Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ema má maso

22. 06. 2006
14
25
2773
Autor
jolbah

Pamatujete si něco ze školy nebo jezdíte každé ráno tramvají?

 


"Pojďte si sednout," překvapila Prouzu věta, o které si myslel, že do dnešního světa už ani nepatří. Dávno neviděl, že by někdo někoho pustil v tramvaji sednout. A ještě k tomu jeho..., který má lístek jen k stání.

Školák nebo snad školačka? - prostě takové mrně. Kvapně skládalo sešit a pero do tašky a vstávalo, aby mu uvolnilo místo.

"Seď, ještě přece nemáš dopsaný úkol!"

"Ale ne, to nebyl úkol. A stejně už to bylo hotové," vymlouvalo se mrně, když si měnili místa.

"A co to tedy bylo?" zeptal se Prouza. Ne ze zvědavosti; spíš v domnění, že si to mrně možná ještě chce povídat. Takovou ohleduplnost je přece potřeba odměnit; Aspoň trochou porozumění.

"Zapisuju sny," překvapilo ho nečekanou odpovědí.

"Takže si píšeš deník?"

"Ne, to není deník. Do deníku se píšou věci, co se staly, a co si o nich myslíš - teda myslíte. Ale to, co já si píšu, to se nestalo."

"A co třeba?"

"Teď nevím, to se rychle zapomíná. Proto si to hned píšu. Teda hned ne, až v tramvaji, protože při snídani se psát nemůže. Třeba když něco vymyslím, tak si to píšu."

"A co třeba vymyslíš?" vyzvídal dál Prouza.

"Třeba auto."

"Ale to přece vymyslel někdo už dávno."

"Ale já myslím, že to moje auto by nepilo benzín. Jezdilo by na smetí. Třeba na vyhozený igeliťáky nebo tak něco. Toho se přece válí všude plno. Místo aby se jezdilo k pumpě, by se vždycky jen posbíralo něco kolem silnice a jelo by se dál."

"A k čemu by to bylo dobré?"

"No, táta by za ten benzín nemusel utrácet, a ještě by se kolem silnic vysbíral všechen bordel - teda nepořádek."

"Ale co by pak dělaly benzínové pumpy?"

"No nic, ty by se zrušily a místo nich by se udělaly kolem silnice jen takové zahrádky. Takhle," načmáralo mrně na zapocené sklo dvě čáry jako křižovatku a v jednom z jejích rohů začalo ktreslit cosi jako plot.

"A co až by došly všechny odpadky - kolem těch silnic?"

Mrně se na chvíli zamyslelo: "Tak to by popeláři místo na smeťák museli začít vozit smetí do těch zahrádek. Byla by to pak taková samoobsluha." Vyznačilo v plotu dvě mezery, snad jako vjezd a výjezd.

"A kdo by to všechno platil?"

"A proč by měl pořád někdo něco platit? Igeliťáků je spousta a pořád asi bude. A kdyby došly, tak by se vymyslelo zas něco jinýho. Takových nápadů já mám sposustu. Skoro každou noc se mi něco..." Náhle zmlklo, jako by se polekalo, že prozradí něco tajného.

"Nechceš si na mě položit tu tašku?" nabídl Prouza, aby reč nestála, ale aby to nevypadalo, že vyzvídá. Začínal být doopravdy zvědavý, co se může takovému mrněti - ještě pořád totiž nevěděl, jestli je to kluk, nebo holka - zdát.

"Děkuji, ne!" přitisklo ji mrně pevněji k boku, jako by se o ni, nebo spíš o její obsah, bálo.

"Když se ráno probudím," pokračovalo po chvíli nečekaně, "mám pocit, že skoro všechno vím. Nemyslím takové ty blbosti, co se učí ve škole. Než vstanu, ještě chvilku se mi zdá, že všemu rozumím. Strojům, lidem a taky zvířatům. A tak si musím honem napsat, co se mi vlastně předtím zdálo. Myslím, že až si to pak jednou přečtu, budu zas všemu rozumět. A to by se někdy mohlo hodit, ne?"

"Myslíš třeba ve škole, před zkoušením?"

"Vidíte, to mě ještě nenapadlo. Ve škole se stejně učí zbytečnosti, který si nikdo nepotřebuje pamatovat."

"Ještě je v první třídě ve slabikáři věta Ema má maso?" zauvažoval nahlas Prouza, co si vlastně po těch letech pamatuje ze školy.

"Nevím, to už je dávno, já už chodím do..." Číslovka zanikla v zazvonění tramvaje. "...a maso stejně nejím, teda když nemusím. Víte — jak se mi někdy zdá, že rozumím zvířatů, co si povídají a tak; tak to maso — víte, co myslím."

"Já vím, je těžké sníst něco... někoho, s kým si rozumíš," přitakal Prouza, doufaje, že se možná ještě něco dozví. Vduchu se začervenal, co to z něj vypadlo za nesmysl. Snad se od toho mrněte nenakazil tím jeho ranním sněním. Nebo mu vzpomínka na slabikář připomněla, že se kdysi trápil něčím podobným? Taky mu tenkrát připadalo, že všemu rozumí, ale niky neměl dost trpělivosti, aby si něco zapisoval. Asi to taky bylo až když byl starší a zajímaly ho spíš holky, než nějaké sny a psaní. Je to dítě holka nebo kluk?, vylíhla se ze vzpomínky otázka. Tvář má hezkou jako děvče, ale ty nápady vypadají spíš na kluka. Vždyť se to musí každou chvíli poznat z hovoru; jestli řekne byl nebo byla. Stačí nalíčit otázku.

"A co včera, taky máš zápis z tramvaje?"

"Včera byla neděle. To tramvají nejezdím."

Nevyšlo to. Prouza přemýšlel o další otázce, směřující k něčemu z minulosti. Jak ji ale položit tak, aby z ní to mrně, které všechno ví, nepoznalo, že on neví ani to nejprostší. Bylo mu hanba prozradit na sebe, že neví zrovna tohle. Zvlášť před někým, kdo rozumí řeči zvířat... Napadlo ho, že možná měl, když byl malý, víc přemýšlet a tu a tam si i něco poznamenat. To, co teď neví by třeba poznal i se zavřenýma očima. Pak už Prouzu napadaly jen samé hloupé otázky, jako zeptat se na vysvědčení nebo na učitelku. Mlhavě si vzpomínal, že se o takových věcech s dospělými odmítal bavit, když byl malý. I teď ho to pomyšlení začínalo unavovat.

"Vysvědčení bude už za týden a učitelka nám teď v zimě, když je pořád tma, dovolí si při hodině chvíli kreslit. Říká vždycky, že už jsme moc unavení."

"Tak se mi zdá, že ty opravdu všecko víš," neubránil se Prouza uznalému zhodnocení. "Teď se ti třeba povedlo odpovědět na něco, na co jsem myslel, ale nezeptal jsem se."

"To nic, to se mi stává každou chvíli. Lidi, teda ty velký, stejně všichni myslí pořád na to samý."

Prouzu překvapilo, jak zrovna jeho může to mrně dávat dohromady s ostatními lidmi. Jak málo s nimi má, čím dál tím méně, společného... Snad jen to, že dýchá stejný vzduch a... a jede s nimi v jedné tramvaji, která se za šťasnějších nocí stává jeho domovem. Na jedné palubě... ale stoupají si od něho daleko, jako by s ním ten stejný vzduch dýchat nechtěli.

"Mohl bych si přečíst některé ty tvé zápisky?" zeptal se Prouza úplně vážně, "třeba bych se od tebe něčemu přiučil."

"Já nevím, říkají — že mám hrozně ošklivé písmo, a taky už budu vystupovat."

"Tak třeba někdy příště," navrhl Prouza zároven s jeho či jejím Nashledanou.


Zastávka. Dveře. Někdo ven, jiní dovnitř. Další školáci. Nad Prouzovo sedadlo se postavila jakási dívka. Potěšilo ho, že aspoň v něčem má teď jasno.

"Nechceš si sednout?" nabídl jí a vstal. "Třeba si potřebuješ něco poznamenat do sešitu."

Couvla před ním, jakoby dostala strach. Obrátila se a Prouza viděl, jak se rychle protlačila do zadní části vozu. Pozoroval rozplývající se čmáranice na skle a prázdné místo, které po něm zůstalo.



25 názorů

Marcela.K.
17. 03. 2009
Dát tip
> Holka nebo kluk? Ať si každý vybere, co (koho) má radši. Kluk! byl to kluk, to je jasný ;-) :-p

Lakrov
06. 01. 2009
Dát tip
avízo

domin.go
04. 10. 2008
Dát tip
:))

jolbah
01. 10. 2008
Dát tip
domin.go, tu přímou řeč, na kterou upozorňuješ, bych dnes opravdu napsal jinak. Dál ti však nerozumím a asi nebudu hledat v číchsi kritikách větu, která vysvětluje, cos měl na mysli, když jsi psal komentáře k téhle povídce. Domnívám se, že kdyby pohnutkou k jejich napsání byla opravdu jen moje povídka, dokázal bys vyjádřit svůj názor srozumitelněji. Přivedly tě sem možná ještě jiné pohnutky a já nemám potřebu hledat jaké. Původně jsem myslel, že si přečtu něco tvého, ale už mě přešla chuť. Tuhle věc považuji za vyřízenou a zbytek tvého komentáře za bezvýznamný. Dělej si to jak chceš.

domin.go
19. 09. 2008
Dát tip
Už jsem ti to říkal, šmarjá. Winter tuto větu napsal do jedné kritiky k mé povídce, proto ho cituji. Bude-li třeba, napíšu to znova, a potom znova a znova a znova, dokud to konečně nepochopíš. "Opilecké slinty" si pro příště nech od cesty, od zadku jsem ti neodpadl.

jolbah
18. 09. 2008
Dát tip
to domin.go: Co si mám přečíst znova? Mou povídku, nebo tvoje opilecké slinty? Přemýšlej dřív, než píšeš. Nebo nepiš. Nebo nepij. Otázka trvá: Co znamená věta: '... a nezachrání to ani ta poněkud laciná berlička s uznáním (citace Winter :)).' A nevíš-li hned, neobtěžuj se odpovědí. Takových jsou plné...

domin.go
18. 09. 2008
Dát tip
Přečti si to znova.

jolbah
16. 09. 2008
Dát tip
Nevím jistě, bylo-li avízo.

jolbah
16. 09. 2008
Dát tip
to domin.go Mohu ještě jednou požádat o vysvětlení té původní kritiky, konkrétně věty: '... a nezachrání to ani ta poněkud laciná berlička s uznáním (citace Winter :)).' Už vím, kdo je Winter. Dále se dozvídám, že víš o čem píšeš. Spojím-li dohromady tyhle dvě informace, stejně však nevím, o čem píšeš v té kritice :-) Ty zřejmě ano. Zajímá mě to.

domin.go
13. 09. 2008
Dát tip
Tak si od něj něco přečti, píše dobře. A tu větu jednou napsal k mé povídce do kritiky, tak jsem pokládal za vhodné říct, koho cituji. Jinak - vím, o čem píšu, i kdyby to bylo o hovně :)

jolbah
12. 09. 2008
Dát tip
domin.go Hlavně že ty víš, o čem píšeš a dávás to 'srozumitelně' najevo :-) Můžeš mi nějak blíže vysvětlit tu tvou 'berličku'? --- ...tö je otřesná věta a nezachrání to ani ta poněkud laciná berlička s uznáním (citace Winter :)). --- (ňákýho Winter neznám a je mi ukradenej)

domin.go
08. 09. 2008
Dát tip
"Já vím, je těžké jíst někoho, komu rozumíš," - tö je otřesná věta a nezachrání to ani ta poněkud laciná berlička s uznáním (citace Winter :)). Jinak Prouzův psychologický profil mi přijde nedotažený. A taky mi přijde, že autor ani nevěděl, o čem by chtěl psát.

Lakrov
11. 08. 2008
Dát tip
avízo pro D.P.

Skřivan
05. 06. 2007
Dát tip
Potřebujeme hlavně ty dětské povídky, myslím si já.

těša
03. 06. 2007
Dát tip
mě se to líbilo, neříkáš skoro nic a necháš konzumenta všechno si domyslet. Včetně pohlaví škvrněte, to ještě zvyšuje atmosféru; Típ

no neviem, na mňa to veľmi nezapôsobilo. poviedka mi pripadá dosť detská, čo je asi spôsobené, že i Prouza -dospelý sa správa ako dieťa.

jolbah
02. 06. 2007
Dát tip
Všem děkuji. Cítím se zaskočen nebývalým zájmem. Nebude konec světa? Nemám ještě sbalený batoh a nářadí. Zvláštní dík za 'slabikářovou větnou skladbu' a za 'zajiskření'. Holka nebo kluk? Ať si každý vybere, co (koho) má radši. Prouza jezdil tramvají proto, že v ní bylo teplo a nepršelo. A jen děti ho nepoznali od... lidí. Prouza nevystoupil. to jen postupně vystupovali všichni, kteří s ním na chvíli sdíleli palubu.

Setkávání a míjení , potkání a přivonění k cizí realitě. Zajiskření a sdílení... Velice hezké :-)

Korála
02. 06. 2007
Dát tip
Ty brdžos. A byla to holka, nebo kluk??? Tipec. Ačkoliv vlastně moc nevim, o čem to bylo. Ale to už se tak stává...

Flákač
02. 06. 2007
Dát tip
slabikářovou větnou skladbou - Flákač dá tip*

Jolana19
02. 06. 2007
Dát tip
líbí se mi..děti jsou velmi chytré a některé i moudré..bylo to dítě - mrně..a nepřipadá mi to jako příběh, ale jako popis skutečnosti..příběh by měl nějaký konec..tohle nemá..je to epizoda..zachycení reality..není zcela jasné kdo kam a proč jel..ale je jasné že nás zajímají cizí sny, myšlenky a přání..lehce se jich ale bojíme..realita..skutečnost je uklidňující ..holka na závěr..je v tom jasno.. spíš by mne zajímalo, proč se nepovažuje za "velkého" a ostatní dospělí "stoupají si od něho".. něco mi uniklo nebo na něm něco je..nebo je to jeho vnitřní pocit?.. Díky za avi Leni

LaMouette
02. 06. 2007
Dát tip
mi se to libilo.. prinde mi to jako takova momentka.. zachyceny okamzik.. pravje jeden z mnoha pribehu, ktery Prouza v tramvaji zazil.. bylo by to urco i na celej soubor povidek.. a na kontsi by se Prouza zamiloval.. bo umrel.. bo jen wobycejne vystoupil..:-)))) ehm mno pjekne.. co me to napada hnetki po ranu.. si raci ani nebudu cedstavovat.. co me napadne vecer..:-)) kazdopadne diky za prijemny pocteni k ranni kave..:-)*

Lakrov
02. 06. 2007
Dát tip
Něco mi to připomělo. A všem, kteří už četli, se omlouvám, že ruším ve tvůrčím soustředění.

Narvah
07. 02. 2007
Dát tip
píšeš dobře. příběh mě moc nebere, ale píšeš dobře..

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
na mě moc chytré mrně, ale i to se stavá:) u mě jsou všechna mrňata prostě mrňata, co se z toho vyklube se stejně ukáže až časem... líbilo se mě to, možná bych víc rozpracoval toho Prouzu, jelikož tam najednou napíšeš, že má málo společného s ostatníma lidma, že snima nená nic spilečného, že si stoupají od něj daleko, atd..., ale do té chvíle se mě to tam neukazalo a já začal přemýšlet co to tam má za msysl, jestli jsem něco nezapoměl, nebo nepochopil (což se mohlo stát), nebo tak něco, najednou je z Prouzi uplně jinej Prouza..., no ale tak na devadesatdvě procenta se mejlim... co si o tom myslíš?

jolbah
30. 09. 2005
Dát tip
Prouza se objevuje v nekolika Hrdop povidkach. Je to bezdomovec, takovy ten co se obcas vozi sem-tam tramvaji. Tech povidek je vic. (Vic, nez je jich napsanych.) Snad je nekdy... V sobotu. Vic ted nemohu, at se z toho 'nevykecam'.

pekylau
27. 09. 2005
Dát tip
Prima. Ctive napsane. Takove osvezujici. ´´Tipuji´´ - kluk?

To je moc dobrá povídka... Líbilo se mi, jak jsi v té povídce zamlouval, jestli to je on/ona :) Nezbývá mi nic jiného než tipovat.

Malá_Holka
23. 09. 2005
Dát tip
K tomuhle snad ani nemám právo nic dodávat snad jen fakt by mě zajímalo jestli to byla holka nebo kluk...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru