Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč?

24. 09. 2005
3
1
1856
Autor
Lilian

Má minulost, jak mnozí z vás řeknou, hrozně spracována, ale je upřímná a od srdce...

I.

Chladné ostří nože, jenž pevně svírám ve své pravé ruce, pomalu zajíždí do kůže, na levém zápěstí. Pomalu projíždí kůží a zajíždí hlouběji. Způsobím si tak lehké, povrchové zranění. Nechci zajet ještě hlouběji. Snad stálé váhám nad uhašením plamínku života svého. Vyjímám nůž, zbarvený mou krví s rány. A znova ho zaříznu vedle?Když už ho po šesté vyjímám s rány a po ruce mi teče tenký potůček krve, odložím ho na stůl. Pozoruji stékající krev, a snad se cítím lépe. Proč jsem to vlastně udělala??

Před dvěmi lety nastal zlom v mém životě. Uvědomila jsem mnoho věcí a podstat v životě. Všechny mé nesčetné chyby, a dětské naivní omyly. Když přetekla poslední kapka, potřebovala jsem udělat něco, co utiší mou sebenenávist. Snad je to trest? Pokud ano, moc to nepomáhá. Smutek v srdci je mnohem větší, než bolest, jenž jsem si právě sama způsobila. Je mi to všechno tak líto. Jak ubližuji svým chladným pohledem ostatním.Vyčítají mi, že se neusměji. Tak strašně ráda bych se usmála, ale nejde to. Prostě nejde. Každý pokus končí pláčem v temném koutě. Je to začarovaný kolotoč. A tak opět sahám po mém ?nejlepším kamarádovy? a chlad prostupuje hlouběji mou kůží spolu s ostřím nože. Chtěla bych přitlačit, zajet hlouběji?už nechci žít.

Ale opět vyjímám nůž. Nedokážu to. Nedokážu se zabít. Snad mi vnitřní hlas našeptává, uklidňuje mě, a přesvědčuje, že je pro co žít. Ne, není. Ve svém světě jsem tak sama. Není tam nikdo, nic. Je to jen prázdno, a nemá ani svůj střed.

Slané perly se mi třpytí na tváří. Třesu se, a křičím uvnitř sebe. Křik do ničeho, ale není slyšet ozvěnu.

 

 

II.

Naučila jsem se tu nejhorší vlastnost-přetvářku. Nyní se na svět usmívám. I když uvnitř jsem nešťastná. Čím víc se usmívám, tím  více to bolí. Ale okolí, hlavně rodina je spokojena. Vidí jenom šťastného člověka. Vidí ten tolik přemáhaný úsměv. Úsměv, který mi tolik ubližuje. Ale nechci znovu zažít ten smutek v jejich tvářích, když spatřily mou chladnou tvář. Ty výčitky, které se na mě valily ze všech stran. Každá výčitka, za můj chlad, se mi zabodla do srdce, ze kterého tryskala krev. Zabodávaly se do něj, jako skleněné střípky. Hluboko, velmi hluboko. A nikdo je už z něj nevytáhne. Ale snad jednou někdo srdíčko pohladí, a zahojí všechny rány?


1 názor

Salmar
24. 03. 2006
Dát tip
...deprese...deprese...deprese... Už jsem ti jednou pasl frázi o motýlech, teď se ti to pokusím napsat celé, je už čas. ...S nožem si hrát, nožem se hladit. Ano, nůž je můj kamarád. Bílá kůže na mém zápěstí se napíná, více se napíná a na mém zápěstí se dělá malý důleček. Potom můj kamarád kůžu přmůže a vjede dovnitř. Červené kapky krve vyrážejí na povrch a v malých uspořádáních si derou cestu pořád dolů... Chci zajet hlouběji, já chci, protože svět mě nemá rád... Ale neudělám to, vím, proč to neudělám. Nechci zničit ty nádherné motýly, nechci pokácet všechny lesy a na louce postavit domy. To nemůžu... Co je můj Svět? Můj svět je louka, květiny a motýli. Můj svět je starý, žlutý sešit plný básniček a obrázků. Můj svět jsou všichni lidé, které potkávám každýž den. Když nůž zajede ještě hlouběji, už ten svět neucítím, nebudu o něm vědět a všechno co v něm je, zničím... Chci ale opravdu zničit všechny ty věci? Chci, aby motýli padli mrtvi k zemi? To přece nemůžu udělat. Nemůžu to všechno zničit jediným řezem. Tak dlouho jsem to přec budoval... Opatrně pokládám nůž na stůl, sleduji kapičky krve na mém zápěstí. Jsou tak nevinné, tak malé a přece právě ony by to všechno mohli zničit. Nechci, aby vše bylo zapomenuto... Ne, já si svůj svět umím ohlídat... ...Zachraň jednoho motýla a zachráníš celý svět, protože i ten motýl má svou říši. Pokud ho zachráníš, zachráníš tím všechno... ach ti motýli, jsou tak křehcí, musím je chránit... Snad si z toho něco vezmeš. Musíš zaplnit prázdnotu a vyhnat beznaděj. Každý žijeme ve své říši a každý máme možnost udělat si Ráj, nebo Peklo. Ne každý může mít obrovský Ráj, ale může mít takovou říši, ve které bude pro něco žít... to je jeho Ráj.

kokolaking
28. 09. 2005
Dát tip
Tohle nemyslím z žertu: radím vyhledat odbornou psychiarickou pomoc. Není na tom nic špatného a myslí, že by ti to jen prospělo, protože jak se zdá, věci zašly docela daleko. Nepotřebuješ se přetvařovat. To co musíš udělat je najít příčinu svého smutku a vyrovnat se s ní. Okolí Ti nic vyčítat nebude, když se nebudeš neustále usmívat.

Havranka5
27. 09. 2005
Dát tip
Lilian, chce si to najít něco, co vyplní tu prázdnotu, a ochrání tě před okolím i sebou samou. Já jsem se zavírávala v pokoji, a šila a jen tak přešívala plesové šaty. Z hedvábí. Vytvořila jsem si v pokojíku vlastní svět, ze kterého jsem pak podnikala jakoby výpravy ven do okolí, a tak jsem se z toho dostala. Časně ráno jsem chodívala sbírat květy divizen, rozsypala jsem je po papírech na koberci, a utíkala na vlak do školy. Ve slunečné poledne o víkendech jsem s nůžkama stříhala trsy mateřídoušek, u hřbitovní zdi sbírala lipový květ. Svazečky třezalky a dalších bylin sušila pod krovem. I citroník mi kvetl na okně. V podvečer, kdy jsem se vracela, měla jsem krásně provoněný pokojík bylinkama, pro hezčí sny. A na studenější část roku zásobovala celou rodinu i příbuzenstvo bylinkovýma čajema. Ty výčitky jsou fakt zákeřný a neodbytný. Ale dají se zahnat. Třeba psaním dopisů se spolužáky. Založili jsme si sešity (na obálce nápis kupř. Jirka <--> Dita, Lucka <--> Dita) , a psali jsme si tam o hodinách vzkazy a posílali přes třídu, a kdo ho měl přes noc, psal před spaním při svíčce delší dopis, co ho právě napadlo. Jsem se pak do školy těšila, už jen pro to, že dostanu sešit se vzkazem - dopisem od blízkého člověka. Něco hmatatelného a osobního, čeho se dotýkaly a co tvořily něčí sblížené ruce. Přetřásali jsme v nich všechno. No tak zatím, snad se inspiruješ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru