Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jaga Jazzist - A Livingroom Hush

05. 03. 2006
1
0
1658

Jako zajímavou exkurzi do světa nu-jazzu tedy uvádím toto album, jenž vyšlo pod labelem ninja tune v roce 2001, přesněji 23. května(tedy téměř k mým narozeninám ;)) .
Jaga Jazzist jsou zvláštní etudou celého labelu (který velmi doporučuji, jen tak mimochodem) - mezitím, co skuteční kouzelníci ninjatune produkují sice geniální, ale samploavnou hudbu, jaga jazzist zvládají drum'n'bassovo-jazzový mix hrát zcela naživo (jak nás nedávno překvapili v akropoli).
Na pódiu stojí deset muzikantů, kteří dohromady za celý koncert vystřídají třicet nástrojů. Formace byla založena roku 1994, kdy některým členům bylo čtrnáct let. Jejich prvním albem bylo "Jaevla Jazzist Grete Stitz", které vyšlo neoficiálně a velmi brzy se přestalo prodávat. Šlo o experimentální projekt, který teenageři natočili s tím, že vědí o nepřílišných kvalitách sebe sama jako instrumentalistů, ale chtějí současnou muziku posunout dál. Zní to naivně, ale jako první krok k současným jaga jazzist i užitečně.
Roku 1998 vydali album "magazine", které už bylo současnému stylu jaga jazzist mnohem blíže. (Album bylo znovu, oficiálně vydáno roku 2004)
Roku 2001 přišel boom. Kapela vydala album "A Livningroom Hush" a zapsala se tak do povědomí celého hudebního světa kvalitní, vyzrálou muzikou se skvělým zvukem. Podepsali smlouvu s ninjatune a jejich "kariéra" mohla začít v bleskovám rytmu, protože šlo tehdy o nejživější a nejsledovanější label moderních mutací jazzu.
Pod stejným labelem vyšlo roku 2003 album stix, které je považováno za ještě lepší, než livingroom hush.
Nastal ale čas, kdy jaga dost radikálně změnili styl. Jak sami říkají, jde o "Návrat elektrických kytar". Změnili label a v r. 2005 vydali album "what we must" (příznačný název pro otrlé fanoušky starších jaga jazzist, že?), které zní asi nějak jako soundtracky k filmům sedmdesátých, osmdesátých let. U stejného labelu rok předtím vyšla zmíněná reedice alba "magazine".
Kapela, která přiznává i ovlivnění Michaelem Jacksonem a přesto produkuje neuvěřitelně invenční hudbu a posouvá hranice zase někam dál, než to stihl Miles, si jistě zaslouží náš obdiv a místo mezi CD.

Zde je slíbené album: http://rapidshare.de/files/14733087/jjlh.rar.html
Zde si ho můžete objednat originální: http://superstarshop.cz/index.php?uid=9be1r32q&id=22981
A zde si o nich samozřejmě můžete počíst další info, stáhnout ukázkové mp3 dalších alb či popřípadě shlédnout koncertní videa: http://www.jagajazzist.com/

jaza
10. 04. 2006
Dát tip
Nordic je dobrej takovej trochu formální, ale dobrej)))

Wuzzy
30. 03. 2006
Dát tip
Hele, co se Skandinavskyho jazzu tyce - ted jsem objevil Nordic Quartet - nesnadno se shani, ale doporucuju cokoli od nej! Stoji za to, i kdyz je uplne jinej nez Jaga Jazzist.

na to jebu ;)

jaza
17. 03. 2006
Dát tip
na ty poláky se kouknu---ta jaga výborná!!

nahodím další. zatím mám v zásobě avishai cohena nebo např. polskou partičku skalpel.

Wuzzy
05. 03. 2006
Dát tip
Tak jsem si to zbezne poslech - a dobry. Jsem spis na Dizzyho apod., ale tohle je proste dobry. Krome Esbjorn Swensson Tria jedinej novejsi jazz, kterej jsem v posledni dobe slysel, co se mi dost libil. Dik!

jaza
05. 03. 2006
Dát tip
ano, budu se zajímat, díky za popud!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru