Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Časoprostorová smyčka V

09. 01. 2006
0
0
1352
Autor
Noyjl

Pokračování z dílu IV

Bylo asi čtvrt na pět, když přijela tramvaj z vrchu, která jela do centra. Pateční odpoledne začínalo nabírat na obrátkách a v těchto pozdních letních dnech tím více, kdy všichni někde, aby mohli zažít něco jiného než jen pohled na sebe a své okolí. Všichni se chtěli takzvaně vypnout z reality. No nebyli to ve skutečnosti všichni, ale jen takoví, kteří neměli takové podpory a zázemí ve svém psychickém životě, aby byly schopni žít navzdory ránám této společnosti. Je docela zajímavě pozorovat, jak se lidé netolerantně hrnou z přeplněných tramvají. Platí sice společenská zásada, že nejdříve se vystupuje a poté nastupuje, ale cestovatelé v sobě objevili jiné vlastnosti, jak se chovat neeticky. Všichni v tramvaji se nahrnuli na sebe a cpali se jeden přes druhého, jako by měli tři vteřiny na vystup a nástup. Cpali se a házeli po sobě sobecké a netoleranční pohledy, ze kterých bublal odpor ke každému, kdo naruší pouhým dotykem jeho životní auru. Chovali se jako by šlo o život, často to připomínalo záchvat lidské paniky, při výstupu. Po vystoupení se div nezačali někteří hádat  mezi sebou. Příčinou byly samozřejmě vyřčené poznámky na své spolucestující, která je uráželi nebo se dotýkali jejich osoby. Lidé byli rádi, když si mohli trochu vyrýt svou vystresovanou zlost ze zaměstnaní. Jenže si neuvědomovali, že konflikt plodí špatnou náladu a ta plodí další konflikt. Tak nám nezbývalo nic jiného než se dívat ta tohle lidské trauma vznikající při pouhém cestovaní.

Ale to není vše. Nastupující lidé byli skoro to samé, ale vše se odehrávalo vevnitř. Při nástupu se lide hrnuly na volné sedadla, jako by hrály škatule škatule, hejhejte se. A ten kdo si nesedl, boxoval sedícího pohledy, za kterými se skrývala pouhá závist z toho že druhý sedí a on ne. Zajímaví reakce lidí bylo, když si sedl mladší člověk dříve než starší. Divadelních scén a vysokoškolských poučných přednášek o správném chování a dávání přednosti nebylo nouze. Akční situace, které někdy vyvrcholily v surové drama dvou lidí, kteří mezi sebou slovně zápasí jako v ringu. Stávalo se to když náctiletý byl trochu drzejší a nenechal si líbit nějaké poučovaní, protože sám věděl, že se jiní chovají úplně stejně. Začaly po sobě házet nadávky, pomluvy a často to vrcholilo fackou nebo bitkou přímo v tramvaji. Je fakt že dospělí byli moudřejší v tom, že toho nechali radši jako první. Ale našli se i takoví, vesměs chlapi, kteří se s vámi nesrali a vyhodili vás z tramvaje na další zastávce. Jediné co se udržovalo bylo to, že těhotní a zdravotní postižení měli přednost u všech. ...
Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru