Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohled z nebe

20. 02. 2001
2
0
2166
Autor
Drui

Ráno. Dost krutý, když se probudíte po noci plný překrásný (a oblíbený) činnosti. Spánku. Ale pak přijde ráno, onen osudný okamžik, kdy ze sebe musíte během chvilky udělat znova trošku myslícího člověka. Ráno - to znamená snídani, studenou sprchu, první cigárko a vyrazit do nového dne v tomhle světě. Tohle ráno jsem udělal další životní chybu. Už zase. Ze zvyku neprohlídnu dopisní schránku, takže jsem se nedozvěděl, že moje nejlepší kámoška si to drandí po překrásnejch ulicích někde "tam" nahoře, nebo kam že se to po smrti dostala. Ve schránce si spokojeně leží parte, zastrčený v jak uhel černý obálce, leží a spí, zatímco já musim běhat a shánět prachy, abych přežil další měsíc. Propás jsem pohřeb a když jsem se objevil u nich doma (že si jako vyjdeme někam ven), připravil mi její tatík "trošku" nepříjemnou chvilku. Jak po ráně obrovskou gumovou palicí jsem se vypotácel na ulici a hasil si to domů. A vybral zatracenou schránku. A prohlíd to pozdní parte. A pustil tu nejlepší kazetu co doma mam a rozvalenej v mým oblíbeným křesle vejral na černou stěnu plnou plakátů a pak se probíral stohem starejch dopisů. Nakonec jsem zavolal do práce a vybral si na další dva dny dovolenou. Šéf bude řvát, ale ať si klidně vyplivne hlasivky i s plícema na svůj umaštěnej stůl plnej zbytečnejch lejster. Parchant. Nenávidím tu svini - a myslím, že je to vzájemný. Ale je to přece jenom můj "chlebodárce". Parchant... Dost dobře si nepamatuju, co jsem celý ty dny dělal, jedno ale vím jistě: Trošku mě to vzalo. Takže když mě po týdnu nepřítomnosti šéf zavolal a s upřímnou radostí v hlase oznámil, že mam padáka, konečně jsem se probral. A sral sem na to a konečně mu řek, co si vo něm celou tu dobu myslím. Zalapal po dechu a třísknul sluchátkem. Sakra! Jedinej relativně stálej přísun financí šel do háje. To znamená asi konec týhle krásně zařízený díry. Ale nějak ten měsíc dožiju. Snad... Pár tejdnů to byla docela honička, ale nová práce na ten byt stačí. Musim se kapánek uskromnit, ale časem si snad zvyknu. Nějak se už protluču. Vždycky se to nějak udělalo, zvládne se to, jenom nezačít panikařit... Co budu dělat? Ani ten měsíc nepřežiju...(ne že bych panikařil) Další ráno k dobru.Po litrech kafe a šílenejch nočních můrách. Potřebuju další kafe a hlavně: Potřebuju se vyspat! Bože, ďáble, Rámo a další: Nechte mě na pokoji! Sejít dolu a prohlídnout schránku - podobnou chybu jako tenkrát už neudělám. A tam pohlednice. Zvláštní. Moc často dopisy nedostávam. Pomalu přejedu pohledem až k "odesílateli", a koho to mé oči nevidí? Pane Bože! Je to TEN podpis a TEN rukopis? Jo, asi jo. "Něco mi do toho tehdy vlezlo, takže jsem nemohla. Ale snad se brzy uvidíme". Čtu a moje kroky míří k zastávce tramvaje. Přímo před kola auta s mezinárodním označením TIR. Asi se fakt brzo uvidíme...
Gadeiros
26. 02. 2002
Dát tip
Hodně emotivní, což mám rád. Takže dávám TIP.

Drui
02. 07. 2001
Dát tip
Ne, nepochop mne špatně, nemám nic proti žádné víře na světě... Jen právě tuhle nezdílím - nic víc, nic míň... A tu povídku jsem psal asi tak před rokem - takže ta nenávistná pasáž nemusí vystihovat autora...

Drui
29. 06. 2001
Dát tip
Sorry - asi nejsem křesťan...

Spvrivs
29. 06. 2001
Dát tip
To nic, to je můj problém.

Spvrivs
27. 06. 2001
Dát tip
No, docela dobré, akorát mně (jako křesťanovi) tam trochu vadí ten až příliš nenávistný prostředek. Ale pointa je fakt dobrá.

Deltex
28. 02. 2001
Dát tip
Sice bagatelizuje, ale... (*) Je trochu horsi, nez ty predchozi, ale... DRUI je kluk! - pro ty co neumi cist data o autorovi! MEJTE SE NADHERNE!

Laďa
20. 02. 2001
Dát tip
Tohle je tak o tři třídy lepší. :-) Ze začátku se mi to taky nezdálo. Když si začal tím osudným okamžikem. Osudný okamžik nepřichází každý den. Ale ráno ano. Vyzní to divně, jelikož si o tom, že přichází osudný okamžik nenapsal v minulém čase. A přišel osudný okamžik by bylo lepší. Ale stejně nevim. Asi by bylo lepší to použít až ve chvíli, kdy prochází kolem schránky. No a dál? I když je to psaný tak bez literární vybarvenosti, tak je to celkem dobrý. Docela mě, s prominutím, pobavil text toho pohledu: "Něco mi do toho vlezlo." Totiž ten okamžik, který se odehrává v tolika povídkách i filmech si zpracoval docela solidně. To se mi líbilo.

ruby
20. 02. 2001
Dát tip
kluku (holko) co mas furt s tim zahrobim? ja dneska ctuu tvou patou povidku a zacinam predpovidat. nicmene nic to nemelni na tom ze posledni veta, pokud ji beru jako konstatovani je super. povidka i celkove dobra ale bez tipu

StvN
20. 02. 2001
Dát tip
Povídka je na úrovni, ovšem je Ti doufám jasný, že každá další na toto téma dočista bagatelizuje život. Že i dobrá písnička se ohraje a myslim, že Ty hraješ už dost dlouho na stejnou notu. Přečtu si ještě další dvě a uvidim, bohužel asi vim co.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru