Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední myšlenka

09. 12. 2005
1
0
346
Autor
kivilaakso

Pozoroval svoje ruce a jakási nevyslovitelná, vnitřní úleva z toho, co se konečně odhodlal učinit, mu zaplavovala tělo pocitem blaha a souznění. Bolest se mohla zdát nesnesitelná, ale v jeho rozpoložení se dala docela lehce posunout někam za hranice vnímání, dala se odložit na později.
Zavřel oči a zatnul zuby, snažil se již na nic nevzpomínat a pročistit mysl, ale přece se nakonec nedokázal přemoci a aspoň v myšlenkách sevřel v náručí tu, kterou nemohl mít. Tu, kterou bezmezně miloval, tu, díky které pochopil, že určujícím prvkem života není láska sama, ale bolest, jež z ní vychází. Viděl ji docela zřetelně, krásnou a výjimečnou, tak jako si ji pamatoval z jejich posledního setkání, které pro ni jako obvykle neznamenalo nic, ale pro něj to byla poslední kapka, kterou mohl snést. Kterou byl ochoten snést. Viděl znovu její úsměv v odstínu včelího medu, její pohled v barvě letní bouřky, její duši v tónech nejsmutnějších balad.
Láska je mor. Neuvěřitelně nakažlivý a smrtelně jedovatý mor, před jehož chtivými spáry není úniku a na jehož následky všichni bez rozdílu věku či pohlaví nakonec doplatí. Teď už to věděl a jediné, čeho litoval, bylo, že ona už jeho vyznání neuslyší. Bylo jedno, jestli si ho vůbec zasloužila slyšet, nebo ne, ale srdce mu přesto sevřela neurčitá bolest z šance, kterou promrhal a kterou už nikdy nedostane. Ale snad to tak nakonec bylo lepší. Lepší pro ni, neboť ublížit jí by byla ta poslední věc, kterou by chtěl. Její štěstí, její láska a její život půjdou dál. Jeho život se zasekl v koloběhu neštěstí, bolesti a věčné tmy, ale on si naštěstí uvědomil, že osvobození se dá dosáhnout a že je to jen otázka času a odvahy.
Zhluboka se nadechl. Byla pryč, na hony vzdálená a přesto vždycky při něm, držíc ho ve dne, v noci za srdce a udávajíc jeho bezcílným dnům směr, kterým už ovšem dál nemohl jít. Dala mu světlo a dala mu smysl, sama nezúčastněná a přece tolik zahrnutá do všeho, co dělal nebo dělat chtěl, do všeho, co cítil nebo měl cítit. Dýchal ji s každým novým ránem, cítil ji ve vzduchu, jeho život jí byl prosycen od trpkého začátku až do strastiplného konce.
Znovu otevřel oči a podíval se na svá zápěstí, která se ztrácela v záplavě krve vytékající z jeho otevřených žil. Zachvěl se při tom pohledu a pak upadl do bezvědomí. Jeho poslední myšlenka patřila jí.

Peterii
12. 12. 2005
Dát tip
To znám,naštěstí ne až do konce. Tobě se to přihodilo,ve snu,v realitě?Asi marná otázka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru