Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozdě

19. 02. 2001
10
0
3651
Autor
Marwin

 

Bylo ráno. Celé město se probouzelo do dalšího šedivého dne. Marek se probudil v křesle nad otevřenou knihou. Vstal. Pomalu přešel k oknu. 
„Zase zataženo,“ prohlásil. „Třeba, ani dnes nepřiletí.“ Pomalu si začal uvědomovat, co se vlastně včera stalo. Ano, přijel bratr, dostal dovolenou. Po několika měsících se konečně viděli. Povídali si spolu dlouho do noci a Marek nakonec usnul a křesle… Cože? Kde je Filip?
Ihned zamířil rychlým krokem do bratrova pokoje. Filip ležel ve své posteli napůl přikrytý a v klidu oddechoval. Marek se zastavil ve dveřích a pozoroval jak se změnil. Tehdy, když odcházel na letiště, byl docela jiný. Měl jasnou tvář a byl rozhodnut bojovat za své ideály. Teď byl už jenom vážný a smál se jen občas. V jeho očích už nebylo vidět to mládenecké nadšení. Naštěstí ještě před válkou oba chodili létat. Byl to jejich sen už od mládí a pak přišla šance udělat si pilotní průkazy. Ani jeden nezaváhal. Když vypukla válka, byl Filip povolán na vojenské letiště, bohužel velmi vzdálené od rodného města. Teď létal jako druhý pilot bombardéru a za získaná ocenění se měl stát, po návratu z dovolené, prvním. Marek, za půl roku, nastoupí také jako pilot, tentokrát stíhačky. Vždy byl mrštnější než bratr a to se projevilo i v létání.
Filip se pohnul a vytrhl Marka ze zamyšlení.
„Dobré ráno,“ prohlásil zvedaje se z postele.
„I tobě. Co máš dnes v plánu?“
„No, asi půjdu navštívit Marii a …hmm…“
„Já jdu připravit nějakou snídani,“ řekl nakonec Marek a odkráčel do kuchyně.
Po snídani odešel Filip za svou dívkou. Marek zase osaměl. Ale tentokrát jen na chvíli. Odpoledne, možná až večer, budou zase spolu. Zase si popovídají. Jak se jen v tuto dobu cítil šťastný!
Zrovna, když se skláněl pro knihu, zazvonil telefon.
„Prosím?“ zeptal se Marek zvednutého sluchátka.
„Je tam Filip? Dostala jsem včera dopis, že se měl vrátit domů.“
„Ne Marie, protože je právě na cestě za tebou.“
„To ne! Já jsem musela odjet, vrátím se až zítra. V domě nikdo není.“
„Nevadí. Snad ho ještě doběhnu. Měl by asi strach, co s tebou je…“
Sotva položil sluchátko, popadl kabát a vyběhl ven. Právě když zahnul za roh ulice, ozvaly se sirény ohlašující přílet nepřátelských bombardérů. Kdo ví, proč se Marek nešel schovat do sklepa a místo toho se rozběhl rychleji. Za chvíli se nad ztichlým městem ozvaly první hvízdavé tóny padajících bomb a poté hluboké basy výbuchů. Marek zrychluje. Začal hlasitě oddechovat. Zahnout. Tady rovně a už by tam měl být. Rychleji. Ale ne! Je špatně, musí nahoru. Běží. Zahýbá. Ano, támhle už je dům Marie. Marek neví proč nebo co ho žene kupředu, vždyť Filip se určitě schoval. Ne. Vidí ho vcházet do dveří.
„Fili…“ náhle je sražen tlakovou vlnou zpět. Bomba spadla s drtivou silou právě na Mariin dům. Hned jak se podařilo Markovi vstát vrhl se k sutinám. Zde uviděl, zpola pod troskami, Filipa. Zběsile odhodil několik cihel, ale bylo již pozdě. Tak pozdě.



kindly
27. 03. 2004
Dát tip
už to tu padlo, procítěnost- jinak perfektní

Andulka
15. 10. 2003
Dát tip
pointa tam je -> ve spatne dobe, na spatnem miste.....ale nechala me chladnou...protoze k hrdinum jsem si nemela cas vytvorit jakkykoliv vztah....porad nekde cestuji...:-)

Marwin
15. 10. 2003
Dát tip
Těžko se mi obhajuje něco takhle starýho, na čem vidím spousty chyb. Přesto, podívej jak lidé cestují a spěchají dnes. Znáš desítky lidí, ale jen o málo kterých můžeš prohlásit, že je skutečně znáš...

Humble
01. 07. 2003
Dát tip
Víceméně viz StvN - je to perfektně, čtivě napsané, leč chybí mi nějaká hlubší pointa. Četl jsem to ovšem jedním dechem, to zas né že né :o)

Skřetice
10. 04. 2003
Dát tip
No tak jsem si nějak všimla, že na tohle jsem nic nenapsala, přitom se mi to, no ani né líbí, je to krutý, i když v lecčem pravdivý, moc to na mě zapůsobilo, nekecám, když ti řeknu, že když jsem to četla poprvý vehnalo mi to slzy do očí Je to fakt krásný *;o)

Print
17. 09. 2002
Dát tip
*!

dEriL
10. 06. 2002
Dát tip
šestic >>>>>>>>NEFETUJ TOLIK ,NEČTI, DEJ SE RAČI NA SPORT

Marwin
10. 06. 2002
Dát tip
dEriL: Proč by neměl číst?

galaxy
08. 06. 2002
Dát tip
*

Marwin
03. 06. 2002
Dát tip
S tím časem, teď doháním půlroční čtenářský deník za necelý týden... Ale tyhle knížky za ten čas určitě stojí...

Marwin
02. 06. 2002
Dát tip
Jo, to jsi vystihla naprosto přesně... Petr a Lucie, Země lidí, Válečný pilot,...

Feeling
02. 06. 2002
Dát tip
působivé ***

Tak to se ted chystam cist:ú uz to mam u postele-jak pilota tak Petra a Lucii ale cas.....:(

Marwi-myslíš Petra A Lucii?A to že Exupery byl letec?Spojil si to šikovně....:¨)

Norek
19. 05. 2002
Dát tip
opravdu dobrá povídka

dara
11. 05. 2002
Dát tip
T* :-)

6ak
09. 04. 2002
Dát tip
proste davam tip:)

Marwin
07. 04. 2002
Dát tip
Nuže, přesvědčili jste mne. Smazal jsem původní prolog, ale nevím, jaký jiný by se sem hodil a bez prologu se mi dílo nelíbí, tak poraďte jiný.

Imagine
05. 04. 2002
Dát tip
Je to prociteny, ale souhlasim s Ruby, clovek moc dobre vi, co se stane. Ale jinak je to moc krasna povidka.....

Danny
17. 06. 2001
Dát tip
ad prolog II: ...a co kdyby byl Filip pomalejší?? napřed by to zasáhlo ten dům a pak by tam teprve přišel.... ... to mě jen tak napadlo, lidi...

Skleboun
15. 04. 2001
Dát tip
sestic.hmmmm .)))

Erendis
04. 04. 2001
Dát tip
neobvykle prosím...

šestič
03. 04. 2001
Dát tip
mé oblíbené téma- válečné drama tontokráte tak nějak neobvikle. Prodloužit a je to supr (touha po pomstě mladšího bratra nebo co já vim?), ale ten kousek co tam je je dobrej. Jo a taky souhlasim se Sklebounem proste mne to pripomina Musime si Pomahat. (jo a chce to bud vic krve nebo kostek :-) ).

Erendis
21. 02. 2001
Dát tip
Me ten prologII pripomina Legendu o lasce...nebo o vášni já ted nevím...prostě ten film s Bradem Pitem co mu všechny povraždí...přežije to jenom on, jeho otec a bratr...

ruby
20. 02. 2001
Dát tip
jo povidka je to hezka. jen trochu skoda toho prologu, vedela jsem totalne co se stane a vety me neprekvapovaly ale jen a jen nasledovaly tak jak jsem je cekala.

Skleboun
20. 02. 2001
Dát tip
inspirace Musime si pomahat? :)) souhlasim s ruby, ze prolog II je dany trochu zbytecne, mel by to byt spis zaver. Napsany je to dobre, ale prijde mi, ze je to bud moc kratky nebo moc dlouhy... ale jinak nemam namitek :o)) ps:oprav si: Filip - muz, takze nemuze byt zvedajic, ale zvedaje :))

Marwin
20. 02. 2001
Dát tip
Za ten prolog se omlouvám, původně to byl rámcovej děj, ale nějak nešikovně jsem to předělal. Bohužel při přepisu jsem dost pospíchal, takže chyb se tam vloudilo jak maku, příště se budu snažit víc. Sklebi: Inspirace z Musíme si pomahat nebyla žádná, protože tohle bylo napsaný dřív než jsme na to šli. Za inspiraci však vděčím Exupérymu a Rollandovi.

StvN
19. 02. 2001
Dát tip
Je to docela dobrý. Jen - na povídku se tam vlastně nic nestalo a na pocitovku je to málo procítěný, zdá se mi. Nakousl jsi tam válku, lítání, lásku bratrskou, lásku partnerskou a mě se to tak trochu slilo. Přečetl jsem si to podruhé a myslím, že je to popsaný dost dobře. Jistě by tam šly vychytat překlepy a myslim, že Ti tam i vypadlo slovo, ale se povedla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru