaté blondýnky, přijdete si na své. A možná i nějaké to dívčí oko tímto filmem zvlhčíte.

Stál úplně na vrcholu katedrály. V kabátě a s křídly vypadal spíš jako chrlič než jako anděl. Vítejte ve světa Wima Wenderse.
basnikalex
31. 10. 2005
Dát tip
Film jsem viděla a naprosto mne uchvátil. Díky němu jsem se stala závislá na kvalitních filmech.

Eupteryx
17. 10. 2005
Dát tip
Film se mi moc líbil. I na tři zkouknutí - při tom prvním jsem to ani všechno nestíhal vnímat, slova a obrazy se valí spíš rychle a úchvatně než rozvlekle. Scénař napsal spolu s Wendersem rakouský spisovatel a básník Peter Handke, což bylo pro výsledný film kromě skvělé Wendersovy režie klíčové. Díky Nebi nad Berlínem jsem si pak přečetl pár Handkeho knížek (Za temné noci jsem vyšel ze svého tichého domu, Dětský příběh, Číňan bolesti), které u nás vyšly, výborně přeložené, uchvátily mě taky. Pokud se Vám líbila atmosféra filmu, mohu Vám je doporučit, film i knihy mají styčné body. Nečtou se možná úplně lehce, děje-neděje jsou podobně hutné a rozvláčně-úchvatné. V roce 1993 Wenders s Handkem natočili pokračování Nebe nad Berlínem, jmenuje se "Tak daleko, tak blízko". Odehrává se v (mezitím hodně proměněném) Berlíně po pádu Zdi, má větší podíl barvy a člověkem se v něm stává Cassiel. Film snad na jednu stranu stihl nevděčný osud dvojky, na druhou stranu je možná opravdu méně soustředěný, každopádně se dneska v kinech hraje o dost vzácněji než Nebe. Přesto se mi hodně líbil i ten, pořád jsou to krásné Wendersovy obrazy, všeprostupující lidskost a kromě skvěle zahraných hlavních rolí třeba i Lou Reed, který zaskočil za Nicka Cavea, William Defoe v roli Času nebo Nastassja Kinski, které to jako andělici moc sluší.

Levi
07. 10. 2005
Dát tip
Ale takový záběry ve filmu jsou - např. jak sedí v kabrioletu a baví se o tom... asi je to individuelní. A tak to má být :)

Levi
06. 10. 2005
Dát tip
Elyanne - trochu mě tvoje krtika zaskočila - o proměně Cassiela v člověka je v podstatě celej film...

Marthin
06. 10. 2005
Dát tip
Ely: Od té doby co poznal cirkusačku a jinak viz. Levi... Jiko: Je to fakt hrozně komorní film, na který je třeba se soustředit, zatímco Dead man tě vtáhne sám a kdykoliv...na Sin city jsi byl u Pišty? Též mohlo býti vyjimečné..

JiKo
06. 10. 2005
Dát tip
Sin City sem byl soukromě ve velkým kině kvůli zvuku (v podstatě sám v sále - asi 10 lidí roztroušeno) On je to spíše takový krvák; nic moc duchovno; těma svejma absurdostma spíše humorný) Líbilo se mi to dost. .. někde tu je recenze na to (i když né má :-) ) ale ta opět klasicky rozebírá vztah film-kniha čímž je to pro mě recenze naprd

Elyanne
06. 10. 2005
Dát tip
Levi, Marthin: To teda sakra neni, celej film je o promene Damiela v cloveka, Damiel poznal cirkusacku. Cassiel mu nerozumel.

Levi
06. 10. 2005
Dát tip
Tak v tom případě nevím, co se ti na recenzi nelíbí - viz. "Do toho Damiel pocítí lásku a barvy světa při vystoupení cirkusové artistky Marion a ztratí chuť být andělem, být věčný."

Elyanne
06. 10. 2005
Dát tip
Nelibi se mi tohle: "Damiel a Cassiel jsou andeˇlé....Jsou unavení a touzˇí po tom, stát se lidmi...."

Delight
05. 10. 2005
Dát tip
k_k: Ci! Déééééééj!!! :))

Delight
05. 10. 2005
Dát tip
ad recenze sama: žánr recenze je mi cizí, ale tohle mi přijde prostě dobře napsaný.. páč sem dostala chuť vidět film znovu, teď hned. A to, myslím, že by měl asi tak být výsledek recenze - buď čtenáře nakopnout do kina ("to chci vidět"), nebo ho odradit ("tak to asi teda vidět nemusim"), anebo prostě vzbudit zvědavost ("na to si radši udělám názor sám!")...

Elyanne
05. 10. 2005
Dát tip
Delight: Nesouhlasim. Tohle je recenze velmi spatna, uz proto, ze je lziva.

Marthin
05. 10. 2005
Dát tip
Jiko: Upřímně musím říci, že Nebe nad Berlínem, je pro Pištopromítání film naprosto nevhodný, fakt se hodí akorát do kina, je k tomu totiž potřeba hodně velký prostor..a žádný alkohol..:-) Elyanne: V čem je lživá??

Elyanne
05. 10. 2005
Dát tip
Marthin: Tak treba - odkdy se Cassiel chtel stat clovekem?

JiKo
05. 10. 2005
Dát tip
Marth: já měl do půlky filmu jen cca 2 piva, o nějakém sníženém prahu vnímání nemohla jít řeč. Mimochodem třeba Dead man se mi líbil moc

dva_karlove
30. 09. 2005
Dát tip
Tak to my bychom Pištu nesnesli. Myslíme si, že Igor je necitlivý trouba. Kdyby měl kapku rozumu, zvrací i z Pišty.

City of Angels není "špatná napodobenina". Je to tak neobyčejná prasárna, že jsem se u toho málem poblil. I teď se mi chce zvracet. Nebe nad Berlínem je film, který se neomrzí. Ale člověk musí být naladěný na stejnou vlnu. Vzhledem k současnému pojetí většiny filmů je to skoro až "antifilm".

Gagga
29. 09. 2005
Dát tip
taky názor, ovšem velmi chutně podanej ;-) já obvykle nejvíc kritizuju to, co mi všichni předhazují jako nejlepší.....nevím, už mám takovou povahu :-) P.S. MNĚ se teď zvracet nechce ! ;-))))))

dva_karlove
29. 09. 2005
Dát tip
Nemohu než tentokrát (ke své lítosti) s Igorem souhlasit... :)

Kdykoliv se mnou souhlasí dva karlové, chce se mi blít. Jednoho Pištu bych ještě snesl. Ale dva karly s malým - to už je moc. Asi si půjdu půjčit Město andělů na DVD. Nebo že bych si raději pustil Salo na divx? Možná bude stačit Jak krtek ke kalhotkám přišel. To přece klasika.

dva_karlove
28. 09. 2005
Dát tip
Kdo chce Nebe nad Berlínem, ať se mi ozve... :)

Levi
24. 09. 2005
Dát tip
Město Andělů je ovšem skutečně slabým odvarem Nebe nad Berlínem - stejně jako tomu bylo např. u kopie francouzského U konce s dechem... takže opravdu doporučuju :)

Gagga
24. 09. 2005
Dát tip
fajn, jak říkám, mrknu na to a uvidím.

protože Nebe nad Berlínem je jedním z mých nejoblíbenějších filmů, musím zde napsat, že City of angels je opravdu ale opravdu špatná napodobenina a chybí v ní ty nejdůležitější okamžiky, prakticky přesně to, co dělá Nebe nad Berlínem krásným...

Gagga
24. 09. 2005
Dát tip
v City of angels taky o žádný okamžiky nejde (co bychom taky od Hollywoodu čekali, žejo), spíš tam jsou určitý zajímavý obrazy, který zaujmou. ale hloubka toho je někde jinde než třeba v tom, kde a v jaký době se to odehrává atd.

tak jdi do Nebe nad Berlínem...přeji ať se líbí...

Levi
23. 09. 2005
Dát tip
Byl jsem na něm v kině, ale na dvd na sto procent je... otázka je, jestli se dá sehnat v čr...

Gagga
23. 09. 2005
Dát tip
páni, chlope, až teď jsem se dozvěděla ten anglickej název a zjišťuju, že podle tohodle filmu bylo natočený mý oblíbený City of Angels ;-) takže dík, asi by mě z toho českýho překladu nenapadlo se o to zajímat, což teďka budu.

JiKo
23. 09. 2005
Dát tip
Mě se to nelíbilo, vydržel jsem asi do půlky (divácké ohlasy při počtu cca 20 sledovačů z literárního serveru - cca 30% nelíbení)

Kovi
22. 09. 2005
Dát tip
jojo... super film... škoda jen, že ho nemůžu nikde sehnat... viděla jsem ho asi před čtyřmi lety... nebo vyšel na dvd?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru