Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocit viny

30. 12. 2005
0
0
1194
Autor
Pavel_Vot

 

 

     Provází nás od narození a bez přestání si ho připomínáme. Pocit viny. Jsme vinni za bolest matky při porodu a také za její nevyspání, když nám rostly první zuby. Jsme vinni za nervy rodičů, když jsme přinesli pětku ze školy a poznámku v žákovské knížce, snad za házení houbou po třídě.

     Pocit viny nás provází i v dospívání. Vyčítáme si slzy naší první lásky, kterou jsme nechali stát opuštěnou v dešti a vztek kamaráda, se kterým jsme nechtěli jít krást sousedovi zralá jablka. A mnohem později se dostaví pocit viny třeba i za zapomenutou špinavou košili na opěradle židle v kuchyni.

     Pocit viny má mnohé podoby a záleží jen na nás, zda se jím necháme ovládnout. Zda se necháme vmanipulovat do pozice viníka a pak se brodit a plácat v tom šíleném pocitu.

     Každý ovládá a řídí svůj osud. Ovlivňuje své okolí a tím je částečně vinen za osudy druhých. Záleží pouze na nás, jak se k tomu všemu postavíme.

     I mnou cloumá pocit viny. Ano.

     Ovšem mohu se každému podívat do očí a o to v životě jde.

 


Dendros
03. 01. 2006
Dát tip
Naštěstí je vina jako velká střecha, jejíž váhu lidské pilíře nenesou sami, ale každý jen svůj díl

Mezon
30. 12. 2005
Dát tip
... cítím se nevinen ... ... možná proto ... že mě ještě nikdo neobvinil ... stejně jako já nikoho ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru