Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastavit čas

18. 10. 2005
15
24
2698
Autor
jolbah

Myslíte, že jsou všechny vteřiny stejně dlouhé?


Starý Prouza nastoupil do vozu a podíval se na hodinky. Pokaždé, když na ně takhle kouknul, se polekal, že nejdou. Ten okamžik, než se vteřinová ručička rozhoupala ke skoku na další čárku ciferníku, mu pokaždé připadal nekonečně dlouhý. Vždycky ho napadlo, že se porouchaly, nebo že se vteřinovka ulejvá, protože ji zrovna nikdo nehlídá. Než zaznamenal znovu její pohyb, míval pocit, jako by se mu zastavilo srdce. Jako by se na vteřinu zastavil čas. Na moment ho zamrazilo, kolik tou vteřinou ztrácí času. Co všechno by mohl místo toho čekání stihnout; zahořela v něm chvilková nedočkavost. Co říct, co udělat, kam dojít? Do jak dávné minulosti se vrátit ve vzpomínkách, ochladla nedočkavost , když si Prouza uvědomil skutečný stav věcí.



Krátká vteřina 

"Co vás přivádí, mladý muži?" zeptal se ho jedno dávné odpoledne hodinář zaběhnutou frází, kterou oslovoval zákazníky.

"Přišel jsem za vaší dcerou."

"Jo tak!" tvářil se hodinář dál, jako by ho nepoznal. "Ta je v oddělení elektrických hodin."

"Elektrických...? Myslel jsem, že tu máte jen samé dokonalé mechanické strojky."

"Pochopil?" postavil proti němu hodinář dalsí otázku. Zeptal se jedním slovem. Tak stručně, jako by Prouza za víc slov ani nestál.

"Ale vy přece neprodáváte žádné elektrické hodiny," znejistěl Prouza.

"Zatím," doplnil ho hodinář. "A zatím taky nenabízím dceru," dodal s pocitem vítězství nad nechápajícím. "Co vlastně umíte?"

Zaslechla, že se o ní mluví a přitančila z dílny za závěsem.

"Umím zastavit čas."

"Tak to jste tady špatně, mladý muži. Rozhlédněte se laskavě kolem sebe. Celý život se snažím o opak."

Jako obvykle měl pravdu. Ze všech stran se ozývalo tikání, někde se pohupovalo kyvadlo a ručičky na všech cifernících byly stejně rozpažené. Jako na Spartakiádě, napadlo Prouzu.

"Další přání?" snažil se uvést hodinář Prouzu do rozpaků.

"Můžete mi, prosím, vyměnit pásek na těchhle hodinkách?" rozepnul Prouza přezku a podával je přes pult.

"A chceš tam dát ten, co`s tu nechal předvčírem, nebo snad máš peníze na nový?" zeptal se hodinář provokativně, nicméně odešel s hodinkami za závěs, takže se Prouza s dívkou stačili obejmout. Jen krátce, ale byla to jejich vteřina. Jedna z těch důležitých vteřin v životě. Nehlídali, jak dlouho trvá vyjmout stěžejky, navléknou je do oušek jiného pásku a zacvaknout zpět. Hodinář taky příliš nespěchal. Čas se zastavil. A pak, že nic neumím, pomyslel si Prouza. Zvuk odsouvající se židle jejich vteřinu ukončil. Hodiny po stěnách se znovu roztikaly a kyvadla se rozhoupala do původního rytmu.

"Bylo by na co koukat, i kdybys tu nebyla," pokusil se ji Prouza zároveň poškádlit, i jí polichotit, když tu za ní byl poprvé. "Jen nikde nevidím kukačku."

"Tu má táta jen jednu, vzácnou. Není na prodej. Asi ani nechce, aby na ni lidi moc koukali."

Hodinářství zavíralo v šest a Kukačka přestala chodit domů stejnou cestou, jako hodinář. Ta Její trvala o něco déle a před dveře bytu pravidelně přijížděla až posledním výtahem.

"Ty nevíš, kolik je hodin?" zaslechla občas výčitku.

"V krámě plno, a ty moje se zase zastavily," měla už připravnou výmluvu.



Dlouhá vteřina 

Prouza znovu zaostřil na vteřinovou ručičku. Ještě se nepohnula. Je možné, že stále ještě neuplynula ani jediná vteřina, nebo je něco špatně? Míval už i lepší hodinky, ale zapoměl je na stole, když - kolik už je to let - ve spěchu odešel z bytu. Vzal si jen pár věcí a už se tam nikdy nevrátil. Na hodinky tenkrát nevzpoměl. Tyhle poslední, co má teď - zarazil se, jsou-li opravdu poslední, nebo budou-li po nich ještě nějaké další - našel už před několika roky někde u popelnice, v krabici s všelijakým harampádím, co se už zřejmě nikomu nehodilo. Pozůstalost? Připnul je tenkrát na ruku a od té chvíle si začal připadat, jako jiný člověk. Jako by byl náhle o hodně bohatší. Jako by ho tahleta - spíš ozdoba než pomůcka, značící sepětí s časem - zase zařadila zpátky mezi ostatní lidi. A taky mu připoměly Hodináře a čas ještě před... Začátkem světa. Zato teď měl pocit, jako by se ocitl na jeho konci. Svět za okny tramvaje mu začal připomínat jeho línou vteřinovku. Nemohla to snad zavinit? Hromady železa a gumy utvořily sevřenou formaci, která působila dojmem nepohnutelnosti. Je to snad začátek velkého krachu?

Ranní dopravní zácpa vůbec naplňovala Prouzu zcela odlišným pocitem, než většinu ostatních cestujících. Nezneklidňovala ho obava, že mu něco utíká. Naopak. Uklidňovala ho skutečnost, že je vnějšími okolnostmi donucen čekat, a že není v jeho silách na tom něco změnit. Že najednou není sám, kdo je vzniklou situací postižen. Nebyl náhle jediný, kdo se každou chvíli díval na hodinky; někteří je dokonce nervózně natahovali, aby měli čím zaměstnat ruce.

Jeho hodinky také běžely, pokud je natáhl. O tom se ujistil hned, tenkrát u té popelnice. Brzy ale také zjistil, že je potřeba je natahovat každé čtyři hodiny. Vyžadovaly pravidelnou péči. Skoro, jako domácí zvíře. Stejně chtěl vždycky mít psa, jenže ten prý musí každý den jíst. To se Prouzovi v poslední době tak pravidelně nedařilo. Místo jídla natahovat pérko. A venčit nepotřebují. Vždycky se dá najít smysl života a aspoň na vteřinu uvěřit, že je to ten pravý. Málem by těm hodinkám dal i jméno, ale nepřišel na to, jaké by mělo být. A v noci je nechával spát. Přes veškerou péči se občas zastavily i ve dne. Musel je pak natáhnout a nařídit podle pouličních hodin.

"Nepřeřizuj ty hodiny dozadu," vzpoměl si přitom občas na rady starého hodináře. "Strhneš jim..."

Prouza tehdy neposlouchal, co jim strhne. Nerozuměl, co by se jim mohlo stát a popravdě tomu ani moc nevěřil. Snad je to nějaka hodinářská latina, nebo má ta věta spíš skrytý význam. Teď, když měl konečně hodinky, které byly opravdu jen jeho ne proto, že by mu je někdo daroval, ale proto, že už o ně nikdo jiný nestál, mohl si s nimi konečně dělat, co chtěl. Večer je nechal usnout a ráno je pak stačilo posunout o několik hodin zpátky, aby se znovu staly nositelem času. Poslušným psem, který jeho, Prouzu provázel a měřil trvání prázdných dní. Pokud hodinky vnoci spí, napadlo ho jednou, když je ráno budil, on po tu dobu možná nestárne. Když je pak přeřizoval proti času, připadalo mu, že teď dokonce mládne. Cítil se to ráno tak. Kolikrát by musel přetočit, aby se vrátil v čase před okamžik, který by chtěl ze svého života vymazat? Kolik otáček hodinové a kolik minutové ručičky? Kolikrát by se ty dvě střetnuly? Jen vteřinovka při přetáčení stála zatvrzele na místě, jako by váhala, koho poslechnout.

"Drobné si nech!" křikl to ráno kamsi šikmo vzhůru.

Rána jsou krásná.



Vzdálená vteřina 

Tramvaj stála na semaforu před mostem. Přimhouřené oči dovolily Prouzovi nechat si ještě chvíli zdát siluetu Kukačky za výlohou. Ovoce-Zelenina, probralo ho ze snění. Jiný krám, jiní lidé, jiná doba. Na tak dlouho neumí nikdo, ani on, zastavit čas. Znovu se podíval na hodinky. Pak zaklepal prstem na sklíčko. Vteřinovka se poslušně rozeběhla a ukončila tak další z Prouzových vzdálených vteřin života. Tramvaj se rozjela. Lidem se vrátila řeč a pohyb, provázející jejich nepostradatelný spěch. Každá vteřina je drahá. Kolik bude ještě v životě těch jeho?



24 názorů

baronka
28. 11. 2012
Dát tip
Velmi čtivá povídka T lze i zavřít oči a usnít si vlastní kus

Lakrov
09. 11. 2012
Dát tip

Pro Tangens_Omega36: Každý má holt jiný vkus. Nechceš zkusit (podobně jako Rášek tuhle povídku) najín nějakou z listopadu 2005, která se líbila tobě?

Díky

 


NaNov2
19. 10. 2012
Dát tip

Moc dobré čtení!!!

(Za avi jsem ráda a děkuji, protože bez něj bych se k tomuto dílku určitě nedostala... a to by byla škoda)


moc libilo!!!! T


Lakrov
18. 10. 2012
Dát tip

Ode dneška před sedmi lety
  Vzhledem k ojedinělému a nečekanému zájmu o tuhle retrofilní aktivitu si dovoluji vytáhnout ještě jednu "historickou prózu". Čtenářka Rášek mě upozornila na povídku "Zastavit čas" autora jolbah, zveřejněnou 18. října, od níž posílám avízo.
Nezájemcům se omlouvám, ostatním přeju příjemné vzpomínání při tomto "čtení přes vlastní rameno".
Další povídky podobného data zveřejnění jsou na www.pismak.cz/index.php?data=list&ord=&pg=3&kat=16&zanr=&vyber=&y=2005&m=10&ok=ok

  V říjnu 2005 neexistovala kategorie "prozaické miniatury".
  V kategorii povídka bylo v tom měsíci zveřejněno celkem 130 děl.
  Nejčastěji se objevovaly povídky autorů: uBruss, Laura_L, pekylau, Kandelabr, Lllluciferka, blue_eyes_dead, fungus2, martikiii, Aššurballit, Mezon, Duve.
  Nejvíce tipovány a komentovány byly povídky: Suseda (24/64), Apple tree in winter (21/41), Voda nemá trámy (15/51).

Máte-li typ na další (pro příště z listopadu roku Pět) prozaický text zaslouživší pozornost, nestyďte se poslat od něj avízo (nejlépe s motem "Ode dneška před sedmi lety"). Můžeme se, podobně jako u téhle zpozdilé vlaštovky, pokusit o jeho renesanci.
Přehled povídek z listopadu 2005 začíná na www.pismak.cz/index.php?data=list&ord=&pg=&kat=16&zanr=&vyber=&y=2005&m=11&ok=ok


Diana
18. 10. 2012
Dát tip

Pěkně, čtivě napsáno. Zaujalo. *****


Lakrov
11. 10. 2012
Dát tip

Pro Rášek: Osmnáctého je až za týden a vzhledem k tomu, že jsi první a jediná, kdo se do nastolené retrofílie zapojil, ale taky proto, že s obsahem toho textu shledávám jistou souvislost, udělám možná výjimku.

Díky za ohlížení.

 


jolbah
17. 03. 2009
Dát tip
Visejí v jedné kuchyni; Pořád na stejném místě, i když zdi se trochu vyměnily. Čas je však jen jeden...

Marcela.K.
17. 03. 2009
Dát tip
a kde je najdu? ty zázračný hodiny? :-)

Marcela.K.
17. 03. 2009
Dát tip
a kde je najdu? ty zázračný hodiny? :-)

jolbah
17. 03. 2009
Dát tip
Snažím se o to; už celé věky :-) Přijď si sáhnout na nejpřívětivější hodiny všech dob... Jsou (s drobnými přestávkami) v chodu od roku 1902 (ale předbíhají se o skoro 20 vteřin týdně -- asi s nimi nemám trpělivost :-) )

Marcela.K.
17. 03. 2009
Dát tip
Výhoda auta je v tom, že nemusím nosit hodinky :-) Přestala jsem hlídt čas. Přesto vidím před očima jednu vteřinovou ručičku. Poskakovala na hodinách na "hekárně", když jsem čekala až přijde na svět moje první dítě. Ta vteřinovka byla příšerná! Poskakovala na místě ...každou vteřinu snad měřila dvakrát... od té doby vteřinovku nemám ráda. ...a co ty? umíš zastavit čas? :-p

Lakrov
06. 01. 2009
Dát tip
avízo

Lakrov
24. 09. 2007
Dát tip
avízo pro avox

těša
06. 09. 2007
Dát tip
taky si rád přečtu ještě nějakého Prouzu, abych aspoň zjjistil, jak to se mnou bude vypadat za dvacet let.

Lakrov
27. 08. 2007
Dát tip
Avízo pro jarouch. Tuhles četl?

jolbah
22. 08. 2007
Dát tip
avízo pro brcalovezelena

jolbah
04. 05. 2006
Dát tip
Z téch sedmi povídek, co jsem pověsil na písmák, jsou asi tři o Prouzovi (tuším ještě 'Ema má maso' a 'Miluji tě slůně'). Pak si poruzu taky jednou někdo na Písmáku půjčil pro svůj 'projekt' (teď nevím, kde ho hledat) a nedopadlo to tak špatně. Že by nový důvod, pustit se do práce? Zajímavá předtava, psát pro jediného čtenáře. Vlastně čtenářku, ještě k tomu zhýčkanou. Čím Tě hýčkali?, ať se nepouštím do boje s větrnými mlýny :-) Dík za 'nakopnutí'

Jimena
04. 05. 2006
Dát tip
No jen si hýčkej čtenáře, tak to má být :) Já už jsem zhýčkaná, tak se musíš snažit :) Zatím jsem o Prouzovi (doufám, že to píšu správně) četla jen tohle, ale je to zajímavý nápad, tudíž, bych si ráda přečetla i jiné povídky s Prouzou...

jolbah
04. 05. 2006
Dát tip
Tak hlavně, že ses nenechala odradit tím prologem, který, když si ho teď s odstupem čtu, opravdu připomíná předzvěst nějaké relativistické úvahy. O tomhle 'odpadlíkovi' (Prouza) toho bylo napsáno víc. A ještě víc nenapsáno. Původné to měla být taková mozajka povídek, ze které postupně vystupuje obraz 'postavy', (snad jejího vzestupu, slávy a pádu?, lze-li to tak nazvat; 'Zastavit čas' patří právě do té poslední fáze). Jenže to nikdy nikdo (skoro) nečetl a tak to zůstalo jen ve fantazii. Aspoň jsem na tom nic nezkazil (až na těch asi 5 prvních střípků). Sakra, to jsem se rozepsal. Holt si musím hýčkat čtenáře :-)

Jimena
04. 05. 2006
Dát tip
Myslím, že je těch čtenářů víc, ale jsou líní číst - tudíž docházím k závěru, nebo pojmu: pasivní čtenář :) Musím přiznat, že čtu jen to, co mě vtáhne - jakýmkoli způsobem do děje, a to myslím tvoje dílko splnilo :)

jolbah
04. 05. 2006
Dát tip
Děkuji dalšímu z mála čtenářů (třetímu za půl roku :-) )

Jimena
04. 05. 2006
Dát tip
Musím říct, že jsem po prologu čekala nějakou zběsilou úvahu... Moc mě to překvapilo... mile samozřejmě. Bavilo mě to. Skvělá myšlenka a zpracování. Nemám co dodat. Je to krásný. TIP a pořádně velký.... :) /a ten závěr... líbí/

jolbah
04. 05. 2006
Dát tip
avízo

pekylau
19. 10. 2005
Dát tip
Je to již můj ´´druhý´´, opět skvělý a nápaditý Prouza. Hlásím se do Fan-clubu. tip

Pokaždé znovu mě překvapí, kolik zajímavých myšlenek se zde autorům-amatérům rodí v hlavě. A pokaždé je to příjemné překvapení. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru