Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slušňák

05. 11. 2005
8
0
4043
Autor
StvN

Na konci června Jirka vystoupil z metra na Dejvické a zjistil, že má ještě dvě hodiny než mu pojede autobus na letiště. Protože nedaleko odtud studoval, šel do školy s tím, že čas stráví na internetu. Před vchodem potkal spolužáka. Jmenoval se Viktor a v mládí zápasil. Byl malý a svalnatý. Dlouhé světlé vlasy měl svázané gumičkou do culíku. V jedné ruce držel cigaretu a ve druhé kelímek s kafem. Pozdravili se a Jirka si taky zapálil.

?Kam razíš?? zeptal se Viktor.

Jirka nadskočil, aby se mu krosna na zádech lépe usadila a odpověděl: ?Do Portugalska.?

?V tom případě přivez nějakej haš,? zasmál se Viktor hlasitě a hluboce potáhl. Nato se napil a bez přestávky mluvil silným hlasem ministra nebo senátora tak, že mu Jirka přesně nerozuměl. Viktor vypravoval o kamarádovi ? vrátil se nedávno z portugalska a dovezl celej pytlík hašiše a všichni se pak krásně zhulili. ?Co škola?? pokračoval bez odmlčení a hned si odpověděl. ?Mně chybí ještě dvě zkoušky ze čtvrťáku a SOMS, ale mám celý prázdniny, ne?? Zasmál se, aby ho všichni v okolí slyšeli vtipkovat a pokračoval dokud nedokouřil. Najednou šel kolem nějaký jeho známý, tak se rozloučil a zmizel. Jeho hlas byl slyšet dokud se za Jirkou nezavřely dveře.

V prvním patře šel kolem bufetu. U stolku si všiml známé postavy. Dvě dívky a jeden chlapec. Povzdechl si pro sebe a šel si koupit bagetu a limonádu. Stál opodál a jedl. Pozoroval bavící se trojici a když chlapec odešel, přistoupil k jejich stolku: ?Přišel jsem vás jenom pozdravit. Odjíždím na prázdniny.? Holky se usmály, vyptávaly se na zkoušky a jedly sekanou s rohlíkem. Dlouho se neviděli, proto byl rozhovor sice veselý, ale nudný. Když dojedly, odešly a Jirka vyrazil do čtvrtého patra na internet. Odpověděl na několik zpráv a konečně nadešel čas na cestu na letiště. Byl to jeho první let, ale nebál se, protože už minulý týden pro jistotu na letiště jel a všechno si prohlédl.

Na zastávce v Dejvicích stálo mnoho cizinců s kufry na kolečkách a kabelami přes ramena. Jeden starý černoch s čepicí ?Prague? a tričkem ?I ? NY? s ním dokonce začal konverzovat. Vyšlo na jevo, že učí na univerzitě v Chicagu stejný obor, jaký Jirka v Praze studuje. Když přijel autobus, popřáli si šťastný let a stoupli si každý k jiným dvěřím. Lidí bylo hodně a do dveří se tlačili nesmyslně hrubě i se svými velkými kufry, které těžko zvedali a kabelami přes ramena, kterými se vzájemně otloukali. Jirka pomalu postupoval uprostřed davu. Náhle se ve dveřích před ním něco hnulo jinak. Jednou nohou už stál na schodě, ale jakýsi muž v šedivé bundě, který stál zorvna před ním, se otočil a chtěl jít ven. Asi si spletl autobus nebo si něco zapomněl. Kdyby neměl lístek, byla velká pravděpodobnost, že ho chytne revizor, protože na téhle lince jezdili téměř vždy. Aby mu Jirka ulehčil cestu ven, odtlačil několik lidí, kteří na něj doléhali ze zadu. Ještě se na muže usmál a pokračoval v nastupování. Všechna sedadla byla obsazená a v uličce se tlačili další cestující. Jirka si stoupl do kouta, aby co nejméně překážel a díval se z okna za mužem v šedivé bundě. Běžel zrovna přes travnatou plochu mezi budovy. Pak ho náhodou zaujala dokořán rozepnutá kabelka ženy, která stála vedle a rovnala si všechna zavazadla. Ještě než se autobus rozjel, všimla si prázdné kabelky, vyjekla a rozbrečela se. Jirka se jí chtěl zeptat, co se stalo a jestli by jí mohl pomoci, ale nenapadala ho vhodná anglická slova.


Gvendolína
01. 05. 2006
Dát tip
rozhovor byl sice veselý, ale nudný...zajímavá slovní kombinace....jinak se mi to líbilo...

ssalpy
06. 12. 2005
Dát tip
Nápad dobrý. Ale tvůj "normální" styl je lepší. Nešlo to skloubit?

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Tady to asi nemělo ani cenu. Jaký je můj normální styl?

ssalpy
06. 12. 2005
Dát tip
Nevím.... prostě píšeš jinak

StvN
06. 12. 2005
Dát tip
Uvidíme, něco super mám kdesi hluboko schováno, tak se jednou dočkáš. Ach, už jsem to slíbil moc lidem.

Helga
27. 11. 2005
Dát tip
Takové literární cvičení, že... Nic úžasného, ale to se od cvičení ani neočekává. A ještě nemůžu jinak: ad Kongo: Víš hovno. A jdi do prdele. Hohó, to se mi líbí!

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Ano, cvičení. Ad ad., čas od času se tu objeví prudiči a já už nějak nemám náladu mazat se s nima jako s hovnem na botě, kam maj ve zvyku se lepit.

_Amnesiac_
17. 11. 2005
Dát tip
Nechci vypadat jako prudič, ale tohle byla taky nějaká soutěž? Zkus mi doporučit něco s pořádnm dějem a kvalitní pointou. Jinak styl mi přijde docela jednoduchej, ale piš dál, chce se to pořádně vypsat a hodně číst

StvN
17. 11. 2005
Dát tip
Co takhle "Autor sám doporučuje"? Je to úplně nahoře v seznamu děl. Taková hezká tmavá modrá.

_Amnesiac_
17. 11. 2005
Dát tip
Ještě to tu nemám tak vychytaný, mrknu na to, nedojel sem až nahoru:-)

StvN
17. 11. 2005
Dát tip
Stejně budeš nespokojenej.

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
Neboj, pro tebe mam pripravenou jednu unikatni povidku. Ona teda jeste neni hotova, ale az bude, bude unikatni.

Tragicus
16. 11. 2005
Dát tip
Uz se nemuzu dockat. :]

Tragicus
15. 11. 2005
Dát tip
Nejak mi to k tobe nesedi. Ty vety. Zdali se mi trochu... "nevypsane"? Trochu neobratne... Jak jsem kdysi napsal, nemam moc rad obycejne pribehy obycejnych lidi. To budu radeji sedet na zastavce (jak to ostatne delavam casto) a pozorovat je. Oni jsou tak strasne nudni...

jecko
14. 11. 2005
Dát tip
čo ti poviem. prečítal by som si kritiky, ale akosi sa mi nechce. každopádne, tvoja poviedka má to, o čo sa pokúšam sám a čo si na poviedkach velmi cením. je hrozne realistická (predpokladám, že sa ti to stalo), opisuje bežný život, do ktorého sa votrie niečo cudzie, zlé, niečo, čo tam nepatrí, alebo skrátka niečo, čo si všimneme. osobne mám pocit, že krádež nie je podstatou poviedky a aj napriek tomu je jej vyvrcholením. a toto vyvrcholenie, vysvetlenie predchodzích udalostí prišlo až na konci. nie je čo dodať. snad len *tip. j. ps: môj pokus o kritiku, ale ty to asi vidíš inak, tak kľudne napíš a vyvráť moje názory.

StvN
14. 11. 2005
Dát tip
Možná se mi to nepovedlo tak dobře, jak píšeš, ale o tom ta povídka je. Stalo se mi to téměř přesně tak, jak je psáno. Díky.

pekylau
12. 11. 2005
Dát tip
Výstižně popsané dvě normální hodiny normálního kluka. Možná bych to ve stejném časovém úseku situaci rozvedl pro několik základních lidských typů, aby se v tom všedním zrcadle mohli zahlédnout všichni [viz pestrá kritika výše]. Slušnak - typ holt dnes není moc in. ´´Dramatická´´ zápletka - no když to musí být. Zkrátka a dobře - ´´Pašík´´ je bez konkurence, ale mě se líbí i obyčejný dny.

plovárna
11. 11. 2005
Dát tip
Taky jsem se nudila. Líbila se mi jenom ta část s Viktorem, je z toho cítit takový ten odstup, kdy Jirka jedním uchem poslouchá a jednou nohou je v Portugalsku. Už jsem si myslela, že bude muset přivézt nějakou zásilku :o)

Empty
09. 11. 2005
Dát tip
Do nebe volající nuda + naprosro nezáživnej a nezajímavej styl

StvN
08. 11. 2005
Dát tip
avi

Vitex
07. 11. 2005
Dát tip
kam se to písmák dostal... (nebo snad nikde jinde nikdy nebyl ?)

StvN
07. 11. 2005
Dát tip
A čeho se ta tvoje poznámka týká?

Narvah
07. 11. 2005
Dát tip
ten prolog mi nekoreluje s tím následujícím. jinak až na to, že jirka pustil z autobusu ven chlapa -zloděje, mi to přišlo takový o ničem. jako popis se mi to líbí.

StvN
07. 11. 2005
Dát tip
Prolog je na piču, uvědomuju si to čím dál víc. Dík.

Kandelabr
07. 11. 2005
Dát tip
moc mě to nezaujalo, přišlo mi to sterilní a takové jako poučující.

StvN
07. 11. 2005
Dát tip
To ten prolog. Já ho smáznu.

Plopez
07. 11. 2005
Dát tip
Máš tam dobrý věty. Třeba: "Dlouho se neviděli, proto byl rozhovor sice veselý, ale nudný. " Jinak mě pointa spíš zaskočila, než potěšila. Mě by se to líbilo víc celý tak nějak příjemně o ničem, jak tomám rád :)

StvN
07. 11. 2005
Dát tip
No, kluku, ty máš taky pravdu. A zrovna tuhle větu si pamatuju dobře. Je jenom škoda, že si toho všimne málo lidí. Jakože to je záměr a né náhoda.

Vitex
06. 11. 2005
Dát tip
Takový písmácký průměr... Barman : ani snad nechci vědět, co obvykle tipuješ...

eleja
06. 11. 2005
Dát tip
prolog je skvely, ale nejak mi tam chybi pointa nebo tak neco :-)

Barman
06. 11. 2005
Dát tip
Vitex: Je to prosté- co se mi líbí. Nejsem náročný a proto jsem šťastný, neboť nejsem žádný šťoura a morous

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Ono asi když člověk zrovna nepíše o obětech nacismu nebo o týrání dětí, tak to nikoho nebaví, nevadí. Osobně tohle dílo nepovažuju za zvláštní ani skvostné, ale to, co píšete proti němu, je z vaší strany evidentní nepochopení záměru, což vám ale nutit nemohu a nebudu. Zase se vracíme totiž k tomu, co čtenář od díla očekává a co dílo skutečně obsahuje. Dík za ohlas, aspoň se něco naučíte.

pozorovatel
06. 11. 2005
Dát tip
slušňák je nudnej

kongo
06. 11. 2005
Dát tip
ty budeš dost zakomplexovanej, zapšklej a /nejen literárně/ neúspěšnej, autore. Ale co, i tací s námi sdílejí planetu :).

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Víš hovno.

eleja
06. 11. 2005
Dát tip
a jaky byl teda zamer??

kongo
06. 11. 2005
Dát tip
To jo, ale aspoň nemám komplexy z vlastní malosti a nemyslím, že každý moje literární uprdnutí je hodný zájmu :).

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
kongo - víš hovno, stačí ti to? Jsi nula a tvojr názory jsou taky takové. eleja - nasrat konga

kongo
06. 11. 2005
Dát tip
je mi tě líto a přeji brzké najití holky, práce, či školy, kam tě vezmou

eleja
06. 11. 2005
Dát tip
dik za vysvetleni :-))

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
To všechno už mám za sebou a to všechno svědčí o tom, jakej jsi hlupák, když tak píšeš. Jak říkám, víš hovno a poučuješ. Jenže tady jsi na špatným dvorku.

pozorovatel
06. 11. 2005
Dát tip
kongo.... to je konstruktivní geometrie, že jo?:)) hezkej alternick... tak co řešit?

kongo
06. 11. 2005
Dát tip
:) Kdybych neměl pravdu a ty o mně smýšlel tak, jak demonstrativně deklaruješ, neměl bys nejmenší důvod mi tvrdit, "co už máš za sebou"...ba ani by ses se mnou neměl důvod bavit. Teď vidím, že jsi na tom fakt zle. Tudíž...omlouvám se za výše napsané a přeji hodně štěstí při získávání holky, školy, práce...a třeba i těch literárních úspěchů.

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Dej mi už pokoj do prdele a jdi si honit ego jinam. Já se z tebe neposeru, tak už se s tim smiř.

kongo
06. 11. 2005
Dát tip
:o) jistě

Griff
06. 11. 2005
Dát tip
nějaký akčnější autor by rozehnal hrdinu za padouchem, ale to se v životě stává málokdy a také by to smrdělo "amerikanštinou". lhostejnost k okolí zapříčiňují soukromé starosti a váhání, zda se spálit, když se to přímo nedotýká, či ne. ...a tady si i slušňák zarděl, jako pitomost způsobil svou ohleduplností, že pašákovi třeba neřekl: "Sedni si na prdel a počkej, až nastoupíme. Vychcat ses měl dřív." následovalo by plácání do stehen a když by se čórkaře nepodařilo zhaftnout, tak na něj alespoň upozornit. tohle - dle mého amatérského názoru - povídka je a trpká. hl. hrdina rovněž doplácí na jazykové nedostatky a TY na svou skrytou čistotu. :~))) ...to asi ne, ale fuk. zdarec a až na pár slepých ramen - dávám

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
No vida. Tys pochopil autorskej záměr a dokonce jsi to byl schopnej říct, což já nemohl. Díky.

Micro
06. 11. 2005
Dát tip
No, nemůžu moc souhlasit s Griffem. Podle mě hlavní hrdina vůbec nebyl lhostejný k okolí, naopak, byl tak ohleduplný, až pomohl "tomu nesprávnému", ovšem je proto špatný? On to dělal z dobré vůle, takže je to sporné, navíc si - podle mě - svou chybu ani neuvědomil, tedy co tak můžu říct z těch posledních několika vět. To už je druhá věc. Samotná povídka je teda napsaná dost jednoduše, ale vzhledem k tomu, žes ji psal jen kvůli konci, to beru. Kdybych měl rýpnout, zkritizoval bych prolog, který vlastně z příběhu dělá šablonu, kde je na příkladu ukázáno, co se taky může slušňákovi stát... stačilo by to několika odstavci opsat - to, jaký byl... Jinak ještě jedna maličkost - když to byl takový slušnák, řekl bych, že by nekouřil, i když samozřejmě vyloučené to není. K příběhu - jak jsem říkal, kdyby se to rozvedlo, mohlo by to být lepší, i tak jsi na něco poukázal, podle mě právě na to, že i když chce být člověk "dobrý", ne vždy se to musí povést a někdy to dokonce někomu může uškodit. Takže docela dobrý. Za konec *. PS: Podobný šmejdy nesnáším, jednou jsem viděl, jak se jeden špinavej cikán v kožený bundě snažil ukrást peněženku nějakýmu Japoncovi (styl bunda přes rameno a mačkáme se), ale nepovedlo se mu to, pak z tý tramvaje vystoupil, měl jsem chuť mu rozbít hubu, fakt špína.

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Taky máš pravdu. K tomu kouření. Já měl původně trochu větší plán, ale nakonec jsem to napsal krátce. Chtěl jsem vylíčit normálního člověka, jakých je mezi námi nakonec hodně, slušně vychovaní, co podrží dveře, když má někdo tašku atd., což ale neznamená, že nekouří, dokonce třeba nefetujou nebo že nemaj jiné moderní neřesti, přesto jsou to stále slušní lidé, kteří se ale občas dostanou do situace, kdy právě tou slušností někomu jinému ublíží a teď je otázka, jestli ta slušnost, ta daná výchova, nenahrazuje vlastní rozum a intuitivní uvažování nad každou situací, protože nakonec to, že někomu podržim dveře, je už reflex a nekoukám na to, proč to dělám a co tim můžu způsobit. Je to asi téma na celej román:) Díky.

Micro
06. 11. 2005
Dát tip
Jj, mohl bys nějaký zkusit napsat :). Co se týče té "autamatické" ohleduplnosti - řekl bych, že když není člověk hloupý, dojde mu, co "jo" a co "ne". Kdybych viděl, že je ten člověk spěchající z autobusu "tmavší pleti" nebo jinak "podezřelý", rozhodně by mi došlo, o co jde. Pokud by mi to nedošlo a protože jsem slušný, pomohl bych mu, musel bych uznat, že moc inteligentní nejsem, pak by mi podobné chování opravdu bylo na škodu :).

StvN
06. 11. 2005
Dát tip
Potíž je, že nemůžu zatim napsat nic většího, doku nenajdu styl, kterým bych to podal. V týhle povídce je dost, jak to říct, na pytel. To bych ani psát nechtěl a ani po sobě číst.

Micro
06. 11. 2005
Dát tip
Chápu :). Je fakt, že tohle je tak trošku umělý, sice napsané bez chyb, ale i bez nějakého osobního stylu, možná kdybys trochu ubral na právě tom dodržování dokonalosti, ale někdy si zkusil psát víc intuitivně, expresivněji, mohlo by se to právě v tomto promítnout, ovšem v tomhle ti radit nechci...

Barman
05. 11. 2005
Dát tip
Na ja, gut. Seš dobrej vypravěč, sice už jsem četl lepší, ale v porovnání s tím co obvykle tipuju je to paráda

trochu jsem se bála, po přečtení toho prologu, ale je to fakt výborný... MILUJU příběhy bez začátku a bez konce a bez děje! tip :)

kongo
05. 11. 2005
Dát tip
Tak trochu zívačka. Velmi "moderní" a nicnesdělující.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru