Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Elfové a jejich podstata

09. 11. 2005
0
0
1848
Autor
Saidhi

Jen tak trochu o elfech z jiného soudku, než na jaký jste asi zvyklí. Snad to některé skalní příznivce čistých přírodních elfů, kterým se nevyrovnají žádné jiné bytosti, přespříliš nerozhořčí....

  Většina z nás má představu(a většinu elfů nevyjímaje), že tato rasa je něčím víc než ostatní, že je jim nadřazena. Avšak není tomu tak. Elfové se svými vlastnostmi a chováním přespříliš neliší od ostatních, nejsou tak neomylní a dokonalí, jak se na první pohled jeví, pouze se naučili povznést se nad své chyby, nahlížet na ně ze zcela jiného úhlu a smířit se s nimi. Což ovšem neznamená, že by se pro příště nepoučili a nevyvarovali se jich. 

  Celkově jsou duševně na vyšší úrovni, která se dá přiblížit snad pouze k duševní úrovni tibetských mnichů v meditaci. Zdá se, že vše jako by plyne okolo nich a oni se pohybují mimo známý prostor a čas. Není to tak docela pravda. Elfové, stejně jako ostatní živé bytosti, se velmi zajímají o dění okolo sebe, ale opět to nedávají tak najevo. Jejich dlouhý život jim umožňuje stát se v tomto "oboru" zcela dokonalými, na což zbylé rasy prostě nemají dostatek času nejen kvůli nízkému věku. Dalo by se vlastně říct, že dokázali potlačit veškeré své negativní emoce, jako je strach, smutek, zášť, zloba, závist… Nebo je alespoň utlumit natolik, aby mohli žít v harmonii s přírodou, kterou velmi milují.

  Mylnou domněnkou je také hledat elfy pouze v lese či snad na lukách, pasekách i mýtinách. Můžete je denně potkávat na ulici, ve městě, dokonce i doma(!)a nevšimnout si jich. Tito zdánliví lidé se zvenčí nijak neliší od ostatních, snad jen poněkud plavnějšími pohyby. Když se jim však podíváte do očí, zastavíte se a promluvíte s nimi pár slov, ucítíte, jako by vámi projel blesk (někdy postačí i krátký pohled na onoho elfa). Mají velké osobní kouzlo, které se však nedá k ničemu přirovnat, vždy něčím upoutají a vyzařuje z nich velká, jako by stříbrem ověnčená aura. Tito městští elfové, žijící mezi lidmi, mají také zřídka kdy zašpičatělé uši, což je spíše jev vyskytující se u elfů žijících mimo lidskou komunitu. Také výška je dosti zavádějící a matoucí. Byl by na velkém omylu ten, kdož by si myslel, že pravý elf musí být nutně vysoký alespoň 199cm. Příslušníci této rasy mohou, ale nemusí být takto vzrostlí, spíše se setkáváme s opakem, kdy jedinci měří tolik co průměrný člověk-mezi160 a 170cm, což opět platí spíše pro městské elfy, což opět znesnadňuje jejich poznání. Asi se ptáte: Ale proč? Proč se takto "schovávají"? Odpověď je jednoduchá, prostě nemají potřebu na sebe nikterak upozorňovat, zvláště pokud se jedná o elfa žijícího mimo lidskou společnost, u kterých tato vlastnost již hraničí se strachem(uvědomte si, kolikrát jste při procházce lesem potkali nějakého "člověka", který se vynořil jako by odnikud?-a popravdě).

  Jinak všichni příslušníci tohoto národa milují nadevše přírodu a vše živé i neživé(a teď bych se setkal s velkým odporem, pro elfy totiž žije a dýchá vše)v ní. I ten elf, který žije ve městě, má plný pokoj květin a alespoň jedno zvíře(nejčastěji psa), se kterým si povídá(ano, skutečně na něj mluví, jako by to byl člověk), v důsledku čehož se třeba na procházce setkává s udivenými a pochybnými pohledy.

  Zajímavé je, že ačkoli jsou elfové tak zdánlivě vyrovnaní a klidní a nic si nepřipustí přímo k srdci, velmi je ranní zrada a pomluvy domnělých "přátel a kamarádů", zvláště, když ho pomlouvají za jeho zády. Snad proto tolik nesnášejí lži a přetvářku a snad také proto se sami jako by přetvařují. Zvenku na nich není příliš znát, ale hluboko v sobě mají velkou ránu, která se nikdy zcela nezhojí. Pro elfy platí jedno:PEVNÝ, VYROVNANÝ ZEVNĚJŠEK, MĚKKÉ, ZRANITELNÉ JÁDRO. To je jejich podstatou a také vše, co bylo řečeno výše.


Saidhi
10. 11. 2005
Dát tip
Jak jsem zde už předeslala, psal to můj velmi dobrý přítel, nikoli já.(to jen pro připomenutí) Jinak každý na to má jiný názor, vidí věci jinak. A tahle myšlenka o elfech je zase další pohled na ně. Toť asi vše. Záleží na každém, jak si tento článek vyloží.

moebius
09. 11. 2005
Dát tip
Tak za prvé, nebojíme se žít mezi lidmi, připisovat nám strach jako motivaci jakéhokoliv jednání je zavádějící. Někteří z nás nežijí s lidmi proto, že lidé nám nerozumějí a my máme na žití spoustu krásnějších věcí než vysvětlovat zabedněným lidem něco, co nechtějí pochopit. Za druhé, dokonce ani zrada a pomluvy nás neraní, žádný elf si to nebere osobně, zraní se jen ten kdo zradí a pomlouvá. Za třetí, nejsme dokonalejšími proto, že máme víc času než ostatní, ale proto, že jsme se tak rozhodli. Dokonalost není proces, který musí být dovršen, ale stav, který je třeba prožívat. A na to stačí okamžik tady a teď. Píšeš o tom, že jsme se povznesli nad své chyby. Ve skutečnosti je to tak, že žádné chyby neděláme. Chyba je něco, co se stalo v minulosti a napravit se dá jen v budoucnosti. Elfové žijí jen v přítomném okamžiku a ať udělají cokoliv je to dokonalým vyjádřením jejich podstaty. Elfové dokonce už žijí i na vesnicích, chodí do práce, řídí auta, brouzdají po internetu a píšou kritiky do Písmáka.

Flavia
09. 11. 2005
Dát tip
No jak myslíš, vám elfomanům se to těžko rozmlouvá :-) moebius: včera jsem měla pocit, že jsem Napoleon....

Saidhi
09. 11. 2005
Dát tip
Jo, a jedním z nich jsi zrovna ty, viď? Já se neodvažuji nazývat elfem, protože k jejich duši, vlastnostem a všemu mám velmi, velmi daleko. To by byla veliká drzost. Jinak toto psal jeden můj přítel, o kterém bych mohla směle tvrdit, že je elfem duší... Vzácný případ, velmi. Každý na to má jiný názor, podle tebe je to třebas tak, podle něj jinak, podle mě úplně jinak. Záleží jen na člověku, jak si co myslí a přetvoří. Mě se na tomto jen líbí, že se mu podařilo přiblížit elfy více k lidskosti a tím je učinit bližší a i lepší, v určitém ohledu. Což je opět pouze můj názor. Jinak díky za kritiku....

moebius
09. 11. 2005
Dát tip
elfomanům lze ledacoz rozmluvit, ale kdo je Elf, ten to prostě Ví. Je fakt, že až teprve tohle povídání mě přivedlo k popsání sebe sama jako elfa, ale bylo hodně hodně podobné jiným popisům, které používám, jako třeba "duchovní průvodce", "anděl" nebo "mistr" - i o nich jsou naprosto zkreslené představy.

Saidhi
09. 11. 2005
Dát tip
Hmmmm, tak mám pocit, že tu máme jednoho arogantního elfíka s nosánkem pěkně nahoru.... ale když si myslí, že je tím, čím tvrdí, že je... Asi mám prostě o elfech jiné představy....

moebius
09. 11. 2005
Dát tip
mezi elfy se říká: "jen elf pozná elfa" Saidhi, nemáš odvahu? čeho se bojíš?

Saidhi
09. 11. 2005
Dát tip
Nechci se prostě vydávat za někoho, kým nejsem.... Alespoň ne zcela. Miluji přírodu, zvěř, ráda se jen tak sama toulám, rozmlouvám se stromy, píši, zpívám, kreslím, skládám básně... Věřím.... Ale jsem stále jen člověk. To ze mne elfa nedělá... Možná moje duše má trochu z těchto přírodních bytostí, ale to je asi tak vše. A hlavně-to by měli posoudit také ti druzí....

moebius
09. 11. 2005
Dát tip
"lidé jsou často tím, za co se vydávají" (Robert Fulghum, Třetí přání) Žádný jiný člověk ti neodpoví na otázku Kdo jsi? Ani ten sebemoudřejší. Na tu můžeš odpovědět jen ty sama. A nikdo, žádní druzí, neposoudí jestli je tvá odpověď dobrá nebo špatná. Takže tvé reakce "ne, nejsi elf" nebo "ano, jsi elf" vůbec nic neříkají o mě, ale jen o tobě. Saidhi, máš krásnou duši, třeba se jednou potkáme.

Saidhi
09. 11. 2005
Dát tip
Dávám ti za pravdu, příteli. Můj problém tkví v tom, že se bojím tvrdit jistě, že opravdu jsem elf... Ráda bych jím byla, ale příliš nevěřím, že bych se jím někdy opravdu stala... Také doufám, že tě někdy poznám lépe. Zatím nashledanou.

Presbyter
09. 11. 2005
Dát tip
Nejsem si jistý, je-li tento text míněn vážně nebo jako recese. Že nazýváš citlivky a sensitivy "elfy" je tvoje věc, každý si podobné lidičky může nazývat, jak chce. Ale docela by mě zajímalo, proč zrovna elfové? Fantasymánie by měla mít své meze. Jo a hlídej si gramatiku, vedle elfštiny si přiber i češtinu (zrada raní, ne "ranní" - nebo snad tvoji elfové znají i nějakou zradu "večerní"?)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru