Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozvánka do ráje

19. 02. 2001
3
0
2831
Autor
Drui

Už víte co je rájem?

Šero. První, čeho jsem si všimnul, kdykoli jsem tam vstoupil, bylo vždy stálé přítmí. Bylo všude. Takové jiné. Myslím, že kdyby sem proniklo světlo, stejně by nebylo v té polotmě vidět. Možná to zní paradoxně. Asi je to tím, že si to místo nedokážu bez tohoto všudypřítomného prvku představit. I když jsem sem zašel jen zřídka. Kam? Do domova mé lásky. Zní to divně a napsané to vypadá ještě hůř. Ale city jako je láska jsem nikdy nedovedl správně vyjádřit. A ani to snad nejde, správně. Každý cítí jinak a ostatním se právě ty jeho city zdají povrchní nebo naopak přehnané. Pouze jednou za život najdete někoho, kdo se vám svými city alespoň trochu přiblížil. Člověk to z nedostatku možnosti vyjádření pojmenoval láska. A ona – jediný člověk, kterého doopravdy miluji – právě stála proti mně. Ne. Popisovat ji jako člověka není ono. Ona je jiná. Jiná než všichni ostatní. Snad právě proto ji tolik miluji. Se všemi jejími zvláštnostmi, výstřelky, úlety a vlastnostmi. Lidé se s ní cítí zvláštně. Jen já ji snad umím vnímat jinak. A ona mne. Sedám si k ní. Jako tolikrát. Nikdy to není stejné. Teď mne nepochopte špatně. Jen tak sedíme a povídáme si. Je jedno o čem, hlavní je, být spolu. Vnímat přítomnost toho druhého. Jen to na světě se zdá být v takových chvilkách to hlavní, to jediné reálné. „Udělal bys pro mne všechno?“ - To jsou ty její nápady, o kterých jsem mluvil. „Ano.“ „Snesl by jsi pro mne i modrý z nebe?“ „Kdyby to bylo v mé moci, tak asi ano.“ „A teď se ještě zeptám na jednu věc.“ Pomalu se otáčí a dívá se mně přímo do očí. Najednou je divná. Podivně vážná. Asi bude záležet na tom, co odpovím. Takové situace nemám rád. Necítím se při nich dobře. Jako ve škole. „Zemřel by si pro mne?“ To mě šokovalo. Vidí, že dlouho neodpovídám. Je stále smutnější a smutnější. Když odpovím „NE,“ bude s myslet, že ji nemiluji. Alespoň ne tak, jak to cítím uvnitř. „Ano.“ Odstupuje. Udělala něco, čemu bych nikdy nevěřil. Odhrnula závěs a otevřela okno. Mžourala do prudkého slunečního světla. Nikdy jsem si nevšiml, jak strašně je bledá. „Tak to udělej. Máš příležitost.“ řekla a kývla směrem k oknu. Neumím dost dobře popsat svoje myšlenky. Hodně dlouho jsem jem tak seděl a díval se ven. A pak si řekl: „Proč ne!“ Vystoupil jsem na okenní parapet a podíval se na ní. Třeba cukne, pomyslel jsem si v duchu. V očích měla to samé tvrzení. Nebyla to naděje. Tvrzení ve formě obžaloby. „Já necuknu.“ A skočil jsem. A jak si tak letím vzduchem, v té krátké chvilce, co mi ještě zbývá, přemýšlím o tom, co se stane pak. Třeba se dostanu do ráje. Třeba je to forma vysvobození. Třeba se dostanu do ideálního světa – bez válek, násilí a mnoha věcí, před kterými člověk v sebeobraně zavírá oči, uši a ostatní smyslové orgány. A vás všechny bych chtěl pozvat za mnou. Ne, nebojte se. Místa je tu ještě dost…
Marri
09. 06. 2002
Dát tip
Smutné,ale hezké,umírání pro lásku...

Drui
23. 04. 2001
Dát tip
Hus??? To už se asi fakt připravuješ na maturitu... Snad kuš, ne???

Drui
20. 04. 2001
Dát tip
Kdo si stěžuje? Komu to cpeš? :) Jenom jsem podotkl, že ta povídka vyvolala docela pěknou debatu v podobě jisté formy chatu... ;)

Deltex
20. 04. 2001
Dát tip
Hus potvoro! :-)))))

Deltex
11. 04. 2001
Dát tip
Tak si nestěžuj a neříkej, že si nestěžuješ:)))

Drui
09. 04. 2001
Dát tip
Ne že bych nebyl... :)))

Drui
06. 04. 2001
Dát tip
Koukam, docela pěknej chat u jedný z mejch povídek... Asi bych k tomu měl taky něco říct. To, jak se někdo cejtí nebo ne nemůže nikdo jiný (kromě něj samého) vědět. Nevím jak myslí ostatní a nevím jak vidí svět kolem. Vím jenom, jak jsem ho kdysi viděl já... A pokusil jsem se svoje pocity trošku nešikovně popsat... Nic víc, nic míň.

Deltex
06. 04. 2001
Dát tip
Drui, jo, chat tu je a ty bys za něj měl bejt jedině rád!

Deltex
16. 03. 2001
Dát tip
A jaz nemam rád slepej souhlas, takže to nakonec byla dobrá volba se takhle rafnout:-)))))

StvN
15. 03. 2001
Dát tip
Deltex - nezlobim se ani trochu, samozrejme jsem nic podobnyho primo nazazil, ale jsem toho nazoru, ze je mozne podobne pocity vyvodit v podobnych situacich a nekdy zkratka jen tak. Nemam rad omlouvani, ale je mi lito, ze jsem se rafli, i kdyz mi to dalo vic nez slepej souhlas. Se mej

Deltex
14. 03. 2001
Dát tip
StvN: Pakliže jsem tě naštval, tak se omlouvám - možná žes takové pocity zažil - co já vím. Ještě jednou se ti omlouvám, ale pořád si myslim, že tenhle případ si tak docela nezažil - co já ale vim! A nebuď naštvanej:-)))))))))))))))))))))))) Omlouvam se! Měj se fajn

Deltex
09. 03. 2001
Dát tip
StvN: Víš tak teď jsi ty nepochopil mě! Druiho znám a dokonce vím, co vedlo k napsání této povídky! A VĚŘ, ŽE TYHLE POCITY JSOU TI PRAVDĚPODOBNĚ CIZí! Vůbec netušíš, ajký je důvod téhle povídky, tím rozhodně nechci říci, že bys jí nepochopil, ale prostě hrdina prožívá něco jiného a tvou kritiku jsem pochopil, jen jsem se asi vyj, špatně! No nic! Každopádně to neber ve zlém, to já jen, že mě to trochu naštvalo! Měj se fajn!

Deltex
09. 03. 2001
Dát tip
SimontheScimitar: Ne, tím rozhodně nechci říci, že jsme něco víc, to ne! Asi jsem se špatně vyjádřil, ale vesměs se pohybuji v kruzích, kde člověk přečte knihu, povídku či článek jednou za měsíc a to ještě navíc v ní musí být obrázky ( přehánim, ale vzhledem k tomu, že od gymnázia bych čekal o trochu větší zájem o literaturu, než od lidí z výkopu:-))))) - tudíž prostě tyhle lidé (a že je jich velmi mnoho) potřebují srozumitelný konec a neumějí v textu číst jako někdo, kdo píše a čte v průměru 10x více. Nevím, ale složitostí by se vše možná jen pokazilo! Rozhodně jsem tím, ale nechtěl říci, že jsme něco víc. ( to je jako ve sportu - člověk, který trénuje častěji umí víc, ale pořád je to jen člověk - stejný jako ten, kdo netrénuje:-))) Možná mě nepochopíš, ale... Hlavně se měj fajn!

StvN
09. 03. 2001
Dát tip
Deltex pakliže byly ty pocity popsaný, tak jsem je pochopil, nelze tvrdit, že neznám lásku z tý hezčí, ale i smutnější stránky. Co se tejče Tvého vztahu s Druiem, je to irelevantní, s mým chápáním to nemá naprosto nic společnýho a nelíbí se mi tvrzení, že neznám některý pocity, protože to TY NEMŮŽEŠ VĚDĚT. To jen pro pořádek, myslim, že mě v tuhle chvíli štveš stejně jako já tebe, snad to časem srovnáme. ( Zatim jsem ale naštvanej.)))

StvN
01. 03. 2001
Dát tip
Deltex nepochopil, sorry, nerad to sem tahám, jen mám nerad nesrovnalosti. Pozorně čti, ano? Šlo právě o to, že ty pocity nejsou cizí nikomu z nás, ale z povídky vyznělo jakoby jo, rozumíš?

Deltex
28. 02. 2001
Dát tip
Proste super! Po docteni nasleduje takovy to mrazeni v zadec a myslenky o tom, jak bych se zachoval v takovam případě! Možná bych ucukl - sem srab, ale nejspíš taky ne, právě proto, že jsem srab a ... NO PROSTE TIP! Vim je to starsi, ale styl ujde, pointa ...nemyslim ze by bylo treba upravovat konec - vsichni ctenari neumi myslet jako my od fochu! StvN: Tak to jsem asi jeden ten jinej a takovy pocity mi cizi nejsou! To je holt nazor no! Al bez kritiky by nebylo proc se zlepsit ne?! :-)) MEJTE SE KRASNE!

Deltex...všichni čtenáři neumějí myslet jako my od fochu ??? JSME snad něco VÍC ??

ruby
20. 02. 2001
Dát tip
jejejejej super kdyby to skoncilo tim "JA necuknu" nech nas ctenare taky trochu pracovat, melo by to daleko lepsi vyzneni, nez vsechny ty treba a mozna a podte se mnou v dalsim odstavci... skoda.

zirafka
19. 02. 2001
Dát tip
Ja ti nevim proc, lae hrozne se mi to libi...*

Tohle je konečně NĚCO... :) skvělé zpracování,námět i pointa... :) TIP

StvN
19. 02. 2001
Dát tip
Já Ti nevim proč, ale mě se to zase tak moc nelíbí. Nemám rád utopie a tohle mi utopický přijde. Při čtení jsem měl dojem, že je hlavní hrdina přesvědčen, že prožívá něco, co nikdo jiný, že prožívá pocity obyčejným smrtelníkuům cizí, a je ochoten učit nás. Celé dílo umocnil konec. Skoro bych řekl z nouze ctnost. Promiň, asi jsem to nepochopil, a nerad píšu zápornou kritiku po dvou kladných, ale vše v dobrém.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru