Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Depeche Mode - Playing the Angel

10. 10. 2005
2
0
1425
Autor
alanwilder

Po odchodu výtečného producenta a člena kapely Alana Wildera se Depeche Mode dost dlouho hledali a jak se zdá z poslechu nového CD, které jsem měl možnost slyšet celé, se opět nalezli a právě pouští do světa velmi dobré až vynikající album.

Narozdíl od posledních dvou předchůdců toto CD nikterak nenudí, ba dokonce si troufám tvrdit, že bude patřit k těm nejlepším, které kdy DM vydali. Depeche Mode se jak vidno oklepali od předešlých problémů s cituji "osobními vztahy a pracovními postupy" a jejich nové písničky začaly znít velmi dobře a to nejen díky tradičně skvělému vokálu Davida Gahana, ale především díky propracovanosti a novému, dynamickému a modernímu zvuku, který hudbu DM uvádí do 21.století.

O úrovni nových nahrávek jste si mohli udělat obrázek již při pilotním singlu Precious, který jak se zdá, bude patřit k nejúspěšnějším singlům v dějinách této Basildonské kapely. Depeche Mode měli vždycky schopnost překvapovat a šokovat své posluchače v tom nejlepším slova smyslu a na tomto albu to jen dokazují.

Hned úvodní nepochybný hit A Pain That I M Used To by vás měl přesvědčit, že to s tou změnou k dynamičtějšímu a energetičtějšímu přístupu, kapela myslí zcela vážně. Následující "taneční" John The Revelator a nádherná Suffer Well z pera z frontmana kapely. Dále zklidňující The Sinner In Me, kterou střídá zatím jediný singl Precious.

Jako tradičně si Martin Gore prosadil i své balady Macrovision, která následuje za Precious a Damaged People, kterou naleznete co by desátou skladbu na CD. Po Macrovision následují opět z Gahanova pera (nebo hlavy? ) po sobě jdoucí zasněná a něžná I Want It All a těžce popsatelná Nothing S Impossible.

Následuje jak jsme si už na posledních albech zvykli instrumentálka Introspectre, která je podle mého názoru na tomto albu zcela zbytečná. Dále již zmiňovaná balada Demaged People, která je zajímavá nejen tím, že až nápadně připomíná písničku z jistého muzikálu, ale možná je to jen náhoda.

Lillian, že by adept na druhý singl? Silná skladba s dobrou dynamikou, která mi rytmikou a celkovým postavením připomíná z alba A Broken Frame The sun & the rainfall. A nakonec to nejlepší? The Darkest Star je komorní a pro někoho depresivní píseň s nádechem romantiky a pokory, u které pochopíte proč je tahle skupina tak jedinečná a potřebná.

Pokud tedy není pro vás tento druh romantismu a poetiky nepřijatelný, nezbývá vám nic jiného než zaškrtnout u toho CD počet kusů a objednat. Případně zakoupit.


Delahaye
02. 11. 2005
Dát tip
Mám Depeš moc rád, ale od táboráku mě zvedne tak akorát hajnej ... :-))))

Delahaye
02. 11. 2005
Dát tip
týpek by měl kazetu v nádrži natotata :-))

album je to zvláštně religiózní a myslím, že povedené

alanwilder
24. 10. 2005
Dát tip
Mýlíš se, Depeche Mode byla první kapela která začala experimentovat se zvukovými efekty harmonií a produkcí své tvorby . První kapela byla samozřejmě Kraftwerk, nicméně DM se podařilo tyhle experimenty dostat do hitparád a vést si tam poměrně solidně a tak přiblížit lidem, kteří o podobných věcech neměli ani tušení že taková muzika existuje. Když si pustíš kapely které si uvedl tak zjistíš že všechny mají jednu věc společnou a to je popředí kytar DM šli zcela opačným novým způsobem a svá díla dělali výlučně bez použití akustických nástrojů. Předběhli svou dobu Pobavli jsi mě Radiohead, když s nimi nedávno dělali Timesy rozhovor jako kapelu která je ovlivnila uvedli právě DM Ale je toho více Smashing Punkins nahráli na tribute desku svou verzi hitu DM Never let me down again

Cale
24. 10. 2005
Dát tip
no doubt , Alan ! :-)) (a to nemyslím tu podivnou kapelu) Zdalipak budeš v lednu v Sazka Aréně ? I will ! .-)

Empty
24. 10. 2005
Dát tip
Jo, je to parádička:-) Mám ho doma

slonovina2
10. 10. 2005
Dát tip
Proč je tahle skupina tak jedinečná a potřebná? Děkuji za odpověď.

alanwilder
10. 10. 2005
Dát tip
Protože byla první od doby Beatles, která výrazně změnila cítění hudby jako celku.

Levi
10. 10. 2005
Dát tip
Alanwinder: Byla jedna z mnoha... pokud bereme dobu od Beatles, tak můžu uvést - The Who, Led Zeppelin, Black Sabbath, Sex Pistols, Stone Roses, Blur, Radiohead, Nirvana, The Strokes (i když jejich pojetí hudby je podle mě fakt hrůza), Jethro Tull, Jimi Hendrix, Beastie Boys, RATM, částečně Smashing Pumpkins... ale Depeche Mode do tohoto VIP klubu určitě taky patří... Slonovina2 - Je to mix rocku, popu a elektroniky, ve svý době dost originální, navíc skvělý hitmakeři (Personal Jesus, Enjoy the Silence, It's no good, Dream on...) BTW Exciter je podle mě dost dobrý... I feel loved...

(mathew)
10. 10. 2005
Dát tip
the strokes je nejlepší kapela na světě společně se sigur rós. na takovýhle mainstreamy jako radiohead a blur nikoho nesbalíš

(mathew)
10. 10. 2005
Dát tip
samozřejmě že sex pistols byli sráči a ani po kotníky nesahali the clash. a další a další. neposílejte mi avíza, nebo se budu muset bavit o hudbě a to jsem schopen dělat hodně dlouho..

Cale
10. 10. 2005
Dát tip
mno ... příspěvek chvályhodný Nicméně dělat recenzi na album, které celosvětově vyjde až 17.10., mi přijde přinejmenším nemravné. :-) A vlastně i urážející směrem ke DM - kritikovi nestojí ani za zakoupení alba. .-) Ale to jsem asi už dost mravokárný. Nicméně - deska je skutečně prvotřídní. Ale není to hitovka na první poslech. A troufám si říct, že ani na třetí ne. Je moc dobře, že má Gahan na CD své 3 kousky. Už po "Paper Monsters" (vynikající !) bylo jasné, že se s ním musí jako s autorem počítat. "Suffer Well" je zasejc můj favorit. Tož - buy it !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru