Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černá svatba

19. 04. 2006
1
1
902

Zaťukej na brány a pootoč hlavu. Nevidíš nic v tom tupém davu. Chybíš mi moc, si v jiném světě, chybíš mi moc, trápím se. (Věnováno Julii, co slíbila, že se vrátí)

 

Černá svatba.

Závoj smutku přes oči máš, šaty černé, tělo krásné zakryly. Smutno je mi dnes, když krásu tvou jsem omýval měkkou houbou a halil ji do černých šatů. Již nedýcháš, srdce tvé jak led. Nehřeješ mě dál v nocích mrazivých, pod dekou se již nikdy nebudeme choulit spolu jako dřív. Zítra ráno pohřbím tvou krásu do temných hlubin světa stínů, kde společnost jen červů a plísní o tebe bude stát. Branou hřbitovní projdu sám, ve svatebních šatech a smuteční šerpou opásán. Havrani půjdou mi za svědky, lásku svou zpečetím na věky. Prstenem trnovým završím obřad a svou dívku vezmu si, není co dodat. Jestli divné se někomu zdá, že já ženichem vdovcem mám se dnes stát, pak havrani zobáky vysvětlí, proč s nevěstou před pohřbem chceme se brát. Jediná žena, co jsem miloval umřela předčasně i smrťák mě litoval. Teď kopu ji hrob, toť můj svatební dar. Smutek halí mou duši, vše je jen zmar. Rakev se noří hlouběji do hrobu, v ní já dnes pohřbívám nádhernou mrtvolu. Naposled otvírám dřevěnou rakev, lásku pohladím po tváři a srovnám si svatební žaket. Teď už jen poslední krok zbývá, ulehám vedle ní, víko se zavírá. Havrani krákají, blesk protíná oblohu dneska jsou pohřbeni dva milenci za lásku a pokoru.

Mrtvá a živý, drží se za ruku a nebe pláče. Pierot zavírá bránu hřbitova „dokud Vás smrt nerozdělí...“ a padá opona.

Smrt si nevybírá.


1 názor

Tak si mě nakonec přece jen pohřbil....

ch_34
25. 04. 2006
Dát tip
Ahoj, chlapíku... Je mi dnes líto, dnes se mi nelíbí. Vážně ne. Snad aspoň budeš rád, že ti to napíšu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru