Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo vládne? 2

21. 01. 2006
0
0
384
Autor
semjasa

kap.2

Kdo vládne?

pokračování...

Evoluční výhoda označená slovem lhát však také zahrnuje schopnost podvádět, intrikovat, přetvařovat se, překrucovat pravdu pro svou potřebu, vypouštět účelové fámy a dezinformace. Kdo by neznal rčení: "Lež má krátké nohy". To je ono! Čim horší lež, tím kratší má životnost. Je tedy nad slunce jasnější, že dobře lhát nedokáže ledaskdo. Jedna americká univerzita provedla průzkum nejlepších lhářů podle profese. Výsledkem byli lidé, jež dosáhli ve společnosti nejvyšších postů a vydělávají  nejvíce peněz. Jsou rovněž velice oblíbení mezi lidmi. Jaké jsou to asi profese? Odpověď je velmi prozaická: 1. místo - politici, 2. místo - herci, 3. místo - obchodníci. Jak by tedy měla vypadat správná lež a co nám přinese? Ten, kdo se pokusí v životě zbohatnout tímto způsobem musí mít vysoké IQ, aby mohl uspět. Musí se naoko stavět do role dobráka, poctivce a pracanta, bezúhonného, vzdělaného a potřebného odborníka. Mezi zkušenými lháři to není jednoduché. Člověk si musí vždy pamatovat komu řekl jakou lež a jakou roli zrovna hraje.Musí dbát o to, aby pravda nevyšla příliž brzy najevo. K tomu je potřeba analytické myšlení, herecké nadání, strategie a odvaha.

Příště si řekneme pár příkladů špatných i dobrých lhářů. Zatím si zkuste sami dosadit některé velké lháře z oblasti politiky, filmu či obchodu. 

pokračování...  

 

 

    

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru