Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sny, slzy a střepy

28. 01. 2006
0
0
1232
Autor
sharkan

      A pohár za první místo získává... Markéta Pokorná!

      Ani nevěděla, jak se hloučkem bouřlivě tleskajících lidí prodrala až dopředu k slavnostně vyzdobenému podiu. Nemohla tomu uvěřit. Tak dlouho na to čekala! A už pomalu přestávala doufat, že se její největší sen změní ve skutečnost.

      Od jejích zvlhlých očí se matně odrážela záře nespočtu světel ve velkém sále a ona jen stěží vnímala všechny ty nedočkavé ruce vztahující se k ní, aby jí pogratulovaly.

      Plakala. Slzy štěstí skapávaly z roztřesené brady do mělkého skleněného poháru.  Jejich proud se nezadržitelně řinul a neumírnilo jej ani drncání uhánějícího vlaku, v němž se vracela domů.

      Všechna předešlá sláva a rozjaření lidé zůstaly daleko za ní a ona už byla zase sama. Přemýšlela. Jak moc by si ho teď přála obejmout! Říct mu, že to skutečně dokázala...

      Jenže jeho to nezajímalo. Nezajímalo ho už vůbec nic. Zatímco ona si splnila svůj životní sen, on seděl zdrogovaný na nádražní lavičce a snažil se zapomenout, že nějaký život nebo sny vůbec existují.

      Svět je nespravedlivý, napadlo ji. Proč zrovna on? Proč zrovna ona? Nikdy už ji neobejme... nikdy ji nepohladí...už nikdy nebudou snít o společné budoucnosti... už nebudou snít o ničem... Proklaté sny!!! K čemu vlastně jsou? Aby lidé znali zklamání! Marnost! Zbytečnost!!!

      „Do prdele!“ zoufalý výkřik se nesl jejím vědomím jako dunivé hřmění přehlušené pronikavým řinčením tříštícího se skla.

      „Do prdele,“zakvílela znovu vysíleně a s histerickými vzlyky se svalila na sedadlo potřísněné bezcennými střepy – tím jediným, co zbylo z jejího snu.  


Nicollette
30. 01. 2006
Dát tip
četla sem vícero takových povídek, že on je feťák a ona je z toho zdrcená..... pokaždý to vnímam docela citlivě..... smutný

StvN
29. 01. 2006
Dát tip
Spíš se ptej - je těžký to napsat tak, aby to bylo pochopeno?

No, já to pochopil... podle mě to zas tak těžký nebylo. Možná až moc... ten uřvaný kontrast mezi úspěšnou Martinou Pokornou a "zdrogovaným na nádražní lavičce". Je to takové vytržené z reality (a nebo je to příliš realistické), příliš snadno působivé... prvoplánové... Strážce smrti se mi líbil víc...

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
sebere ti život? .. sebere ho sobě, ten tvůj ti zůstává.. proto i splnění toho snu mělo přece smysl, protože byl tvůj a povedlo se ho naplnit. Tamto byl jiný sen, nevím, proč se to tu míchá dohromady.. nebo to tak u sebe máš?

StvN
28. 01. 2006
Dát tip
O čem že to je?

sharkan
28. 01. 2006
Dát tip
Je to o tom, že život, sny i radost jsou ti k ničemu, když ti ten samej život sebere někoho, s kým bys to mohl sdílet. Je to těžký pochopit?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru