Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obyčejný příběh

02. 04. 2006
1
0
483

Toto patří k mým začátkům, kdy jsem psala pravdivé příběhy. Možná to není ani povídka, jen fragment.

Přijde, nepřijde, přijde, nepřijde... Přijde! Kdyby nevěděla, že nesmí dělat rámus, vyskočila by. Přijde pro ni!  Měla chuť skákat po posteli jako permoník. Se širokým úsměvem svírala v dlaních malého plyšového skřítka, kterého dostala od babičky k narozeninám.

 "Musím vydržet, víš?" svěřovala mu šeptem. "Jednou přijede. Tak jako pro Popelku. A nemusí mít ani koně. No jo, jenže, když půjdeme pěšky, tak nás chytne táta. Ne. Určitě přijede na koni. A odveze mě někam móc daleko. I s mamkou. A budeme se mít jako princezny a nikdo tak zlý jako táta na nás nebude moct."
 Ještě si neuvědomovala, že pinců je žalostný nedostatek. A nikdo jí o tom neříkal. Jednou na to přijde sama a do té doby jí skřítkové, víly a princové pomůžou strávit to, co se děje den co den v pokojíčku i za ním. I kdyby jen trošku...
 

Začalo to kvůli maličkostem. Riflím, které neuschly, nesprávné večeři, ukřivděnosti z nepochopení.  Andrea nikdy vlastně pořádně neslyšela obsah hádek rodičů, protože v době, kdy se otec vracel domů, ona už ležela zachumlaná v peřinách a její bujná fantazie, plná krásných princů a jiných pohádkových bytostí, pracovala na plné obrátky.

 Když obsah hovoru sklouzl ze studené večeře k penězům a neschopnosti druhého udělat cokoli správně, obvykle přestala snít a ustrašeně zbystřila. Nabývající intenzita hlasů totiž nikdy nevěstila nic dobrého a to ona moc dobře věděla. Tiskla k sobě svého malinkého skřítka a přála si být stejně malinká, nejlíp neviditelná.

 Děda jí říkal, že, když se bude něco dít, stačí se pomodlit a zachrání ji anděl strážný. Jenže ani anděla, ani nikoho jiného z nebe asi nezajímala. Jinak by jí přece musel pomoct. Udělat něco pro to, aby se s maminkou pořád takhle netrápily.

 Andělíčku strážníčku, já vím, že nejsem vždycky úplně hodná a někdy se zapomínám modlit, ale někteří dospělí se nemodlí vůbec a zlobí o hodně víc, proč nepotrestáš je? Proč trestáš mě? Proč mi nepomůžeš?

 Z tváří se jí koulely slzy jako hrachy a hlasy se přibližovaly.

 "Ty si nezasloužíš žít, ty děvko!" slyšela rozzuřeného otce a vzápětí maminčin vyděšený hlas, třesoucí se těžce zadržovaným pláčem.

 "Neopovažuj se sáhnout na mě, nebo na Andreu! Myslíš, že se nechám zmrzačit?! Zkus cokoli a okamžitě zavolám policajty!"

 Otcovy rychlé kroky, které narazí na překážku. Maminka, sotva popadající dech, mu přivřela dveře těsně před nosem. Přibouchla je tak silně, že se jejich skleněná výplň okamžitě s řinčícím rámusem sesula na zem v podobě snad tisíců malých střepů.
 

Co bude následovat, věděla Andrea naprosto přesně. Vrchol jejiích hádek se pokaždé odehrával v jejím pokoji. Rozrazily se dveře a vběhla maminka s vyděšeným obličejem. Chvíli se s otcem přetahovali o dveře. V takovém boji neměla šanci. Otec vrazil dovnitř s nepříčetným výrazem a začal se po ní sápat. Andrea se automaticky přitiskla ke zdi a začala nezadržitelně vzlykat.

 "Přestaň, Ájo, nic se neděje," přesvědčovala ji nepřesvědčivě maminka, mezitím co se snažila vymanit z otcova bolestivého sevření.

 Andrea se snažila, opravdu se snažila zadržet ten pláč, aby jí nepřidělávala další starosti, jenže to nešlo. Ty slzy se jí neptaly, řinuly se z očí jako potůčky při povodních.

 "Tati, přestaň! Přestaň!!!" zařvala hystericky, když viděla, jak maminku smýká za vlasy.

 V okamžiku, kdy se jí začal sápat po krku, Andrea to nevydržela a zapomněla na veškerý strach. Pověsila se mu na rukáv jako klíště a vší silou trhla. "Nech ji být!" Když se odmítala pustit, otec nakonec rezignoval.

 "Okamžitě vypadni, ty malý parchante," řval a uštědřil jí mohutnou facku, která po sobě zanechala palčivou bolest a obrys prstů. Andrea na nějakou facku ale kašlala, důležité bylo, že pustil maminku.

 "S tebou si to ještě vyřídím," otočil se otec zpáky k původnímu objektu své zuřivosti. "Nemysli si, že jsme spolu skončili!"

 Odešel. Se sprškou sprostých nadávek se vrávoravým krokem vypotácel z pokoje a nechal je tam. Vyděšené, unavené, ale šťastné, že to všechno protentokrát skončilo.

 Mamka se zvedla a otočila klíčem. Když se vrátila, vzlykající Andrea se jí stulila do náruče.

 "Všechno bude dobré. Jednou," těšila malou třesoucím se hlasem.


I tak....

Není to můj příběh, jen blízký a bohužel častý. Děkuju...

Teda...vzala sis velmi vážné téma do úst, ale asi máš na to právo. Nevím co k tomu říct, nemohu hodnotit obsah, to prostě nejde(moc dobře vím co stojí odvahy to sem dát...Mě stálo mé dílo Masky...a asi není zdaleka tak osobní jako to tvé...) Takže pouze tip + oblíbené Smekám...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru