Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proc jsou tu viry?

20. 02. 2001
2
0
1193
Autor
johnyace

Proc se tak dari novodobym e-mailovym cervum?

1) Lide si zvykli VSECHNO posilat mailem, a to i v pripade, ze se jedna o nijak personalizovanou zalezitost. tedy - lide si mailem posilaji vtipy, obrazky herecek a dalsich lidi (Anna Kurnikova), pisnicky atd. Diky tomu nikoho neprekvapi, kdyz mu postou neco takoveho prijde, povazuje to za normalni. 2) Lide neumi pouzivat rozum. Sefovi Komercni Banky (50 let, 2 deti, zenaty), prijde anglicky (!) e-mail "Please kindly check the attached LOVE-LETTER-FOR-YOU" a on vypne mozek a dvakrat na to klikne. Vubec ho nezarazi, ze jemu (50 let, zenaty, 2 deti) nekdo pise milostny dopis a jeste k tomu anglicky. Co byste s takovym clovekem udelali?? Zabit? Vyhodit? Nasledkem jeho vypnuti mozku se tentyz virus rozesle vsem podrizenym a ti, jakmile uvidi mail od sefa, tak vypnou mozek a poklepou... Svata prostoto... Takze, zde je nekolik rad, pokud si chcete uchovat cisty pocitac a dusevni zdravi: (a) nez poslete nekomu nejaky soubor nebo treba jen rozsahly mail obsahujici 1000 vtipu ci Dalailamovy moudrosti, zamyslete se. Je to opravdu nutne? Nebylo by lepsi neco takoveho umistit na internet (treba zrovna do Pismaka) a znamym poslat odkaz??? (b) Pokud tedy uz musite neco takoveho poslat, informujte o tom nejdrive adresata mensim mailem "Hele, zitra ti poslu desne dulezity soubor, jde o obrazek jmenem Anna Kurnikovova kouri ptaka.gif a ma velikost 4,5 MB." Prijemce pak bude vedet, ze kdyz mu takovy mail prijde, tak je skutecne od vas a vy jste jej skutecne chteli poslat. (c) Zapnete si ve Woknech zobrazovani pripon znamych souboru!! Windows z neznameho duvodu defaultne nezobrazuji pripony tech souboru, jejichz typ rozeznavaji, takze z nazvu "VIRUS.JPG.VBS" (pricemz VBS je pripona a pred tim je jmeno" se zobrazi pouze "VIRUS.JPG". Zaroven je pozoruhodne, ze nikomu nevadi, ze najednou je "radoby pripona" videt a ze ikonka u souboru je jina, nez u jinych obrazku. Inu - vypnuty mozek = jednim krokem v maleru. (d) Neposilejte hromadne maily. Jednak je to neuctive, jakoby jste rikali "hele, nestojis mi za to, abych se ti venoval osobne", navic tim vsem prozrazujete vsechny adresy (coz je narusovani soukromi, protoze co je nejakemu "zprdelebudka@post.cz" po tom, ze ja jsem "johnyace@mail.muni.cz" ?) a navic zvysujete riziko, ze pokud bude kdokoliv z nich mit zavirovany pocitac, tak se virus rozsiri i na pocitace vsech vasich znamych, coz je urcite nepotesi. Prosim, hlavne pouzivejte mozek. Fakt to neni tak tezke a jste vetsinou inteligentni lide, kteri by to meli umet. Diky za pozornost.
Eternal
05. 03. 2001
Dát tip
Nevíte náhodou, který virus mi vypnul mozek v pondělí v jednu ohodinu odpoledne a odeslal ho všem mým přátelům a známým, takže mě hodinu ignorovali stejně jako já je? Osobně si myslím, že tady na písmáčku jsou lidi převážně inteligentní a bez vypínačů mozku. Ale občasné vzdělání v oblastech né přímo souvisejících s písmáčkem, nám snad neuškodí. A netvrdte mi, že všichni máte najednou Linux :o) a že se vás to nemůže týkat.

JiKo
05. 03. 2001
Dát tip
Proč jsou tu viry? Virus je malý a jednoduchý organismus potřebující ke svému množení buňky těla svého hostitele. Jako každý jiný organismus na této planetě se snaží o přežití svého druhu. ps: Proč jsou tu lidé? Tolik k této otázce z pohledu biologie :-)))))) no jo.....sranda ...zase.. :-))

JiKO :)))) bych Tě za to TIPnul :))) kdyby to šlo :))

Danny
26. 02. 2001
Dát tip
PRESNE TAK. Dal bych dva Tipy, kdyby to slo. Sam nastesti pouzivam primarne Linux (a nevypinam mozek) takze se me tyto viry netykaji... (i pro Linux apod. je technicky mozne napsat vira, ale je jich *mnohem mene* a dokazal by znicit jen data toho, kdo ho pustil, pokud ho nahodou nepusti superuzivatel, taky pod Linuxem neni M$ Office a tedy ani makroviry)

s Písmákem to má opravdu málo společného... jinak souhlasím,bezvýhradně...

Merle
22. 02. 2001
Dát tip
johny: adresy písmáků znáš jen ty, které ti sami řeknou... jako všude jinde. nikde tu nejsou vyvěšeny... tedy to není argument přemýšlej dál

Miroslawek
22. 02. 2001
Dát tip
zase jeden explorer mezi námi, jako by nestačili inventoři ;o)))

Merle
21. 02. 2001
Dát tip
Na chvíli sem si přišel jako ve škole... Teď trocha dopnění z praxe. Proti většině emailových virů (ne těm s EXE. příponou - EXE nikdy přes email neposílat, pokud možno nepřijímat) se snadno zamezí spuštěním skriptu ke změně registrů, který jednoduše zruší linkové spouštění ostatních skriptů (místo toho je otevře v notepadu). Skripty jdou nadále spouštět, ale pouze přes pravé tlačítky myši a příkaz Otevřít, už ale nikoliv pouhým poklikáním na ikonu. Soubor pro změnu registrů je kraťoučký, a je uložený tady noscripts.reg. Přes tuto ochranu je lepší dodržovat výše uvedené... BTW: Ace, když už sme u toho, jak tohle souvisí s písmákem? Nebo je to literární dílo?

djPes
21. 02. 2001
Dát tip
Vzdyt vytvorit vir je tak snadne...

Katerina
21. 02. 2001
Dát tip
d)staci vsechny adresy dat do bcc (slepa kopie) a nikdo se o nikom nedozvi, vsichni jsou potom 'undisclosed recipient' Ja nahodou dostavam vtipy a blbinky rada, clovek se zasmeje, smaze to nebo to rozesle vsem svym znamym ktere chce potesit a ma lepsi naladu :-))) Samozrejme, neznamy odesilatele podivnych souboru je treba okamzite smazat (oznacit a zmacknout delete)!!!!!

johnyace
21. 02. 2001
Dát tip
Merle, s pismakem to souvisi uz treba z toho duvodu, ze mnozi prispevatele znaji adresy ostatnich a tim padem by se mohli neceho takoveho dopustit.

JiKo
21. 02. 2001
Dát tip
No mě žádný kravinky neposílejte sem na to alergickej :-)))

sulahfi
21. 02. 2001
Dát tip
Fakt dlouho me tady nic tak nepobavilo. Tim nechci zlehcovat vazne mineny obsah, ale ...... ten "ptak ...... o velikosti 4.5 MB", to je neco!

Hadrarka
20. 02. 2001
Dát tip
Souhlasím a podepisuji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru