Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stará (b)Bela

24. 03. 2006
0
0
740
Autor
Olibanumos
Všechno špatně, Sebastian, osamocená stařenka, fotbalový klub mládeže Stará Bělá, který si „kope“ jen tak pro radost... To jsou jen některé věci, které mě napadnou, když se vysloví toto spojení. Možná ale bela není žádná věc, ale prostě jen dívčí jméno Elizabeth. Z dívky je pak žena a ta zestárne, až se z ní stane Stará Bela, prostě důchodkyně, která si každé třetí pondělí chodí pro důchod, nadává na politiky, zapomíná, kam si dala své zuby, které pak pravidelně nachází v huspenině a pak jakýmisi bezzubými nesrozumitelnými výkřiky nadává na holomky, kteří jí hází kamínky do zad, když oprašuje manželův hrob. Nevrlá stará a zapáchající „babizna“, se slaměným, od molů prokousaným kloboukem, snad ještě z dob tatíčka Masaryka. A přirovnání jí dali právě ti uličníci ze hřbitova. Z těch neživých mě napadá také spousta věcí. Mohlo by to být třeba mlýnské stavení, s mlynářem, co už dávno není, nebo třeba dřevěný pejsek, se kterým si hrával náš dědeček…Slovo bela mi samo o sobě navozuje jakýsi pocit nostalgie, takže když si pustím fantazii takzvaně na špacír, vše, co mě napadne, bude vázáno s dobami minulými. Zkusme ale na chvíli zvážnět a zamyslet se nad tím, proč se používá a co znamená, když říkáme, že něco stojí za starou belu. Je to výraz velice zaběhlý, co já vím, používá se pěkně dlouho. Když se někdo obrací na belu, je nespokojený s průběhem, nemusí se jednat jen o to, jak se cítí, ale může tak například s nadhledem komentovat i zdravotnictví v České republice bez toho, aniž by používal tisíce sprostých slov, které by ale beztak rád použil, ale nachází se ve společnosti, kde si to nemůže dovolit, tak aby zapůsobil a neudělal si z ostudy kabát, a tak může výrazy chytře obejít. Takže jak vidíme, stará bela není jen o tom špatném. Proč to tedy s tím spojovat ? To, že někdo kdysi, jistě velmi vzdělaný a vlivný, přirovnal něco k bele neznamená, že je špatná. Proč tedy všichni přemýšlejí stejně? Bohužel, milionkrát řečená lež se stává pravdou. Můžeme považovat belu za něco rozkošného a krásného, za něco, co je nám příjemného. Záleží na nás. Jen upřímně lituji všechny, kterým se říká Bela. Vždyť to je diskriminace!!! Můžeme také třeba vychovat novou Belu, ale výběr by měl být pod pečlivých dohledem, aby to zase nezkazili a nevyváleli ji ve špíně a blátě, jak to bylo v případě paní Růžové, tak se totiž jmenuje důchodkyně Elizabeth, kterou potkávám při jízdě tramvají. Vždy vystupuje u krematoria a je to velmi milá paní.
vesuvanka
24. 03. 2006
Dát tip
Můžeme považovat belu za něco rozkošného a krásného, .... tak to je trefné, totiž krásná italsky se řekne bella.... :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru