Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Starobní závan nacionalismu v tramvaji

18. 12. 2005
2
0
924
Autor
johanne

Vlastně nešlo o nic. O bohapusté nic. Studenti se vraceli ze svých domovů do svých přechodných domovů, vášniví vyznavači nedělních předvánočních nákupů se vraceli do reality a nešťastníci s tupými lokty ve větru vláli za napěchovanou tramvají, přivřeni rukou do dveří. Vlastně nešlo o nic. O bohapusté nic. Bohužel o ikonynepusté nic. Ale stalo se, stalo, vozem jel i revizor.

 

Našel, co hledal a mohl být šťastný. Obyčejná situace, kdyby onen černý pasažér nebyla jistá Asiatka s dcerou. Tradičně se hádali o pokutu a o neoznačeném lístku, který mohl být označený, kdyby nebyla nacpaná tramvaj a žena mohla dojít k označovači jízdenek, od něhož ale, jak moudrý pan revizor vidí, je v momentální situaci odříznuta. A pan revizor se domáhal vyšších autorit a gradoval své burácení, nejdřív městská policie, pak cizinecká policie, pak samotný národ. Co si o sobě, ženská, sakra myslíte, že Češi tady budou platit a vy si klidně budete jezdit zadarmo? Kde si myslíte, že jste? Na Čáře obě hezky vypoklonkoval z tramvaje a zuřivě dál telefonoval. Další vývoj je mi neznámý.

 

Nevěřila jsem té ženě ani slovo, neboť mám k důvěře v upřímnost asijských obchodníků rezervovaný postoj. Nepochybuju o tom, že revizor vietnamské tržnice obecně taky nevzývá s láskou. Vlastně ani nikoho takového neznám. Lidé jsou v postoji k nim totiž schizofrenní. Vyčítají jim, že mají na svědomí krach českých textilek a zavádějí k nám brakové zboží. Ale nakupují u nich, protože doma se nikdo nedívá, jestli chodíte v teplákách od Adidasu nebo Lodidasu. A protože neprodávají nábytek nebo pračky, je tu za jistou mez vytěsňována ona logika "Nejsme dost bohatí na to, abychom si mohli kupovat levné věci". Jsou pro nás vietnamští obchodníci nutným zlem?

 

Jenže tady nejde o to, jestli někomu ze zásady věřím nebo nevěřím jen proto, že není z "mého" národa. Copak lze v okamžiku zapomenout na všechny Čechy, kteří taky jezdí na černo? Vždyť jde jen o laciné vybíjení osobní nevraživosti, které je umožněno momentálním pocit převahy. Dovedeno ad absurdum, proč mají Češi důchodci a děti jiné podmínky než jiní Češi?

 

Možná mám odtažitý pohled. Nemám ani žádný důvod považovat se za nacionalistku.

 

Ale vlastně o nic nešlo.


johanne
18. 09. 2006
Dát tip
petr(angel): upřímně, tohle nejsou ani tak úvahy, ale jen takový nápady, reflexe okolního dění - trochu jako příspěvky na blog (nicméně, k založení blogu jsem se ještě nedobrala :) a prostě mě jen zajímaly nějaké reakce. Je to jen takové naťuknutí, takže ano, může to působit plytce.

petr(angel)
10. 09. 2006
Dát tip
Dendros:-D proc tam nekdo tolerantni bude? protože se to naučil:-D apokud ne,tak náš pozdrav neobdrzi nebo mu nebude venovat pozornost, protoze bude mit dost vlastnich problemu ve vlastnim netolerantnim spolecenstvi a k clanku a autorce: Johanne Johanne už zase do uvahy cpeš dvě témata a mixuješ je dohromady...vidíš co tady pak tvoříš za zmatky mezi svými čtenáři:-D k forme plati totez co jsem ti psal k jine z tvych uvah...na dobrou uvahu je to moc plytke a nekonkretni...nemas vmezeny pojem ktery chces kritizovat, nemas ho dobre rozebrany...neni to uvaha, jako spíše zamyšlení nebo snad volné asociace(ale abych nebyl tak negativisticky, tak styl vypraveni maš pěkný...napiš zas nějakou povídku, tam jsi nepřekonatelná)

warman
03. 01. 2006
Dát tip
Jasně no, nešlo o nic a šlo o všechno, žádní druzí nejsou.

Dendros
03. 01. 2006
Dát tip
Jj, lidé jsou dost netolerantní vůdči odchylkám. Vlastně je tomu tak všude v přírodě... Jenom nechápu, proč do kosmu furt posíláme ty srdečné pozdravy a hlavně proč si myslíme, že když tady není nikdo tolerantí, tam bude.

johanne
30. 12. 2005
Dát tip
tatto: nemyslím si, že každá žena z Asie je vietnamská trhovkyně. Ten revizor mohl být klidně prostě xenofobní a mohl se stejně chovat k jakémukoli cizinci. Spojitost té příhody s postojem k těmto asijským obchodníkům je moje, jsou to dvě témata, čistá asociace, úvaha. Spíš moc nevidím smysl v tom, na co poukazuješ. Ostatním díky za názory :).

Dickers
30. 12. 2005
Dát tip
Spousta slov má spousty významů-to bychom se museli pozastavovat za každým slovem johanne-hezká úvaha, vím o čem píšeš:)

tattoo
25. 12. 2005
Dát tip
Jedna vec mi ale vubec nedava smysl. Myslis ze kazda zena z Asie je z Vietnamu? A kazda zena z Vietnamu je nutne trhovkyne? Nebo mi snad neco uniklo?

Gonsales
18. 12. 2005
Dát tip
ano neslo o nic..protoze se to netykalo nas..hm?!(usklebny smajl..nevim jak se pise:)

Dickers
18. 12. 2005
Dát tip
Tam, kde se vybýrají těžce vydělané peníze, je vždycky veselo.Občas nejvíc řvou ti, co mají kapsy plné:-)*

podezdívka
14. 12. 2005
Dát tip
Na vietnamských tržnicích ze zásady nenakupuju a nemám rád ani zakomplexovaný revizory, co si vlastní neschopnost jiné seberealizace, vybíjejí na neviných pasažérech. Za dílko tip*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru