Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pekelné město

07. 03. 2006
2
2
1663
Autor
Kaczenka

Omlouvám se autorovi Anýzkovi,ale musela jsem se opičit:)...navíc je tahle podoba dílka trochu jiná, než jí Pepicka15 a Anyz znají, takže to snad nebude tolik vadit ani jim

     Dýchat. Nemůžu….dýchat. Vzduch je neuvěřitelně nasycen dýmem a už v něm snad nezbyl žádný kyslík. A to horko! Tím nesnesitelnější, čím méně oblečení mám na sobě. Klidně bych se vsadila, že zde funguje nějaký zvláštní druh nepřímé úměrnosti – přestože už jsem cestou zahodila všechny zbytečné vrstvy oblečení, mám pocit, že se mi jazyk brzy přiškvaří na patro a celkově se začnu tak scvrkávat, až skončím jako sušená meruňka. Vůbec nechápu, čím to je, vždyť tady docela profukuje…. Anebo že by to bylo způsobeno tím….?

 

     No jistě. Že jsem si to neuvědomila dřív! Já jsem ale vážně bystrá. Zpoza všech domovních dveří, které jsem zatím minula, se přeci ozýval jakýsi zvuk připomínající praskání hořícího dřeva. To by taky mohlo vysvětlovat všechen ten dým a relativně velkou vrstvu popela ležící na zemi a na všech parapetech, jakoby tu napadal šedý sníh. Ale stejně mi tu něco neklape. Zvuky vydávané hořícím ohněm jsem měla vždycky ráda, uklidňovaly mě a vydržela jsem je poslouchat hodiny. Jenže teď drásají moje uši a nahání mi hrůzu. Nevím, odkud ten nedefinovatelný strach pochází, ale už se mi to radši nechce zjišťovat. Bůhvíco bych se ještě dověděla. To radši zůstanu v sladkém nevědomí.

 

     Už jsem se totiž párkrát pokusila vejít do některého z  těch záhadných,  temných domů s okny bez světel. Ale zatím se mi to ani jednou nevyplatilo. Buď jsem si totiž spálila dlaň o rozžhavenou kliku u vchodových dveří, nebo jsem se ocitla v nesnesitelně tmavé a úzké chodbě, jejíž prostor se navíc s každým dalším krokem zmenšoval, takže jsem se mohla buď dobrovolně zbláznit, nebo radši odejít.

 

      Navíc tu pořád někdo křičí. Tedy ne bez přestání, ale čas od času se mi podaří nadskočit leknutím, protože se ozve ženský hlas plný děsu a bolesti vycházející zpoza rohu, který jsem právě minula, nebo snad z průchodu vedoucího kamsi do útrob některého z domovních bloků, které jsou si navzájem podobné jak vejce vejci. Ale zatím žádný z těch výkřiků nebyl tak pronikavý, aby mi dovolil zapomenout na to neustálé víření a dunění bubnů, které nejprve vycházelo odněkud z podzemí, ale posléze se přeneslo do mé hlavy, odkud ho už asi nikdy nevypudím.

 

     Díky tomu už ani nevnímám chvění rozpálené dlažby pod mýma nohama. Možná se přede mnou co nevidět vytvoří puklina, do které se propadnu a následně mě obklopí ještě větší prázdnota a temnota, než se kolem mě rozprostírá nyní. Aspoň bych se třeba zbavila toho hrozného pocitu, že mě někdo -  nebo něco - sleduje. Chvílemi jsem si tím dokonce jistá. Je to všude.

 

      Nějaká moc, která mi brání dělat to, co chci já. Brání mi například vidět osoby vedle sebe zřetelně. Vím, že tam jsou, že jdou stejným směrem jako já, ale neslyším jejich hlasy, necítím jejich doteky a nevidím jejich obličeje. Jako bych se vyskytovala na rušném bulváru, přeplněném stíny. Možná, že já sama jsem jedním z těch stínů, jen mi není umožněno to zjistit. 

 

      Holt musím všechno to dunění, horko a tmu snášet sama. Tak to snáším. Nakonec je to ta nejlepší možnost, kterou mám. Musím jít.

 

     Musím tam dojít. Jen na konec téhle ulice.

 

Musím dosáhnout k té šarlatové záři, která tak bije do očí, ale zároveň mě tak přitahuje. Nechápu to, ale kdykoliv jsem zabočila do některé z vedlejších ulic, zjistila jsem, že vypadá zcela stejně jako ta, kterou jsem právě opustila a na jejím konci je ta samá šarlatová záře, ačkoliv by se dalo čekat, že tam nebude, když nynější ulice vede o devadesát stupňů jiným směrem. Asi tam působí něco jako magnet, díky kterému se celý prostor stáčí jako ve spirále do jednoho bodu.

 

     Čekají tam na mě. Jsou trpěliví, ale spravedliví a neúprosní. Očividně nesmím odbočit od svého předem stanoveného cíle, nesmím se zdržet ani na okamžik. Všechno záleží jen na nich. Na druhou stranu by mě po téhle ulici mohli nechat kráčet klidně celou věčnost. Pro ně čas nic neznamená a pro mě už – koneckonců – také ne.…

 


2 názory

Kaczenka
16. 08. 2007
Dát tip
dekuju, divim se, zes to neprecetl jako prvni po andelech=) dala jsem si na tom zalezet a strasne me to bavilo psat, snad je to i znat=)

Kaczenka
26. 03. 2006
Dát tip
prechozi vzak je od tve milovane sestricky, pokud nechapes....

Kaczenka
26. 03. 2006
Dát tip
aaaa, psychoooo....ne takovy ze to ma sice nejaky dej, ale nema to pribeh a to je skoda...

pepička15
10. 03. 2006
Dát tip
já nevím, co k toum říct... snad jen to, že jsem tentokrát tuhletu povídku jenom zběžně "skenovala", protože mě vždycky sžírá představa toho, že bych tímhle městem měla jít já sama anebo snad že bych byla v jednom z těch domů... a asi je to umocněno ještě tou hrou od Sartra, na které jsme byli... až moc se Ti povedla:)

Lakrov
09. 03. 2006
Dát tip
Cesta dnikud nikam. Úzký pohled jedněch očí jedním směrem. Jak klíčovou dírkou; za dveřmi se toho děje tolik, ale ona vidí jen tu... Gratuluji k napínavému nepříběhu.Napínavějši, než čekat, zda se otevře databáze po 'recovery'. Jen to formátování textu je takové nešťastné. Ale za to Ona skoro ani nemůže (ty prokleté editory). Potěšil by ju TiP?

Anyz
08. 03. 2006
Dát tip
tak nazdarek tzv opicko coz si ale nemyslim ponevadz cokoli co napises stoji za to se sem pokusit dat.Me se to dilko libi, i kdyz se mi do toho cteni promitalo i to co uz sem od tebe slysela ale pekny.Myslim, ze v tech dvou verzich se projevila jen tvoje nalada :) libi se mi celkove jak si to pojmula a hlavne predstava uvnitr horicich domu nebo lidi co dou s tebou neprijde mi to ani nejak moc depresivni spis takovy smireny:) jen je dost skoda ze vetsinu lidi tady asi odradi dylka:(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru