Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rodiče a děti...

29. 01. 2006
1
0
622
Autor
Wesli

     Toto téma se dá chápat různě. Já bych se chtěla zamyslet nad tím, co dávají rodiče dětem a děti rodičům.

     Sejdou-li se rodiče, dříve nebo později se hovor stočí na radosti a starosti s dětmi. Těch starostí bývá asi zpravidla víc. Když dospělí mluví o dětech a proberou se nemoci, školu a vyhlídky do budoucna, dojde se zpravidla k závěru, že děti jsou především zátěž a vydání. Statistici by nám asi potvrdili, že tyto stesky mají určité oprávnění. Dá se totiž snadno vypočítat, jak velké jsou náklady na jedno dítě, kolik na dvě a na tři děti a jak se s přibývajícím počtem dětí snižuje životní úroveň rodiny. 

     Pokud se zeptáme lidí, kteří nechtějí mít děti, neřeknou nám nic o sobectví, ale budou mluvit o tom, že děti znamenají omezení možnosti vzdělání, kvalifikace, zaměstnání a jiného uplatnění pro ženu - matku. Myslím, že děti těmto ženám přinášejí jen zmatek, hluk, nepořádek, vaření a školní úkoly. U některých žen se

za tímto postojem neskrývá sobeckost, ale i odpovědnost. Myslí si, že by výchovu dětí nezvládaly a proto si raději žádné nepořídí.

     Skoro to vypadá, jako by všechno mluvilo proti dětem nebo přinejmenším proti více dětem v rodině. Na druhé straně máme denně příležitost přesvědčit se také o docela jiných skutečnostech. Je mnoho příkladů, že se rodiče věnují svým postiženým dětem, za zvláštních,

mimořádně náročných podmínek a dělají to velmi obětavě. Stejně tak obětavě se třeba starají o "cizí" děti adoptivní rodiče nebo pěstounské rodiny. Podle mého názoru to znamená, že mít děti, starat se o ně a žít s nimi, přináší také něco radostného, co dospělí vnitřně potřebují a co jim dává uspokojení. Děti potřebují dospělé, kteří k nim mají citový vztah a určitě to není vztah jednostranný. Děti nejsou jen předmětem našeho pozorování a zábavy, ale i zdrojem lidských prožitků a zkušeností.

     Proč vlastně chtějí mít dospělí děti? To je jistě otázka pro budoucnost lidstva zásadní a rozhodující. Že mají lidé děti, to je přeci už celé věky takovou samozřejmostí, tak není třeba v tom hledat nějakou vědu.

 


Narvah
21. 02. 2006
Dát tip
dnesni doba neni materialni. materialni je mysleni. to tvoje bude mit nejspis stejnou bazi, jako autor teto "uvahy" psat o detech jako o autech je priserne, myslet takto je priserne, co se tyce stylu v teto uvaze, muze prijemne prekvapit jen prisernou povahu..

Narvah
21. 02. 2006
Dát tip
apropo: je videt, ze system redaktoru zde je spatna volba -ty jsi zarnym prikladem..

Akrij
20. 02. 2006
Dát tip
Dnesni doba je materialni. Kdo chce deti dobre vychovat, musi vzit v uvahu materialni stranku veci. Takze psat o detech jako o autech je na miste dnes, stejne jako pred peti lety. Musim priznat, ze tento styl me velmi prijemne prekvapil. Takze s tipem :)))

Narvah
30. 01. 2006
Dát tip
tvá úvaha je místy demagogická. jsem překvapen, co všechno tvrdíš, jaké činíš závěry. tvůj pohled na děti postrádá cit. bereš děti příliš materiálně. takhle by se hodilo psát třeba o autech..

Wesli
30. 01. 2006
Dát tip
jj, ja vim - je to psany syrove, odcizene...

Wesli
30. 01. 2006
Dát tip
a taky je to tak 5let stary, v ty dobe sem deti brala asi trosku jinak... ale co si budem povidat - vetsina lidi dneska bere deti jako "prekazku" v kariere atd...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru