Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šaty dělají člověka?

18. 12. 2005
7
1
1133
Autor
Levi

?Snad si nemyslíš, že půjdeš takhle někam mezi lidi.? Tato věta pravděpodobně vyvolá v mužské části čtenářstva nepříjemnou reminiscenci vedoucí ke kyselému úšklebku s myšlenkou konfliktu partnerky a jejích představ mužské garderoby. Ano, opravdu to nejednou slyšel každý chlap s alespoň minimálně vyvinutým sluchovým ústrojím. A rozsah těchto vzpomínek je bohatý stejně jako je versatilní tato věta, která nabírá obrátek zpravidla v přímé úměře se stoupající důležitostí zevnějšku. Ano, kritických hranic nabývá před návštěvou divadla, svatby, plesu či firemního večírku. Ať už jde o bílé ponožky nedbale schované pod kalhoty s puky, tričko s reklamou na oblíbené pivo pod košilí či nošení těch skvělých a pohodlných pracovních bot namísto tvrdých a puchýřotvorných kožených polobotek. To vše dokáže ženu proměnit v chodící Papinův hrnec, syčící a natlakovaný k prasknutí. Muži bohužel nedokáží kloudně oponovat, a tak si většinou musí vystačit s chabým ?Prosím Tebe, vždyť je to úplně jedno?, nebo s obdobně nesprávným ?Toho si nikdo nevšimne. Nebo myslíš, že nás tam budou studovat?? Na takto lehce přihraný odpal žena zpravidla s chutí opáčí něco o vztahu s idiotem a ?ať se kouká fofrem převlíknout?, v horším případě zatrpkne a odmítne jít do společnosti ?s takovým ignorantem a šosákem.? Muži pak nezbývá než rezignovaně a se sklopenou hlavou odejít do šatníku (pískaje si Poslední bitva vzplála) a provést nezbytné metamorfózy svého zevnějšku, a tak zatímco si žena užívá divadelní hru či společnost na večírku, muž se ošívá, neboť to drahé tílko ze značkového obchodu škrábe a ty boty z poctivé vepřovice s příplatkem za anatomické tvarování tlačí na palcích a nedá se v nich rozumně chodit.

            Problémem je, že z této situace není úniku. Nabízí se jistá alternativa najít si partnerku, která tyto mužské vrtochy toleruje, ba co lépe, třeba si jich ani nevšimne. To je ovšem značně krátkozraké řešení. Pánové, rovnou vám říkám, nedělejte to! Sice se dočkáte vytouženého klidu a míru a možná vás i slečna pustí po oficiální části večera do oblíbené zakouřené hospody (eliminace další oblíbené věty stylu: ?Kdo to má furt prát, když se taháš po hospodách?), ale na rovinu, takové ženy většinou nebývají sex idoly našich srdcí, ba naopak vzpomínka na ně bývá vhodným lékem na uklidnění rozbouřených hormonů. Nebo snad myslíte, že elegance Franca Cristaldiho pochází odjinud než z tvrdé ruky jeho ženy Claudie Cardinalové? Ano, pánové, zapomeňme na Belmonda, Newmana, i McQueena a jejich styl nedbalé elegance, na který se lepilo tolik žen a přiznejme si, že většina jejich postav byla beztak zabita dříve, než to vůbec mohlo jejich obdivovatelkám začít vadit.

            Proto apeluji na ženy, na naše lásky, buďte prosím shovívavé a občas i velkomyslné a přehlédněte občas nějaký ten neladící kousek garderoby a dopřejte svému partnerovi alespoň trochu toho pohodlí, tak málo dopřávaného v společenském oděvu.

           


1 názor

Báječné osvěžení dnešního pošmourného dne.

Vaud
18. 12. 2005
Dát tip
námět dobrej * trochu bych to ještě graficky oddělil, aby to nebyl jednolitý text mě vždycky manželka pošle od výtahu zpátky se převléct - prý si mě do té doby neprohlížela, ačkoliv jsem seděl už 2 hodiny na schodech kompletně oblečený nebo mi taky jednou řekla, že si nevšimla, že jsem ostříhaný, protože se mi za celý den na hlavu nekoukala... je to těžký

hai_mal
18. 12. 2005
Dát tip
:-))*

Incognito
18. 12. 2005
Dát tip
jojo, pěknej fejeton ;-))) no, uvidím..jestli svýho budoucího potenciálního partnera budu nutit převlíkat se... ;-)))*

frog
18. 12. 2005
Dát tip
Hele, super text, ale fejeton to fakt není, je to spíš taková jako delší prosba s široce rozvedeným zdůvodněním. fejeton vypadá asi takhle: na začátku něco nadhodíš, nějakej ten aktuální problémek - no tak to by bylo v prostředku to řešíš z různejch úhlů pohledu - dejme tomu na konci celý dílko zakončíš pointou - ta v tom fakt neni. Tak že znovu a lépe :-)

vesuvanka
18. 12. 2005
Dát tip
:-))) TIP

Káčátko
18. 12. 2005
Dát tip
To mě pobavilo, i když to není pravý fejeton :) t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru