Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Upadá kultura?

02. 01. 2006
0
0
5723
Autor
Stanger

Dnes jsem se díval na televizi, konkrétně na ČT 24, na rozhovor s Hrušinským (nejspíš nejmladším). V něm moderátor říkal, že v dnešní době kultura upadá. Mě se to však nezdá. Kultura se mění to jistě, ale nazývat dnešní dobu úpadkovou? Točí se spousty filmů. Divadla jsou plná. Vznikají nové televize. Stačí se pouze kouknout na internet, aby jste zjistili, že kultura na tom neni tak špatně. Vyhledat servery podobné Písmáku a uvidíte, že kdokoliv se teď může na kultuře podílet (včetně mě) a také se podílí. Definice kultury totiž zní: "Historicky podmíněný souhrn hmotných a duchovních hodnot vytvořených a vytvářených lidstvem v procesu společenské a historické praxe a charakterizující historicky dosažený stupeň ve vývoji společnosti."

Většina lidí, aspoň podle mě, bere kulturu spíš jako starou dámu, která poslouchá vážnou hudbu, jednou týdně je v galerii a na večer si otevře román 300 let starý o 900 stránkách. Ale to už se moc rozepisuju a uniká mi základní otázka: Myslíte si, že kultura upadá? Podle mého názoru ne.


G_B_Show
08. 01. 2006
Dát tip
četl jsem skoro celou diskuzi a slovo sushi jsem si vždycky zaměnil za slovo hamburger a pak jsem se tomu strašně dlouho smál :-)))

Che_(ops)
08. 01. 2006
Dát tip
Co to ma bejt, ty si ze me snad delas srandu nebo co... :-))) Ted sem to udelal taky a stalo to za to :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

G_B_Show
08. 01. 2006
Dát tip
já vim, já vim :-) miluju tvý diskuze ! :-)))

Che_(ops)
08. 01. 2006
Dát tip
Proc, co je na nich tak zvlastniho? Nahodou to vsechno pisu vetsinou v takovym tom svym rozhorceni (to jsou takovy ty rozohneny vlny), ktere strida o neco rozvaznejsi pokus o nadhled (to jsou ty pasaze s mensim mnozstvim preklepu).

G_B_Show
08. 01. 2006
Dát tip
je to na nich dobře poznat líbí se mi právě hrozně moc ten zápal, já ho mam jen pro určitý témata, kdežto ty snad pokaždý a to pak má všechno úplně jinou šťávu

Che_(ops)
07. 01. 2006
Dát tip
Samozrejme, kdyz si koupis susi nekde na ipaku, takze to neni opravdovy susi - chybi tomu vsechno od tradicni pripravy, vztahu k tomu jidlu, tradici k atmosfere a smyslu. To samy o tom bubnovani - to, ze to ma nejakej nazev jeste neznamena, ze jde opravdu o tu proklamovanoiu cinnost. Nemam rad, kdyz vytrhavas takovy veci z kontextu. Prijimani bez porozumemeni, bez znalosti smyslu, to je konzum. Navic se toho vetsina lidi ucastni jenom proto, ze je to prave "in". Nakonec to ma jeste zhoubnejsi efekt - kdyz pak narazis na danou kulturu v ryzi podobe, tak ses schopnej ji tak akorat znasilnit (kdyz za to nebudu povazovat uz to, co jsem popsal vyse) Pseudoargumentace? Ja jenom poukazuju na to, ze se dnes dost zamenuje vyznam slov svoboda, vule a zvule... Co to ma bejt? To mam taky davat casti tvejch zprav to uvozovek s otaznikama? Co ti na tom neni jasny?

Che_(ops)
07. 01. 2006
Dát tip
To byl naprosto konkretni proklad, ale priznavam, obcas mi asi neni moc rozumet... Kulturniho kontextu, jinak tomu nemuzes rozumet. Teda pukud tomu chces rozumet, poud ti nestaci pouhy konzum. Obohacenim by prave bylo podavani techto veci s kontextem. Jestli ti jako veskery obohaceni staci jenom chut syrovy ryby, tak prosim, to se ti dnesni postup musi libit. Uzivej si to, pro me je to znasilneni. Znasilneni je napriklad kdyz v mesite mluvis nahlas a fotis modlici se muslimy. Znasilneni je, kdyz jejich zivot, nebo neco, ceho si mistni vazi beres jako pouhe rozptyleni, atrakci. Kultura jsou hlavne lide, kteri ji ziji, ti te muzou obohatit. Kdyz vytrhnes cast jejich zivotu a znasilnis ji, tak te to muze jedine vzdalit. A navic to jeste vytvari (patologickej) pocit, ze ty kulture rozumis... To mozna radsi zadny fragmenty a zamerit se na bohatost vlastni (puvodni) kultury. To ti umozni rozhodne lepsi porozumeni kultur ostatnich. Problem je, ze uz mozna zadna nase kultura neexistuje - pohltil ji tenhle odcizenej kolos. Jestli pro tebe znamena pestrost jen mnoho snadno dosazitelnych nenarocnych vjemu (velky sortiment veci vhodnych ke konzumu) tak asi nema cenu to rozebirat, to vzdycky budeme mluvit jinym jazykem.

Che_(ops)
07. 01. 2006
Dát tip
Jsou podnety saturujici a stimulujici podnety. Takovy susi (je to trochu nadnesene) te muze nasitit a mit novou chut, diky cemuz muzes byt "rad". Prijimas ho receptivne. Jenomze tenhle pocit je prchavej a nic v tobe nezanecha. Snad jen ze priste prijdes a das si susi znova. Casem se ho prejis a hledas neco noveho, silnejsi podnet, protoze tenhle uz nema pozadovany uzitek. Proto potrebujes takovou "pestrost". Potom jsou podnety stimulujici, ty muzes vyhledavat stale a jejich ucinewk se stupnuje, jejich aplikace nevede k nasyceni. Jsou totiz nejak inspirujici, provokujou tvoje myslenky, konfrontujou tvuj zpusob zivota...i to susi muze takovy byt, lepe receno takove je, kdyz si ho nedas v nejakym mekaci. Znasilneni je pak v tomhle pripade je znasilneni, kdyz ze stimulujicich podnetu delas pouze saturujici. Jiste chce to cas, ale o to jde - nic opravdu hodnotnyho nevznika rychle, ale musi to uzrat... Precti si jak pise Capek proti amerikanismu... Nejhorsi je, ze neznasilnujes jenou tu kulturu, ale i sam sebe. Je mozny se o to pokusit a urcite to jde delat s uctou, tak aby si ji neznasilnoval. Jenomze to neni puvodne japonska kultura (blikani fotakama - i kdyz oni uz to nedelaj - chodej s kamerama a reozhodne nehlucej; tuhle zkusenost mam s ceskejma turistama), to je ta nase euroamericka (nebo spis americko-evropska) jenom v japonsky podobe. Neni to s nama strasny? Vzdyt ta nase "kultura" nejen ze nas stale vice odlidstuje, ale navic se nas chysta zabit. Ten socialni charakter, kterej utvari je velice patologickej...

Che_(ops)
06. 01. 2006
Dát tip
modrakobylka: Ci vule? Systemu? :-) Precti si znova, co jsem napsal - nevedome vytvarime hodnoty daneho systemu, i kdyz muzeme byt vedome presvecedni o opaku.... Zvlasnti je, ze v usa ta masaz nejvisc funguje...ty predmety budou asi velice uzitecny ;-) Z tou moznosti volby mi trochu pripominas aristotela - ten taky rika, ze ji mas vzdycky - vzdycky jeste muzes volit mezi zivotem a smrti... Bez techhle medii urcite - to mozna radsi zadny, nez takhle zmanipulovany.... Potreboval bych nejakou definici medii, protoze mam obavu, ze tohle se uz ani medii nazvat neda... Kde ty vydis narust pestrosti? Tomu se rika mestackej postup -vzmes puvodni vec, celou ji rozzvejkas, rozmelnis, aby ztratila svou vlastni silu, zabalis ji do celofanu a das na pult. Zkratka vezmes tem puvodnim (pestrejm) objektum jejich dusi aby se snaze konzumovaly... Kdyz chci poznavat neco novyho, tak opravdu nechci, aby mi to nekdo napred prezvejkal... Na vsem je stejnej celofan a je to postaveny na stejnym pultu....dokonce to vypada, ze i predzvejkavaci jsou stale stejny - odtud ta uniformita... (ja informace z internetu nepotrebuju - doufam ze tomu aspon trochu rozumim sam, kdyz se psy snazim studovat)

Che_(ops)
06. 01. 2006
Dát tip
blue: Tak akorat zvule individua, tu tenhle system docela podporuje - muzes si ji vybit na poli trhu, tam prece nikdo ani s moralnima hodnotama nepocita a kdyz, tak je to slabost... ad funklcnost medialni masaze v usa: Protoze napriklad dokazali celej narod "premluvit" aby se z nich stali vlastzenci. A aby to svoje vlastenectvi projevovali tim, ze budou co nejvic nakupovat, treba na dluh - to napriklad... Ale souhlasim, dneska opravdu lze tezko hledat rozdili mezi amikama a cechackama... To by asi slo, spis mi tady vadi absence neceho jako je novinarska etika.... Pestrost v jidle, zajmech? :-)) Kopiruju to znova, za tim si stojim: "Tomu se rika mestackej postup -vzmes puvodni vec, celou ji rozzvejkas, rozmelnis, aby ztratila svou vlastni silu, zabalis ji do celofanu a das na pult. Zkratka vezmes tem puvodnim (pestrejm) objektum jejich dusi aby se snaze konzumovaly... Kdyz chci poznavat neco novyho, tak opravdu nechci, aby mi to nekdo napred prezvejkal... Na vsem je stejnej celofan a je to postaveny na stejnym pultu....dokonce to vypada, ze i predzvejkavaci jsou stale stejny - odtud ta uniformita... " Hodnoty prehodnocovat lze, problem je v tom, ze socialni charakter je moznej zmenit jenom DUSLEDNOU zivotni praxi tech hodnot, aby si uplne prekopal vlastni (i nevedomej) vztah ke svetu. Ale rekni mi - kdo z nas je toho opravdu schopen?

ceder_john
06. 01. 2006
Dát tip
kultura upadla v době největšího rozmachu..

Che_(ops)
05. 01. 2006
Dát tip
bluegrasshopper: "Kdo si chce vybírat, tak může, ne?" To je ovsem klasicka pseudoargumentace pravicove "liberalnich" intelektualu. My - lidi - totiz moc na vyber nemame. Reklama, neustala medialni masaz a vubec celej system totiz pusobi na ty slozky nasi osobnosti, ktere nejsme schopni poradne kontrolovat. Vytvari se tak tzv. socialni charakter (kterej je v nasi spolecnosti nesporne patologickej a tudiz i neproduktivni). Diky nemu pak nevedome vytvarime hodnoty daneho systemu, i kdyz muzeme byt vedome presvecedni o opaku. Na zaklade toho si i vytvarime vztah k celymu svetu. Jestlize je tento vztah a touha po smyslu obecne naplnovana konzumem, tak se pak nediv, ze se pak tato strategie prenasi i na kulturu (kor kdyz se ty rozdily mezi "rezorty" smyvaj - tzv. kulturni prumysl). Spinava hra.... To nepocitam vedomou uroven: kdyz celej den dres jak mezek a jeste do toho mas neustaly obavy o sebe, aby si neztratil praci, aby si uzivil rodinu, aby si vysel s platem, aby si neonemocnel apod., tak to se pak nediv, ze "kultura" ma byt otupujici a nenarocna. Ja se tedy zpatecnicky ptam: KDE JE TA PROKLAMOVANA MOZNOST VOLBY? Pestrost? Spis univerzalnost, uniformita. Splacas vsechno dohromady, aby to ziskalo co nejvetsi skupinu konzumentu...jenom tak totiz dosahnes nejvetsich vynosu... Jiste, kultura jeste existuje, ale je to spis (prozatim) trpena mensinova anomalie, odtrzena od mainstreemu...

záleží na tom jaká kultura - některý upadaj nebo podléhají procesům adaptace a asimilace a jiný zas naopak kvetou tak, že brzy už budou skoro přebujelý... a taky to dost záleží na tom kdo konkrétně tu kulturu reprezentuje ale jinak bych řekla,že kultura jako celek se spíš rozvíjí než degeneruje (pokud vám moje připomínky připadají,že jsou mimo mísu, je to nejspš tím, že mimo mísu asi jsou,protože jsem nečetla ani řádek z vaší diskz)

vlastně diskuze - nějak mi vynechává klávesnice

papouch
04. 01. 2006
Dát tip
u nás máme Kulturní dům a z něj co chvíli upadne kus omítky ... takže moje odpověď zní: Ano, kulturák upadá... .-)

Ne. /Kultura upadá asi tak, jako je každá generace horší a horší... nevíte náhodou, kdo řekl něco v tom smyslu, že mladá generace je vždy přesvědčená, že s ní přichází lepší svět, zatímco ta starší je přesvědčená, že s ní lepší svět odchází?/

Stanger
04. 01. 2006
Dát tip
alterego: jo prachy vládnou světem,ale i takovej klasik jako Van Gogh se chtěl uživit a zbohatnout-netvořil proto, aby se jednoho dne po svý smrti stal legendou. Jednim z předpokladů pro to, aby se z amatéra stal profesionál (myslim v kvalitě díla) je, že se nejdřív musí svým dílem uživit, aby se mu mohl hlouběji věnovat a vytvořil pak kvalitnější dílo.

Stanger
04. 01. 2006
Dát tip
Slůůůníčko: To je opravdu chytrej citát, neřekl to Svatej František s Assisi?:)

Renas
03. 01. 2006
Dát tip
moja kultura upada mrtvych tiel pribuda ale ropa tečie mas na vyber sejkspir alebo sarada nasilie a basnicky rozbity nos otazky o zmysle a plytkost nekonecna plytkost postmoderna kultura peniaze mnam fuj

MeTB
03. 01. 2006
Dát tip
Definice kultury totiž zní: "Historicky podmíněný souhrn hmotných a duchovních hodnot vytvořených a vytvářených lidstvem v procesu společenské a historické praxe a charakterizující historicky dosažený stupeň ve vývoji společnosti." Tohle je jen jedna z definic kultury (a k tomu dost mlhavá). Kulturu je těžko definovat, asi jako je těžké definovat množinu. Kultura upadá - z hlediska celkového součtu uměleckých děl. Je jich na světě víc a víc a většina z nich nestojí za mnoho, to tahá celek jako takový dolů. Vynikajících děl je, řekl bych, stejně jako dřív, ale jsou obklopeny mořem průměru.

Placidus
03. 01. 2006
Dát tip
"Historicky podmíněný souhrn hmotných a DUCHOVNÍCH hodnot vytvořených a vytvářených lidstvem v procesu společenské a historické praxe a charakterizující historicky dosažený stupeň ve VÝVOJI společnosti." - Už bylo lépe...za dnešní kulturou málo kdy stojí myšlenky na duchovní vývoj. To co na nás zvrací média je často tvořeno za účelem zisku nebo jiných postranních výhod, dezinformací a ovlivňování. Svět kalkulací, který nám chtějí vnutit pro dokonalé ovládnutí jedince. No, kdo je stádního ražení at` si plesá. Trochu jinak, za Cézara stačil lidem Chléb a hry( trochu krve a jiné radosi).Dnešní lidé se mnoho nemění. Myslím Čapek řekl, že umění mluví k jedinci kýč oslovuje masy.

Che_(ops)
03. 01. 2006
Dát tip
Promin, ale nemuzu se neozvat. Tvoje uvedeni do diskuse je velice nestastne. Jak jiste vis, tak kultura ma nespocetne mnozstvi definic - jde o to, jesti jses sociolog, antropolog, archeolog, biolog (jiste pozo, i psycholog :-)) ), lingvista, zemedelec, nebo dokonce literarni kritik ci znalec. Kazdy z techto pohledu, nebo oboru ma svoji definici kultury. Ty jsi ponekud nestastne zvolil tu nejobecnejsi a tudiz nejmlhavejsi definici. Podle ni je totiz kultura naprosto vsechno, tedy to, co nejak ovlivnil clovek. Clovek ale ovlivnuje uz tim, ze se diva.... Opravdu se chces v tehle diskusi bavit uplne o vsem?!!!!! A jestli si to chapal v tomhle duchu, tak si ani nemohl pochopit ten rozhovor, tam se totiz bavili o kulture v jinem smyslu... Ja doufam, ze ti doslo, ze v diskusi slo predevsim o umeni.... No nic, ses preci jenom dite naseho skolstvi (stejne jako ja ;-) ) To se projevuje tak, ze kazdy pokus o vlastni produkci tak trochu pripomina absurdni drama. Ale to se poda, jak rika Werich... :-)) Ja si myslim, ze to, jestli kultura upada zalezi hlavne na tom, jestli upada clovek, tedy na jeho pristupu k ni... Jestli se ji snazi prozivat, vlastnit nebo konzumovat (vzdyt i Zlocin a trest se da cist jako detektivka) apod. Velka produkce a uniformita prave nahrava konzumu a tak si myslim, ze kultura jako takova upada. A tak se spis (v duchu zamotkove) ptam, kam se podeli lide, kteri by ty pisnicky opravdu mohli poslouchat? avi vsem, at je videt, ze sem buran :-)

Stanger
03. 01. 2006
Dát tip
to máš sice pravdu,ale nechtěj mi namluvit, že dřív byla kultura a umění jen kvalitní. Dřív taky vznikaly popkulturní díla a bylo to mnohem dřív před 20. století. Kromě filmů jako je třeba i Kameňák je vytvářena celá řada kvalitních filmů. Dřív lidé nechodili jenom na intelektuální filmy. To samé se dá říct i o malířství, fotografii, literatuře atd.

Stanger
03. 01. 2006
Dát tip
alterego: Chápeš umění pro konzumenty jako svinstvo? V minulosti vzniklo spoustu děl určených pro konzumenty (např POPART) a jejich kvalitu ověřil čas.

Stanger
03. 01. 2006
Dát tip
alterego: tak bych to neviděl, teorie o spolčení kritiků a producentů popkultury mi příde přehnané...

Stanger
03. 01. 2006
Dát tip
No jo, ale i teď fotí špičkoví fotografové reklamu. Musim, ale uznat, že dnes se uměním samotným neuživíš (dřív to taky nebylo lehký) tj. výstavama

vesuvanka
02. 01. 2006
Dát tip
kultura se mění, ale určitě neupadá...

pozorovatel
02. 01. 2006
Dát tip
upadá, neupadá... nejde tak rozhodnout já si jen vim, že je masová.. jestli to je dobře nebo špatně...to je fuk je to další možnost

jaza
02. 01. 2006
Dát tip
to máš jako s naprosto neiniciativním člověkem který ti řekne že čím víc je počítačů tím míŇ mládež sportuje a přesto se každý rok zajímá o sport víc a víc lidí... Naprostý neslouhlas--- v tomhle každý sám svého štěstí... (zasraný cliché brrrrr):))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru