Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Včela

13. 01. 2006
0
0
1668
Autor
Dodekafonie

Stojím u okna a zasněně hledím do dálek, při tom si splétám vlasy. Najednou na mé nahé rameno usedne včela. Mám ji odehnat?, pomyslím si. Co když mne bodne? V žádném případě ji však nemohu zabít. Na to nemám právo, ani svědomí. Zadívám se na ni. Vždyť pláče!!! A na mém rameni!! Proč zrovna mě si vybrala? Vždyť pro ni nemohu nic udělat. Stejně jako žádný jiný člověk. A přitom bych chtěla.. Je mi ji tak líto... Pak mne napadne na ni promluvit. Mluvím na ni, co mi na jazyk přijde, včela stále pláče a pláče, čím dál víc. Zpívám ji, lehce na ni foukám, zkusím ji i opatrně pohladit... A nic.

Co by ji tak mohlo jenom utěšit?? No ano, květy přece, příroda. Vyběhnu rychle na louku. Ještěže je léto. Vlasy se mi rozplétají, kamínky mne škrábou do noh, jak tak bosky běžím, střep jsem si tam vrazila, ale mně je to jedno, na nic v tu chvíli nedbám, má mysl se upíná jen a jen na tu včelku, zda se mi ji podaří zachránit.

Nepodařilo. Když jsem celá udýchaná a zpocená doběhla na louku, včela už byla mrtvá.

Padla jsem vysílená do trávy. A usedavě pláču prozměnu teď já...


Dodekafonie
19. 01. 2006
Dát tip
To jistě né, jen mě to prostě trochu víc překvapilo a potěšilo (zvlášt' poté, co se to tu před tebou nikomu nelíbilo). :-)

Narvah
13. 01. 2006
Dát tip
copak ta včela potřebovala zachránit? něco jí bylo? proč si neotevřela okno? ...

Dodekafonie
13. 01. 2006
Dát tip
Protože jsem si to vymyslela. Nebo už jsi viděl někdy brečet včelu?? ;o)

Narvah
13. 01. 2006
Dát tip
včela teda fakt nebrečí, jo? fakt sis to vymyslela? tak to gratuluji..

Dodekafonie
13. 01. 2006
Dát tip
Ale třeba i brečí, ale asi to nepoznáš.. :)

Manon2
13. 01. 2006
Dát tip
Já nejsem příznivkyně takhle krátkých povídek, pokud nejsou propracované a tahle jako propracovaná rozhodně nepůsobí. Na nahé rameno Ti usedne všela a rovnou ji chceš odehnat, cožpak není nic mezi tím? Nezašimrá Tě nic na rameni, neotočíš hlavou a nzkoumáš, co Tě to tam zašimralo? nebo si to mám všechno domyslet? Jenomže próza je od toho, aby jsi navodila co nejvěrohodnější obraz skutečnosti, i když se jedná převážně fikci.

StvN
13. 01. 2006
Dát tip
Manon2 - Tohle dílo má s tím tvým jednu společnou věc. Je o ničem. I když to tvoje o díře v nebi je možná zbtečnější. Tady je aspoň znát jakýsi náznak hlubšího smyslu. Prostě se holky máte ještě hodně co učit.

Manon2
13. 01. 2006
Dát tip
StvN: Tak s tím posledním souhlasím, máme se ještě hodně co učit, ale i Ty ... učit se prostě musíme celý život ... ;o) Koneckonců, je to Tvůj subjektivní názor, tak k čemu Ti ho vyvyracet ... jenom by mě zajímalo, o čem by dílko asi tak muselo být, aby bylo dle Tebe "o něčem" ...

StvN
13. 01. 2006
Dát tip
Tenhle můj názor je objektivní. Musim se učit na státnice, ale už se nemusim učit, jak napsat dobrou povídku. O něčem - dílo, které promlouvá ke čtenářům. Jestli se nepovažuješ za průměrného člověka, pak piš o věcech, ve kterých se cítíš mimoprůměrná. Pak to bude možná o něčem.

Manon2
13. 01. 2006
Dát tip
Na státnice se tedy zatím učit nemusím, ale i přesto vím, že objektivní názor zřejmě nebude zas tak moc objektivní, vyjádří-li ho jeden člověk. Pokud bych se měla řídit Tvou definicí díla "o něčem", tak si raději počkám na vyjádření ostatních čtenářů, třeba mě většinový názor přesvědší, třeba také ne ... uvidím. Ale žádná zášť, jenom střet názorů ... takže hodně štěstí u státnicí.

StvN
13. 01. 2006
Dát tip
Abys nečekala marně. Proč myslíš, že tě nikdo moc nečte? No, raději se se mnou nehádej. Já ti radim dobře a v dobrém úmsylu.

Čajovník
13. 01. 2006
Dát tip
Kratičká povídka o věcech, které půsoí obyčejně až všedně a přesto to vypadá trochu jinak. Zaujalo mě to, ale podruhé bych to číst nemusel. Ale díky za příjemnou minutku svého života.

Dodekafonie
13. 01. 2006
Dát tip
Snažím se vnést i do prózy trochu toho poetična... Povídka skutečně není propracovaná, je úplně spontánní. No já vím, že jsem mnohem lepší hornistka než pisatelka. :o))) Čajovník: Až tak?? No páni... :)

StvN
13. 01. 2006
Dát tip
Poetiku v próze oceňuju, ale bacha na bolavý klišé a laciný frázičky hodící se spíš na červenou knihovnu. Poetika vyžaduje cit.

Čajovník
13. 01. 2006
Dát tip
A proč ne? Píšu jenom svůj dojem. Mám snad lhát?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru