Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEW ROMANTIC? CO TO JE???

07. 02. 2006
5
0
3189
Autor
Jacekusz

Pro toho, koho zajímá rocková hudba, by to mohl být zajímavý článek, protože je o věci, kterou ještě před dvaceti lety znal skoro každý. dnes ji nezná skoro nikdo.

      Chtěl bych se jenom krátce zmínit o tomto (nejen) hudebním stylu, který je neprávem pokrytecky zavrhován stejně tak jako byl dříve slepě vyzdvihován. Říkám „pokrytecky“ z toho důvodu, že celá v dnešních dnech nesmírně populární vlna neo-postpunkových kapel jako The Strokes, The Killers, Franz Ferdinand, The Doves, Kaiser Chiefs atd. je přímo ovlivněna hudbou NR- a někdy je těžké mluvit jenom o vlivech. Pusťte si Somebody told me a něco z desky Anvil nebo i chudáky Blondie a jejich Atomic a pochopíte. Není nic špatného na tom nechat se inspirovat a ty skupiny to vesměs dělají dobře, ale proč se probůh tváří jako by objevily Ameriku? Je to skoro stejné, jako kdyby Sum 41 nevěděli, že už před pětadvaceti lety tu byli nějací Ramones a že je zná i spousta lidí, kteří neobouvají boty z tržnice. O taneční hudbě, Mansonovi a pseudo-gotických kapelách typu H.I.M. a Rasmus ani nemluvě.

            O pojmu new romantic se dnes už prostě moc nedočtete a feťák Gahan vám toho o něm taky moc nepoví.

            Tento styl, jak už to chodí, prošel svým vznikem (1978-1980), svým „zlatým věkem“ (1980-1983) , postupným odumíráním (1983-1984), svojí druhou vlnou (1984-1987), svou smrtí (1991) a svým částečným oživením (nástup zmiňované vlny kapel) -tentokrát už pouze v podobě reinkarnace- kterého jsme svědky v současné době. Ovšem pozor- tohle není nějaká zavedená periodizace, ale z mého pohledu celkem výstižný, leč stručný přehled.

 

            Krátce o každé etapě:

 

            VZNIK

            V roce 1978 si tehdy devatenáctiletý pankáč a loser jménem Steve Harrington, který přijel do Londýna z Walesu na pozvání tehdy už o něco známějšího Billyho Idola, změnil jméno na Steve Strange. Za dva roky se stane v pravém slova smyslu vynálezcem osmdesátých let. Ale abych nepředbíhal… Onoho roku začal Strange (jakožto DJ) spolu s Rusty Eganem každé úterý dělat večery v klubu „Billy`s“. Podle oficiálních údajů tam tenkrát chodili hlavně studenti umění, kadeřníci a módní návrháři, takže samá lepší společnost.

            DJ Steve Strange v té době neměl moc z čeho vybírat: punk byl mrtvý (přestože nějací Skoti ještě tři roky potom tvrdili, že mrtvý není), nová vlna se teprve nadechovala k životu (ale tak jako tak by to stejně nebylo úplně ono) a rodící se heavy metal se jaksi nehodil. Jediné, co mu tedy zbylo, byla hrstka skupin jako Roxy Music, Kraftwerk, Gary Numan, Human League a David Bowie plus rodící se vlna eurodiska (Giorgio Morodero, Amanda Lear, Donna Summer). Zjednodušeně by se dalo říct, že když vezmeme dohromady všechny tyto vlivy, přidáme trochu (spíš pořádnou dávku) sentimentu a okořeníme to všechno špetkou unisexové perverznosti, vznikne nám hudba ve stylu new romantic.

            Perličkou z toho období je například historka o tom, jak vrátný Strange pustil bez okolků dovnitř Bowieho, ale nechtěl pustit Micka Jaggera, protože neměl vhodný oděv.

 

            „ZLATÝ VĚK“

             Mimoto, že Strange byl DJ, promotér a autor plakátů, byl také zpěvákem v řadě druhořadých kapel. Zlom nastal, když v osudovém roce 1980 se skupinou VISAGE nahrál skladbu FADE TO GREY. Zpívá se v ní o nějakém opuštěném muži a je taková podivná… a stala se hymnou hnutí new romantics a v podstatě i celých osmdesátých let. A určitě je k slyšení v jakékoliv teleshopingové reklamě na kolekci Best of 80`s. Nevím, čím to je, ale ten klip mi i dnes, když ho vidím, nahání husí kůži.

            Do této etapy bych zařadil hlavně tyto skupiny a interprety: Duran Duran, Depeche Mode, Human Leadue, ABC, Classic Nouveaux, Soft Cell, Ultravox, Flock of Seaguls, The Bow wow wow, Culture Club, Eurythmics, O.M.D., David Bowie (jeho alba z tohoto období-hlavně Scary Monsters), The Cure, Siouxie and The Banshees, Adam and The Ants a spoustu dalších.

 

            ÚPADEK

            Depeche Mode vydávají People are people a jsou na vrcholu slávy. A přicházejí i další skvělé skupiny jako Simple Minds a New Order, ale styl jako takový se začíná ohrávat, místy začíná působit až nebezpečně nesympaticky (tři slova, která hovoří za vše: Pet Shop Boys). Je čas na oživující injekci z kontinentu, konkrétně z Německa.

 

            DRUHÁ VLNA

            Tam totiž skupina jménem Alphaville vydává album Forever Young a vzniká tzv. druhá vlna new romantic. Je to zas trochu jiný, modernější zvuk, ale myšlenka je stejná. Hlavní rozdíl je v účesech- jsou ještě nadýchanější… S nadsázkou by se dalo říct, že hymnou tohoto období je You spin me round od britských Dead or Alive.

            Další interpreti: Simple Minds, Depeche Mode, Camouflage, Frankie Goes To Hollywood, The Communards, The Erasure, Modern Talking. Howard Jones, ranní Underworld aj.  

 

            SMRT=1991=Nevermind

            V té době nějaký new romantic už prostě fakt nikoho nezajímal.

 

            REINKARNACE     

            Těžko říct, kdy přesně, ale jestli chcete nějaké datum, tak si zjistěte, kdy vyšlo Is this it? od The Strokes.

 

            To je vše a tady ještě nějaké údaje:

 

10 nejlepších skladeb tohoto stylu:

Visage: Fade to grey

Dead Or Alive: You spin me round

Human League: Don`t you want me babe

Duran Duran: Planet Earth

Soft Cell: Tainted love

Eurythmics: Sweet dreams

U2: New years day

Michal David: Dívka na inzerát

Flock Of Seaguls: Photograph of you

Camouflage: Love is a shield

 

10 nejlepších alb tohoto stylu:

Visage: Anvil

David Bowie: Scary monsters and the super creeps

Human League: Dare

Ultravox: Vienna

Alphaville: Forever young

Depeche Mode: Music for the masses

Duran Duran: Rio

ABC: The lexicon of love

Visage: Visage

Simple Minds: New gold dream


Jacekusz
11. 02. 2006
Dát tip
Tak to sem rád, že existuje nějaká spřízněná duše!:-) Já mám z toho všeho nejradši Kamufláž, třeba i to jejich docela nové album SENSOR je fakt špičkové, to vřele doporučuju! podle mě je celá hudba v takovém začarovaném kruhu,že se všechno časem vrací(jasněže v trohu jiné podobě), ale zrovna když sem se já začal o tenhle styl hudby zajímat(a celkově o fenomén 80s), tak sem si připadal fakt trochu jak vyděděnc, hlavně v prostředí svých vrstevníků...pak přišla ta vlna skupin jak tam o ní píšu a teď josu osmdesátky zase trochu oživené:-) Jo a třeba výboná je předělávka Fade to Grey od dcery od Ozzyho...jmenuje se to myslím Its not the way that I wanted...i to dokazuje, že stará láska nerezaví A Europe jsou taky super i když mě osobně tady z tohodle ranku sedí spíš Scorpions...

Jacekusz
11. 02. 2006
Dát tip
A ješt malý dodatek k článku: Zapomněl jsem zmínit, že styl new romantic měl obrovský dopad i na vznikající scénu EBM, industriálu a gotiky... suma sumárum: Nine Inch nails, KMFDM, markantně(i když mnozí budou jistě obracet oči v sloup) u Rammstein,Bauhaus, Sisters of Mercy, Leibach atd. atp. Tam všude je vliv NR více než paatrný...

Jacekusz
11. 02. 2006
Dát tip
vůbec, řek bych,že gotika vznikla jako odnož nového romantismu, která víc lpěla na tradicích jako je tma, temnota, apod. v doběk, kdy se NR stával synonymem pro new disco...:-)

Jacekusz
11. 02. 2006
Dát tip
Clan of xymox neznám... ale rád se nechám poučit Za Oceán se omlouvám...nejspíš mě zmátlo to, že v době, kdy se oni dostávaly na vrchol, v Anglii vrcholila raveová horečka a co se popmusic týče, nebezpečí hrozilo zs Seattlu... Ale kapitola sama o sobě by byl new romantic vs. KILLING JOKE Ale přiznávám, že Jaze Colemana bych se na to trochu bál zeptat:-)

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Já jsem Tangerine Dream vynechal celkem záměrně, stejně tak jsem tam nezařadil Kraftwerk, Numana a Cocteau Twins...přišli mi celkem moc experimentální. New romantic přece jenom nebyla nějaká intelektuálská hudba:-) Ale když jsme u těch "twins", napadá mě jedna skupina, která tam fakt chybí a to THOMPSON TWINS

Delahaye
09. 02. 2006
Dát tip
yo yo .. i když už T.T. vězeli po uši v disko rytmech, tak HOLD ME NOW nebo DOCTOR! DOCTOR! si ještě občas někdy pustím :-)

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Ono new romantic kapely vůbec byli často v disco rytmech ponořené až po uši:) Vždyť i Fade to Grey má takový ten "tucavý" spodek...

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Rangere, jo, ten výčet kapel z druhé vlny je zábavný:) Ale chápej, je tam velká míra zjednodušení… Na druhou stranu tyhle skupiny prostě v letech 1984-87 styl zvaný new romantic reprezentovaly. Každá v trochu jiné podobě, to je jasné. Modern Talking podle mě jsou právoplatní reprezentanti a můžu to dokázat. Možná jsou sračka, možná…ale noví romantici taky! A to po všech stránkách; já vím, že jejich pojetí a zpracování témat jako láska atd. bylo opravdu o něco popovější, než u Depeche Mode v dobách „masové hudby“, ale to je jiná věc… K Simple Minds: Slyšel jsi New Gold Dream(1983)?? Vřele doporučuji! To je učebnicový příklad toho, co tenhle styl znamená. Že jsou obě ve stejné škatulce? Podívej: Bon Jovi v podstatě spadají do metalu… stejně tak jako Motorhead. Určitě ale časem připravím i nějaký podrobnější a sofistikovanější článek na tohle téma, protože jsem fakt rád, že(podle ohlasů) o tenhle styl zájem je a neplatí(snad) to, že na osmdesátá léta dnes s nostalgií vzpomínají jenom úchyláci:-))Tohle byl jenom takový přehled. Jo a ještě něco… Underworld (než přišel Emerson) se svým housem byli kapela odkojená Stevem Strangem.

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Malej blazne, Michal David, kdyby byl z Anglie a ne z ČSSR, by byl jedním z čelních představitelů tohoto stylu. Říkejte si, co chcete, ale o tom jsem přesvědčený. Tím nechci tvrdit, že Michal David je super,ale copak takoví Duran Duran byli nějak (vůbec) inteligentnější, hloubavější, nebo snad technicky zdatnější muzikanti??Ani náhodou… David je podle mě u nás v kruzích hudebních kritiků pokrytecky a kategoricky zavrhován ( ve smyslu „M. David=100% shit“). V čem je jeho hudba větší shit, než Alphaville?? Já neobhajuji, že nahrál Poupata, ale prostě jsem přesvědčený, že jeho hudba by tehdy v celoevropském kontextu obstála...

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Jazo, Ta řada druhořadých kapel( Moores Murderers, Photons a po Visage i Strange Cruise) je va smyslu fenoménu Visage (což byla ovšem pouze studiová kapela) skutečně zanedbatelná. Jo a já nemluvím o U2 jako kapele, ale o skladbě New Years Day. To je podle mě N.R. jak bič!

Jacekusz
09. 02. 2006
Dát tip
Delahaye, Kroky Františka Janečka a Soft Cell…hm…podle mě se tyto dvě skupiny(neber to prosím úplně vážně) liší hlavně jazykem. Tím nechci Marca Almonda stavět na úroveň M. Davida. Soft Cell Hráli úžasnou, opravdu romantickou( ve smylu láska+temnota, perverznost, frustrace atd.) v opravdu „umělecké“ rovině- na rozdíl od Davida, jehož hudba byla prvoplánovější a zamýšlena od začátku do konce popově, na rozdíl od M. Almonda, jehož poetika vycházela z tradic Edith Piaf a spol. Ale to by pak vedle Soft Cell nemohli stát ani Duran Duran, natož pak Moder Talking a spousta dalších „čistě popových“ kapel. Scary Monsters jsou vedle Lets dance určitě trochu pozapomenuté, ale neprávem! Řekl bych dokonce, že Scary Monsters(1980) a první deska Visage(1980) dvě nejzásadnější desky vzniku tohoto stylu. Lets Dance je, co se vývoje pop music týče, zlomovým počinem; ale snad kromě China girl tam nejsou žádné „temnější“ kousky typu Ashes to ashes a žádná „oslava módy“ jako Fashion; a řekl bych, že zrovna to jsou dva hlavní atributy stylu. Lets Dance je na to příliš svěží, bezstarostné, zdravé optimistické atp. S Music For The masses souhlasím. V té době už D.M. byli natolik samostatným stylem, že je zavádějící hodit tohle album do nějakého pytle. Spíš než Some Great Reward tedy Broken Frame:) Co se Duran duran týče, je fakt, že byli časem taky až moc „veselí“. Hlavně po Riu… ještě jednou k Simple Mids a U2; Album NEW Gold Dream a skladba NEW Years Day jsou NEW romantic! Minimálně to album. Proto je třeba je zmínit. Eurodisco=to co nastalo v Evropě (hlavně na kontinentu) nastalo jako reakce na Bee Gees a aspol. tedy: Boney M, Giorgio Morodero, Donna Summer( znáš I feel Love?) Později Pet shop Boys atd.

no ja nepsal ze to je shit (i kdyz ho teda neposloucham a ani sem nikdy neposlouchal) ale de o to ze si myslim ze ocean tam rozhodne patrej vic nez on z hlediska kvality...tot vse....

Delahaye
08. 02. 2006
Dát tip
ještě malá poznámka : vynechání "Tangerine Dream" ve výčtu kapel toho období jeví se mi býti poněkud trestuhodným .-)

Jacekusz
07. 02. 2006
Dát tip
Rangere, tam je napsané, žes psal nakou kritiku na tenhlre článek...ale one tu prostě není:-) Ale fakt by mě tvůj názor zajímal.

Ranger
07. 02. 2006
Dát tip
Človíčku, to ani nebyla kritika, jen faktická poznámka. Docela mně pobavil výčet kapel v kapitole druhá vlna. No, původně jsem kritizoval Modern Talking, to je pop sračka a ne New romantics a Simple Minds, to je taky něco jinýho a hlavně zařazení těhle dvou kapel do stejný škatulky. Teď koukám, že tam jsou taky Erasure na jedný straně a Underworld na druhý :-)

teda nevim co tam delam michal david...kdyz uz tak bych do toho zahrnul z cechu Ocean.....

ceder_john
07. 02. 2006
Dát tip
pablo by k tomu určitě něco řek.. já tomu nerozumím.. a killers sou dobrý..

Ranger
07. 02. 2006
Dát tip
Jee vidíš, toho Davida jsem si ani nevšimnul :-)))), asi jo Ocean, ono to naše luhy a háje trochu minulo, co třeba Fiction (i když v tý době už byl svět trochu jinde?)

jaza
07. 02. 2006
Dát tip
pěkně vypracované...trochu mi tam sice vadí ta "řada druhořadých" do jednoho pytle U2 a Alfavil no nevim)))) tip*

katugiro
07. 02. 2006
Dát tip
Zajímavé, přečíst si něco o kapelách z nejméně poslouchatelného (pro mě) období :)

Delahaye
07. 02. 2006
Dát tip
velmi zajímavý článek a velmi dobře provedený autor projevil velmi dobrou orientaci v tom, o čem píše, což tu rozhodně nebývá samozřejmostí :-/ recenze je svým námětem zde ojedinělá --- jen houšť !! nicméně - jsou tam drobné nepřesnosti Zčásti je přičítám určité hektice stavby článku, kde je patrná rychlost vzniku. např. .... Určitě bych Kroky Františka Janečka nenechal dupat vedle Soft Cell Také zapomenuté "Scary Monsters" bych nevypichoval, když mám možnost zmínit "Let´s Dance" - skutečně přelomové album v dějinách pop kultury "music for the masses" ? nene "some great reward" "rio" ? hmm "earth memories thunder" spíše zrovna tak bych rockové Simple Minds a ani U2 nezmiňoval při probírání novoromantismu to, že měli jak Jim Kerr, tak Bono natužený háro k tomu fakt nestačí .-) a ještě nevím, co to vlastně je "eurodisko" :-) Nicméně sumárně : můj obdiv a Tip Autora si někdy rád zase přečtu. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru