Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Udělej si sám

25. 01. 2006
3
0
1671

 

Udělej si sám

 obrazek [http://sfzin.cz/galerie/Toycat%27s%20AD&D/postavy_CBN_Art_1.jpg]

Život byl odjakživa krutý. Pamatuji se, že když jsem studoval,chlapci se mi vyhýbali a smáli. V jeden čtvrtek jsem rychlými krokem pospíchal domů, ale jeden z nich, pochopitelně největší, nejsilnější a nejhloupější, mě pronásledoval a házel mým směrem koule bláta. Vždy jsem jim uhnul, leč o to víc jsem je pobuřoval.

 

Na střední jsem přísahal, že už se nenechám týrat přitroublými tupci, nebudu toužit po jejich společnosti a ani mě nenapadne, bych se jenom vlídně podíval jejich směrem.Vystudoval jsem anatomii, thaumaturgii a příbuzné obory.

 

Ve čtyřiadvaceti se však se mnou něco stalo: uvědomil jsem si, že jsem osamělý. Kráčel jsem parkem, nenápadně pozoroval mladou milenku s milencem a v hlavě mi hrálo, žetě nechci žít ve tmě pod svícnem. Ačkoliv mé plány do budoucna plnily se úspěšnou kariérou a zajímavým bádáním osamělého vědce, mé srdce rozhodlo místo rozumu. Víc než kdykoliv předtím, víc než tehdy, kdy mi umřela matka, víc, než když mi Bernard v osmé třídě naštípl lebku a já se bál mu to oplatit, víc než ve všech těchto momentech uvědomoval jsem si, že potřebuji přítele.

 

Magie není věda, je to umění. Její úchvatná flexibilata, s níž můžete provádět operace translokační, vyvolávat Tarnhelmovy efekty bez vokálního projevu, pozorovat Schrödingerovu kočku a z budoucnosti relativně pozorovat minulost, naplňuje každého individualistu famózním vzrušením z nadcházející konjunkce moudrosti. Musím se pochlubit, že jsem v thaumaturgii vynikal již jako dítě a snad i to byl důvod, proč se mne každý stranil. Všakže jedna chyba jest i na mé straně. Při studiích na univerzitě zamilovala se do mě jedna dívka. Často jsem, pravdaže, slýchával, kterak se o mě baví coby o pohledném chlapci, leč mnoho jsem jim to nevěřil. V té době jsem se cítil uchvácen svou svobodnou osamělostí a proto jsem ji odmítl. Nyní bych asi neváhal s ní založit rodinu.

Rodinu.

 

Všichni se mě bojí. Pakliže jste na fakultě magických umění a thaumaturgických věd prospěli s vyznamenáním, musí se vás bát. Získáváte autoritu příslušnou vašemu oboru. Leč ničíte tak jakoukoliv naději na to, že by vás mohl někdo mít – že by vás někdo… že by vás někdo měl rád. Že byste si mohli najít přátele, se kterými se budete toulat po lesích, lehat si v lukách a usínat, žvýkaje přitom rozkošnicky stéblo trávy, zdolávat nepokořené horské masívy, smát se a radovat, tančit a zpívat…

 

Stojím uprostřed márnice, kde vykonávám praxi. Na stole leží mrtvý mladík. Křečovitě se na něj usmívám. Beru skalpel, chemikálie, jehlu a nit a grimoár černých kouzel. Chybí mu dva prsty, ale přišívám mu dva od pana Boubela, který tu leží už od pátku, ale nevzalo mu to nic na jeho kráse arogantního diskofila. „Můj“ Gregory zemřel na četná řezná poranění, ale s trochou umu a úsilí mu nezůstanou žádné výraznější jizvy. Hlavu má na zátylku proraženou hákem nebo ostrým kladivem, zacpávám ji nejdříve blánou a poté zastavuji betonem. Ten zakryji kusem atrapy lebky a přišívám osrstění ze své kočky. Jakmile odkládám grimoár kouzel, mrtvola otevírá oči a říká: „I love you, my master.“

 

Jsem na sebe hrdý. Žijeme si s Gregorym vcelku šťastně. Učí se rychle, už se spřátelil i s dětmi ve školce. Vychovatelka se jej sice trochu bojí, protože je tak vysoký a na záchod umí chodit sám, ale žádné problémy zatím na hladinu mého štěstí nevyplavaly a snad ani nevyplavou. Sice to není přesně ten vztah, na nějž jsem si pomýšlel, neb jsem hledal přítel, ale tohle je lepší. Gregory je můj syn!

 

K nebi se pomalu snáší drobný, schnoucí lístek. Usadí se mi líně ve vousech a musím jej složitě vytahovat, abych jej nepoškodil. Prohlížím si jej a obdivuji krásu přirozeně přicházející smrti, tak automatické pro každý život. Ne, pro každý život ne. Můj Gregory nezemře, protože je dokonalejší než kdokoliv z nás, dokonalejší než já. Všiml jsem si, že si prohlíží něco mezi stromy. Vypadá elegantně. Když jsem mu vyměnil skalp za vlasy zesnulého fotbalisty Beckhama a oblékl mu frak, působí solidně a inteligentně.

„What is it, my master?“

„To jsou milenci. Drží se za ruce, olizují si jazyky, souloží, rozcházejí se a umírají o samotě.“

„Why, my master?“

„Protože milenci jsou od přírody hloupí. A ty budeš vždycky chytřejší než všechna tahle pakáž dohromady, protože ty nejsi od přírody, ty jsi ode mě!“

Gregory němě přikývl. Když jsme pokračovali v procházce lesem, zamumlal si však, tak, abych to neslyšel (což se mu nepovedlo): „I want girlfriend, my master.“

 

Jednoho dne to muselo přijít. Ze starého hnízda zakrslého holuba vyletí nádherný, dravý sokol a jde žít svým vlastním, svobodným letem plným nespoutaného vzrušení, extáze a euforie, čišící z větru čeřícího naše žití.

Gregory odešel. Sbalil si svůj frak, čajový servis, ve kterém mi pravidelně nosil čaj o páté, oblíbený kapesník, do nějž si zásadně balil levý palec, když mu upadl a na komodě nechal vzkaz: „I love you, my master.“

Já tebe taky, Gregory.

 

Doma už mě nic netěšilo a  ani nepoutalo. Rozhodl jsem se, že budu cestovat. Pak přišla válka a tu jsem dostal od svého syna dopis.

 

My master!

 

I go to the war. I am brave, my master! I have one girlfriend and we have a child, my master! Hmm! I am happy, my master. Nashledanou, my master.

 

Gregory

           

            Usmívám se na pokročilý východ slunce, jenž ozařuje mohutný masiv Olympu. Dívám se na západ slunce při rovnodennosti u Stonehenge, obdivuji pablesky plamene třpytící se na stěně Tádž Mahál. A vím, že můj syn je šťastný. Vím, že můj syn je se mnou.

            Minulý týden jsem našel jeho poslední kousek. Jeho „dívka“ jej po válce rozprodala jako dárce orgánů. Musel jsem najít mnoho mrtvých, mnoho mrtvých udělat a mnoho mrtvých přesvědčit, že by chtěli zůstat mrtví, abych získal všechny části svého syna zpět. Minulý týden jsem našel ten palec, co mu pořád upadával. Ležel v písčitém prachu pláže v Normandii. Jel jsem hned domů  a uložil jej do komody k ostatním orgánům. Vím, že je to ode mě asi sobecké, ale už Gregoryho nehodlám znovu sešít. Jsme šťastní tak, jak jsme. Povídám si s ním o tom, jakou jsem měl hezkou procházku po lese a někdy beru jeho hlavu s sebou. Poté si dáme čaj o páté a následně si řekneme, jak se máme rádi, protože jsme navždy spolu. A já vím, že navždy zůstaneme, protože Gregoryho nehodlám znovu sešít.

            Život byl odjakživa krutý, leč stáří mi nadělil poklidné a šťastné. Sic jsem nikdy nepoznal objetí ženy a laskavé slovo přítele, mám toho nejlepšího syna na světě!

 


Gregory neumřel, protože nebyl živý, pouze se rozpadl na více částí, aby svému otci už nikdy neutekl.

kvetanov
31. 01. 2006
Dát tip
Má tahle povídačka , opravdu ,něco do sebe.

Dante
30. 01. 2006
Dát tip
To bylo strašné. Ten obrázek byl ale skvělé. Dřímá v tobě sice velký talent, ale musíš to předělat. Gregory nesmí zemřít! Jestli to nepředěláš, tak tě... Ach Honzo, cos to udělal? Gregory přece nesmí zemřít, nesmíš dopustit, aby Gregory zemřel, protože bůh chce, aby byl Gregory naživu. Literární kvality ale máš.

Máš úplnou pravdu. Sepsal jsem to narychlo, ani jsem si to po sobě moc neopravoval a asi si to nějak opravím. Předělám. měl to být jen úlet, protože jsem dlouho nic nenapsal a chtěl jsem něco napsat, ale vylezlo z toho něco, co by mohlo mít nějakou úroveň. Nechám to tu nějakou dobu takhle, ale určitě to předělám. a mimochodem, ten nápad s retrospektivou se mi líbí.

Andulka
26. 01. 2006
Dát tip
Presne tak....tohle chce trochu vic casu a prace, to se neda predelat ze dne na den. Napad za to stoji...:-)

Krutě Honzo...fakt dobrý. Na začátku nuda, ale asi od poloviny dobrý. Vážně super. A ehm...jako vždy jedna poznámka: Cyniku! ;) Hlavně ta angličtina a poslední Nashledanou - co kdyby si dal: Nazhledanou? Takže dávám tip

Jo ještě něco - Fakt super autoportrét...teda je to autopor...nebo ne? No nic ;)

Eidam
25. 01. 2006
Dát tip
hóóóóóóóódně dobrý!!!! *

Najkrajsia
25. 01. 2006
Dát tip
jezisi.. *

Andulka
25. 01. 2006
Dát tip
Zacina to strasne....Zivot byl kruty....ja ti povim, ze i lidi, co meli opravdu tezky zivot....tohle nikdy nereknou.....Pak mas pomaly zacatek....ala vsichni mi ublizovali....Tohle by chtelo vyskrtnou...a zacit primo pribehem, ktery ctenare vtahne do deje....:-) Pribeh je fajn....ale podle me si nevybral tu nejlepsi formu. Podle me by to stalo za to, cely to predelat....Zacit treba tim, ze drimes u salku caje a koukas na Tadz Mahal (mimochodem skvely spojeni pro muze, ktery nidky nepotkal lasku) a jak drimes.....tak si povidas se svym synem.....a pak jdou vzpominky na vas spolecny zivot.....a na zaver....ze i kdyz neni....tak je ve druhych lidech....a samo z toho vyplyne, ze i s tebou ve tvych vzpominkach.....a koncis s tim, ze si sypnes caje...:-) Fakt by to mohla byt dobra povidka, ale podle me by chtela zpracovat jinak.......Takhle je to nejen nudne, ale je z toho citit, ze si mladik hraje na starce....:-) Asi jsem te moc nepotesila.....ale pribeh je opravdu dost dobry nato, ze by stalo na tom vic pracovat...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru