Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nesmrt

01. 02. 2006
1
0
667

Bloudil dnem i nocí. Nesnášel otravné lidi. Plakal. Často a jeho slzy skrápěly cizí duši. Světlo probleskovalo za prastarými stromy pouze na chvíli. Polární noc. To na radosti nepřidá. Bolí, pláče, ptáče. Leží mrtvé, tak mrtvé, lítost za jeho zbytečnou oběť.

Bloudil tolik let. Než si stačil uvědomit marnost svého života, zbělel mu vlas. Čas, ten nekonečný čas má hlad, těžko ho někdo ukojí. A úsměv se vypařil jako kaluž v létě. Vrabci se s nadšeným cvrlikáním stačili napít. Vůbec ho nezajímalo, že je jejich život ještě kratší, než ten jeho. Jak můžeme soudit, jak můžeme říci: Pouze člověk si je vědom své smrti. Každý se dočká. To bolí. S tím strachem ze smrti nejde jen tak žít. Hleděl na své seschlé ruce plné stařeckých skvrn, jeho život zapadal. Myslel si hořce.

Industrium páchne. Statisíce slepých cest, jen několik po kterých se dá jít. Tak hořce málo je poutníků, co po nich bloudí. Hnilobný zápach z marného žití. Jsme přesazeni, abychom rostli. Ztraceni v nekonečném vesmíru. K smíchu. To si myslíme. Představit si neumíme.

Jak úžasně hebký, jak oslnivě hřejivý. Vznášel se mezi ostatními a nebyl smutný. Nemohl se trápit pro duši, která tak hořce smutnila. Času měl mnoho, víc, ještě víc. Však nakonec prohlédne, pomyslel si. Člověk, bytost. To, co bije. Nakonec jsou to jenom slova uvnitř spoutané duše. Víra a zase zoufalství. Věž postavená v propasti..

Usilovně hleděl do noční tmy. Zas po tolika letech. Ležel. Odhmotňoval své tělo a představoval si, že se v tom okamžiku něco stane. Přenese své bytí kamsi. Prostě pryč. Nízkost myšlenek ho zrazovala. Vleklá nemoc unavovala. Zuby dávno vypadaly. Jeho vlastní zuby. Když byl mladý, zdálo se mu mnohokrát, tolikrát, že bude mít bezzubé dásně. Propocený se probouzel, sahal si do úst. Nebolelo to. Jak hrozné, plivat své zuby do dlaně, zůstalo jen dítě. Ve snu, která se nakonec stala realitou. Přestal si pamatovat na včerejšek. Každý den stejný. Bolest v kolenou, bolest v celém těle.

Ležel a usilovně hleděl do noční tmy. Věděl proč, potom zapomněl. Až teď, na prahu nového bytí myslel zas na zámek s mnoha ženami. Myslel na jejich opojnou vůni, jako tolikrát předtím, kdy mu v ústech cosi zbývalo. Myslel, i když jeho mužství již v tom hloupém, biologickém slova smyslu, odešlo.

Svět se kamsi řítil. Nebyl čas zastavit se. Práce a povinnosti ho vysály, vyčerpaly docela. Starost o živobytí, o děti, o co vlastně? Nic nechápal. Zíral do tmy. Nepamatoval své lepší dny. Vlastně ani nevěděl které byly lepší. Poctivě pracoval, nikdy nezaspal, mnoho nevydělal, k životu to stačilo. Již zapomněl na výčitky jeho dětí, že jsou chudé, že nemohou mít stejně věcí, jako druzí. I jeho děti na něho nyní zapomněly. O jejich matce mnoho let nemluvil. Vzduch se nepohnul. Ležel a na něco čekal. Záblesk vědomí, bezvědomí, úžas. Usnul.

Usilovně se snažil odejít. Nechat své zničené tělo ležet na propoceném páchnoucím lůžku. Tolikrát se o to pokoušel. Točila se mu hlava. Tepala krev ve spáncích. Krev mezi nohama. Zaměnit tento rozměr za jiný. Byl jen malý kousek od smrti a zrození. Nic. Nikdy nic.

A vyprchávala životní míza. Den po dni šedivý a stejný. Bolesti těla, bolesti duše, samota bez dotyků. Kde žije ta rasa nesmrtelných? Umřít je ale přece vysvobození?

Na světě je hrůza. Špinavá, hnusná hrůza. My ničíme, boříme, smějeme se utrpení, jsme slepí k zemi. Bláhově přesvědčení, že vládneme. Nikdo nemá právo kralovat. Vlny vymyjí nemocným rány. Mraveništi stačí plodná královna. Země budiž trpělivá k společenství bezejmenných plísní.

Naposledy se mu hlava zatočila. Poslední sten. Neměl nikoho, kdo by mu oči zatlačil. Tělo se bude na lůžku rozpadat mnoho dní, až jeho zápach přivábí hrobaříky. Tak, jako tolik těl předtím, i jeho zůstalo tiché. Jen takový humus a potrava pro jiné. Vše je kruh, jen lidská duše do toho kruhu jaksi nepatří. Nedá se spoutat.

 

Namodralá aura světélkuje. Je tak neskonale lehký a šťastný. Pozoruje trůn. Je v předsálí kněžek lásky. Ty žijí mezi světy. Obětí je jejich posláním. Polibek jen malým závdavkem.

Dosti odporného pachtění. Věříme v co? Tak to zkrátka je, že po noci je den, i za polárním kruhem, kde se tma tváří jako noc a v noci někdy nejde spát. Nesnesitelné bytí je tam dole. Lehce bez údů. Není divu, že již nechceme projít dalším očistcem, martýriem bytí- nebytí.

Ta bolest je však skutečná, uvnitř duše která je sevřená okovy. Bolest těla uletěla.

Tolik času uběhlo, vznáší se v bezčasí. Dychtivě barvy se smíchají. Z modré je rudá, z okrové snivá. Není to však sen, je to láska.


Marcela.K.
28. 08. 2006
Dát tip
No, to je teda četba na noční jako dělaná...teď se budu bát vylízt na chodbu...Bolest těla uletěla...to znám, ale jak bolí duše?!Nestraš mě furt!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru