Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je libo specialitu?

19. 10. 2005
7
0
1352
Autor
martikiii

Jako každé ráno odemkl sklad plný klecí, v nichž se tísnila vystresovaná zvířata. Jeho prací bylo je napojit, nakrmit a hlavně umýt a upravit, aby vypadala zdravě. Opelichaného psa nebo kočku si přece nevybere žádný host. Neriskoval by zdraví či nevolnost.

Svědomitě proto čistil každou klec i jednotlivé zvíře. Nepředstavoval si, že někdy bude dělat právě takovou práci, ale bída a hlad v malé vesnici, kde žil, ho donutila si nevybírat. Dobře placená práce ve věhlasné luxusní čínské restauraci ve velkém městě dokázala uživit celou jeho početnou rodinu, čítající sedm mladších sourozenců a rodiče. Těšilo ho, že se svou pílí z obyčejného uklízeče toalet a zametače chodníku vypracoval na místo ošetřovatele. Litoval sice těch roztomilých kočiček a psů, ale musel to zvládnout. Byla to "jeho práce“. Věděl, že pokud bude pilně pracovat, dostane nejen lepší plat, ale může postoupit i na vyšší příčku pomyslného společenského žebříčku. O tom rád snil. Představoval si, jak chodí v drahém obleku, namísto páchnoucích hadrů, stejně jako jeho vzor - majitel restaurace. Velice ho totiž obdivoval. Jeho noblesu i vybrané chování a vystupování.

V zámku zarachotil klíč. Dveře se s nepříjemným zavrzáním otevřely a dovnitř vstoupil majitel restaurace s přepravkou v jedné ruce a mobilem v druhé. „Ano, jistě. Vaše speciální dodávka je již na místě, pane Li Shan. Právě jsem ji osobně přivezl. Budete si ji přát připravit již dnes večer?“ Zaujat hovorem si ani nevšiml, že v rohu skladu stojí malý ošetřovatel zvířat, a pokračoval v rychlé chůzi do své kanceláře.
Chlapci se rozzářily oči, jakmile viděl muže, kterého tolik obdivoval. Užuž se chtěl rozběhnout, aby ho mohl pozdravit a popřát mu úspěšný den, když v tom se z přepravky ozval dětský pláč…
La_Rizoma
13. 01. 2006
Dát tip
Tag to ye nářez! :-)))) t

_nemo_
13. 11. 2005
Dát tip
Uh. Teda. Ten konec mě docela dostal....... ale dobrý :)

bulim
25. 10. 2005
Dát tip
Jo, takže žádný zvláštní vzor. Prostě měl nemanželské dítě...Ani se nedivím tomu zklamání! :-) Za nápad - já bych do toho nešel - tip.

martikiii
24. 10. 2005
Dát tip
díky za reakce a za pochvaly zvlášť:) Myslím si, že u tohoto dílka je délka dostatečná, protože tam celkem není co víc rozvádět.

StvN
23. 10. 2005
Dát tip
Tohle je spíš vtip, takže jakékoliv rozvádění považuji za špatný krok. Takhle je to dobrý.

stanislav
19. 10. 2005
Dát tip
jsem to tak nějak čekal, že to přijde, co přišlo, ale přesto se to četlo dobře.

Hurry_Up
19. 10. 2005
Dát tip
To mi připomíná povídku Amyrstanský Beránek (snad jsem to napsal správně), už nevím, od koho to je. Moc pěkně napsané, ovšem smutné. Tip.

fungus2
19. 10. 2005
Dát tip
Smutný, ale dobrý**

Finch
19. 10. 2005
Dát tip
Lidi, lidi, proč ty povídky trochu nerozvedete? 280 slov - co to je? Takhle je to opět pouze docela dobrá práce, ale nic vynikajícího. A to je mi docela líto.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru