Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stařenino zoufalství

24. 01. 2006
0
0
1692
Autor
Petr_Arka

Charles Baudelaire II. Le désespoir de la vieille La petite vieille ratatinée se sentit toute réjouie en voyant ce joli enfant a qui chacun faisait fete, a qui tout le monde voulait plaire; ce joli etre, si fragile comme elle, la petite vieille, et, comme elle aussi, sans dents et sans cheveux. Et elle s\'approcha de lui, voulant lui faire des risettes et des mines agréables. Mais l\'enfant épouvanté se débattait sous les caresses de la bonne femme décrépite, et remplissait la maison de ses glapissements. Alors la bonne vieille se retira dans sa solitude éternelle, et elle pleurait dans un coin, se disant: -- Ah! pour nous, malheureuses vieilles femelles, l\'âge est passé de plaire, meme aux innocents; et nous faisons horreur aux petits enfants que nous voulons aimer!

II. Stařenino zoufalství

Malá, stará bába byla náhle celá veselá, když viděla to hezké děcko, které všichni obdivovali, jemuž se chtěli líbit; to malé bylo, stejně křehké jako ona, stará bába – bez vlasů a bez zubů.

Přiblížila se k němu chtěje se na něj culit a dělat příjemné obličeje.

Ale dítě se škubalo pod rukou té věkem sešlé ženy a naplnilo dům strašným křikem.

A tak se stařena vrátila do svého věčného osamění a plakala v rohu, říkajíc si: „Ach! My, nešťastné, staré  ženy jsme se díky věku přestaly líbit a jsme neštěstím pro malé děti, které by nás chtěly mít rády!“


pepička15
13. 03. 2006
Dát tip
líbila se mi myšlenka toho textu a jeho krutá pravdivost... asi kvůli tomu mi nevadilo trošku kostrbatější převedení námětu do slov...

katugiro
30. 01. 2006
Dát tip
Přechodníky... (chtíc místo chtěje) a možná si vybrat nějaký poutavější text :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru