Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O nespokojeném integrálu

28. 09. 2005
1
0
1041
Autor
Mikimys

Jednou po mě kdosi chtěl vyprávět pohádku před spaním...

Byl jesdnou jeden integrál, který byl součástí jednoho moc složitého výpočtu. Seděl na svém místečku, díval se po svých kamarádech - vlevo čísla, vpravo čísla. Jdnoho dne si integrál řekl, že už se mu na místě nelíbí, vyskočil a vydal se na výlet po papíře. Když to viděli i ostatní kamarádi ze složitého výpočtu, podivili se, že je to nikdy nenapadlo, výskli si a už se proháněli po papíře.

Moudrý vědec, tichý matematik, který nad papírem přemýšlel a bádat nad použitím složitého výpočtu, se protáhl a řekl si: "Dneska už mi ty čísla skákají jedno přes druhé, asi bych měl jít spát." Zvedl se, odložil péro, shasl a spokojeně usnul ve své posteli.

Neposlušný integrál, který byl zcela nadšený z nově nabyté volnosti, probíhal mezi ostatními kamarády, do pluska šťouchl a zlomek dokonce nakopl pod čáru. Když byla najednou tma, každý se rychle snažil usadit se zpět na své místo. Integrál se všem smál a už už si vyhlížel, kam se usadí. Než si to ale rozmyslel, všechna místa byla obsazená. A tak mu nezbylo, než se vrátit poslušně k tomu svému a pohodlně se usadil.

Když matematik druhý den ráno vstal, protáhl se, promnul si oči a s vonící kávou opět usedl k výpočtům, zaradoval se, že všechno vidí nějak jasněji než včera a dal se do počítání. O pár let později dostal Nobelovu cenu.


Mikimys
13. 10. 2005
Dát tip
:-) to teda:-)

Babetka
12. 10. 2005
Dát tip
:-) Vidíš, jak tě Martin inspiruje. :-)) Je to fakt originální! :-)

Mikimys
03. 10. 2005
Dát tip
:-) tak o čem jiným jsem měla vyprávět Martinovi:-) Pro děti jsem jí pak upravila o písmenkách, ale takhle se mi to líbí víc:-)

Babetka
01. 10. 2005
Dát tip
No to snad neeee! NIkdy jsem nečetla matematickou pohádku!!! Ta je skvěláááááááááááá! Jak tě to vůbec napadlo??? tipík jak hrom

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru